
Oud & Nieuw, Gillende keukenmeiden, Black Bermuda, rotjes, strijkers, voetzoekers, Chinese rollen, Romeinse kaarsen, grondtollen, duizendklappers, mortierpijlen ... Het nieuwe jaar en in de weken voorafgaand daaraan, wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Een feestelijke gebeurtenis? Ja, dat kàn het zijn. Helaas is het vaak voor huisdieren (met name honden en katten) een kwelling. Dat hoeft niet! De Sophia-Vereniging heeft een aantal tips op een rijtje gezet om iets te doen aan de angst voor vuurwerk bij honden en katten.
Huisdieren en vuurwerk begrijpen
Veel huisdieren hebben als pup of kitten tijdens de socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden. Op volwassen leeftijd worden deze harde geluiden, waaronder vuurwerk, als bedreigend ervaren. Hierdoor vertonen de dieren angstig gedrag. Huisdiereigenaren vinden dat vaak zielig, troosten hun kat of hond en bevestigen zo onbewust deze angst. Bij een volgende keer is het dier nog banger, wordt het weer getroost, daarmee zijn angst bevestigend, etc. Ofwel, huisdiereigenaren werken zelf onbewust bevreesde huisdieren in de hand.
Wat kunt U doen en/of laten?
-
Het angstige gedrag op een normale manier benaderen, alsof er niets aan de hand is. Dus, negeren, niet aanhalen en niets zeggen (en vooral: dit volhouden!!). Want, aanhalen wordt gezien als een beloning, bevestiging van de vrees.
Oudejaarsavond-EHBO
Voor honden geldt: Laat de hond uiterlijk om tien uur 's avonds aangelijnd uit. Mijd groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich hebben. Leg de hond op zijn eigen plek of in zijn mand.
Voor katten geldt: Sluit het kattenluikje! Probeer de kat(ten) tot na de laatste knallen binnen te houden. Sluit katten op in een kleine voor de kat bekende kamer waar ze weg kunnen kruipen (bijvoorbeeld onder een bed of bank).
Voor beide geldt: Sluit de gordijnen. Doe het licht aan in de ruimtes waar de dieren kunnen komen, dat maakt de lichtflitsen van het vuurwerk minder intensief. Zet wat hardere muziek van radio of tv aan. Let op: wel een tv-zender zonder vuurwerk, bijvoorbeeld MTV.
Laat dieren die bang zijn niet verblijven bij dieren die (nog niet) bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Anders lopen ze kans op overnamegedrag.
-
Blijf bij de dieren thuis als het grote vuurwerk losbarst.
-
Steek geen vuurwerk af in de nabijheid van dieren.
-
Zorg dat er kalmeringstabletten in huis zijn (op voorschrift van de dierenarts verkrijgbaar). Inname is wel een paar uur van te voren.
Bron : Sophiavereniging
15-12-2006 om 00:00
geschreven door leona 
|