Vandaag hebben we even de puntjes op de "i" gezet. De grondstoffen die we besteld hadden waren niet aangekocht. Eenmaal de verantwoordelijke aangekomen was hebben we ze gezegd dat dit niet kon. Natuurlijk had ze een " Afrikaanse uitleg". Toch zag ze dat we dit niet aanvaarden. En na een half uur hadden we alles, alé, de helft. We konden eindelijk aan het werk. op de foto's enkele resultaten. Vandaag kregen we ook friet. echt Afrikaans.
Gisteren hadden we de opening, Zoals het Afrikanen past waren we bijna 2 uur te laat. Nadien kwamen alle missen naar het hotel voor het diner. (zie foto's die later volgen) Tijdens het avondeten heb ik even fotograag gespeeld. Deze foto's gaat bama gebruiken om op zijn site te plaatsen
Nog net optijd om iets te drinken. Vandaag is het onze laatste werkdag bij Bomaco. Guy zal de meeste dingen herhalen, ik ga opnieuw de gerezenbladerdeeg herhalen. Deze avond worden we dan verwacht bij Boma thuis. Onze bevindingen zijn positief. we merken dat deze missie, ook al was ze kort, zijn doelstelling heeft bereikt. Vooral dat we onmiddellijk resultaten zagen. we toonden iets en de dag nadien kon je dit dan ook zien in de winkel. Boma zal ook naar België komen, we zullen dan samen met hem een paar scholen bezoeken en wat materiaal.
Gisteren kwamen hier een 20 tal missen uit verschillende Afrikaanse landen aan. Hierdoor liep de organisatie niet zoals het moest. De grondstoffen die we nodig hadden waren niet ter beschikking. Toch hebben we ons proberen nuttig te maken. We leerden ze een brood bodding ( voor de mensen uit Oost-Vlaanderen Broodpodding) maken en voor het ontbijt van het hotel " verloren brood". Ook toonde ik een paar broodfiguren.En Guy maakte samen met hen lange Zwitsersekoeken.
Deze voormiddag bezochten we de catering van de luchthaven in Lomé. voor ons maar zeker voor Boma was dit een leerrijk bezoek. hierdoor konden we de aandachtspunten van Hygiëne even in de kijker zetten. Zeker indien hij een opleidingscentrum wil maken.
Producten van bomaco worden gebruikt bij verschillende vliegtuigmaatschappijen die vertrekken vanuit Lomé.
Straks gaan we naar de opening van de feesten "50 jaar Togo".
Amper enkele maanden nadat de Eyjafjallajökull het vliegverkeer in heel Europa lamlegde, dreigt een veel grotere IJslandse vulkaan massa's vulkaanas de lucht in te blazen. Opnieuw wordt gevreesd voor ernstige hinder voor het vliegverkeer.
Gisteren hebben we in de namiddag samen gezeten met de chef banketbakker. Alles wat we gemaakt hadden werd zorgvuldig in een receptenboekje geschreven.
Na een drukke werkdag namen we even de tijd om in de bar een lekkere frisse pint te drinken. Boma kwam met een zorgzaam gezicht naar ons toegestapt. hij had net een bestelling gekregen van 112 toastbroden. Bij ons zou dit geen probleem zijn. Maar hier hadden ze maar 23 vormen. Guy en ik keken elkaar aan, dronken onze pint uit en gingen naar de bakkerij. Boma volgde ons en wist niet wat er gebeurde. We zetten onmiddellijk de bakkers aan het werk om een deeg te maken. Samen met hen verwerkte we deze deeg. Een deel in de platen, deze plaatsten we kort bij de oven, een deel op planken in de banketbakkerij. Een deel in de frigo en het laatste deel in de diepvriezer. Ik legde aan de bakker uit hoe hij dit moest verwerken. Boma geloofde zijn ogen niet.
Deze morgen waren we benieuwd hoe ze het er vanaf gebracht hadden. Zoals het was voorgeschreven ( even aan de godsdienstlessen teruggedacht) bij de laatste oven liep het mis. Vergeten, broden te veel gebakken. Het leukste moest dan nog komen; Al deze broden moesten gesneden worden. Weeral bij ons geen probleem. Hier moest dit met een zaagmes. Guy en ik naar de supermarkt achter twee zaagmessen. Zoals je kan zien op de foto, al de broden werden met de hand gesneden.
Nadien hebben we dan toch onze opleiding kunnen verder zetten. Bladerdeeg producten; gozetten, ananaskoeken, streudels. de rest van het verhaal krijg deze avond
De benefiet avond heeft ons belet om goed te slapen. Nadien was er veel lawaai in de discitheek van het hotel. Toch plichtsbewust waren we op 6h45 in de bakkerij. Tot mijn grote verbazing zag ik dat ze het eindelijk door hadden dat een deeg draaien van 100 kg bloem teveel was. Maar... Afrikanen hebben je ook bij de neus. Er waren deze morgen minder bestellingen.
Guy in ik hielden ons bezig met de " chef banketbakker". We draaiden een gerezendeeg en guy toonde hem hoe hij een soezenbeslag moest maken. Een meisje dat hier op stage is volgde alles goed, tot ze door haar collega's geroepen werd. Ook hier is er jaloezie!!!
Een mooi assortiment brioches en soezenbeslaggebakjes waren onze resultaten van deze voormiddag. Wat opviel, bij het in de winkel zetten waren er al klanten die deze brioches onmiddellijk kochten. Dit was voor ons, maar zeker voor de chef een ware voldoening.
Boma vertelde ons vandaag zijn verhaal. Eigenlijk is hij geboren als een straatkind, hij heeft ook een aangeboren handicap. Door omstandigheden werd hij geadopteerd door een welstellende pleegvader. Deze man wou dat hij andere mensen aan werk zou helpen. Heel zijn verhaal bezorgde ons even kippevel. %%%FOTO%%%