Een mooi dorp aan de Gete met een rijk historisch verleden.
Hoegaarden is een landelijke gemeente en omvat sinds de fusie in 1977 de deelgemeenten Meldert en Outgaarden en de gehuchten Hoksem,Rommersom en Hauthem. De gemeente heeft momenteel 6059 inwoners (cijfer 01.01.2004).
Sinds mensenheugenis brouwt men te Hoegaarden bier. De eerste verwijzing naar het bestaan van een brouwerij dateert van 1318. Die traditie werd door de Paters Bogaarden met de gebruikelijke toewijding voortgezet, toen zij in 1445 witbier brouwden. Het witbier kende eeuwen lang een enorm succes. Toen echter in 1957 de laatste brouwerij zijn deuren sloot, betekende dit het einde van een rijke traditie. Het witbier is een deel van het Hoegaards erfgoed en dat mocht niet verloren gaan. Daar waren alle Hoegaardiers het over eens. De brouwerij begon in 1965 het troebele witbier opnieuw te brouwen, volgens de oude methoden, met natuurlijke ingrediënten. Daarom smaakt Hoegaarden nu nog net als vroeger.
Maar niet alleen het bier, maar ook de wandel- en fietswegen, de tuinen, de geosite, en nog zo veel meer zullen U zeker bekoren tijdens een bezoekje.
Kaarten en luchtfoto's van onze gemeente kunnen eventueel besteld worden bij het Nationaal Geografisch Instituut, een parastatale, federale instelling afhangend van het Ministerie van Landsverdediging, en dit via hun website.
Nu ziet de toekomst van de Hoegaardiers er niet meer zo rooskleurig uit, hopelijk komt er veranderin in.....
vr 02/12/05 -De werknemers van brouwerij Hoegaarden gaan weer aan het werk.
Bij een stemming bleek dat de helft van de werknemers wou doorgaan met staken, de andere helft wil onmiddellijk onderhandelen met de directie.
Woensdag hadden de werknemers in Hoegaarden spontaan het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat bekend was geraakt dat Inbev de productie van het witbier wil verhuizen naar Jupille.
In totaal wil Inbev 232 banen schrappen. Mogelijk verdwijnen er bijna 60 jobs in Hoegaarden.
Belgie heeft een biercultuur, het kapitaal is waarschijnlijk belangrijker dan vakmanschap
Voor champagne worden extra sterke flessen gebruikt, die de grote druk in de fles kunnen weerstaan - doorgaans zesmaal de druk van de buitenlucht. De klassieke fles weegt circa 900 gram. Dat betekent dat een gevulde fles 1,65 kilo weegt. De flessen moeten drie maanden lang een druk van 12 atmosfeer kunnen weerstaan en dan nog eens enkele minuten een druk van 20 atmosfeer. Pas dan is de fles geschikt om voor champagne te gebruiken. Er bestaan veel officieel, en nog veel meer officieus vastgelegde flesformaten. Hoe groter de fles, hoe beter de fijnheid en frisheid van een champagne wordt behouden en hoe langer de mousse actief blijft. Bovendien is champagne in grote flessen langer houdbaar in vergelijking met gewone flessen.
Officieel gehanteerde formaten (maten in liters) voor champagneflessen:
Quart 0,2
Demie 0,375
Bouteille 0,75
Magnum 1,5
Jéroboam 3,0
Réhoboam 4,5
Mathusalem 6,0
Salmanazar 9,0
Balthazar 12,0
Nabuchodonosor (Nebucadnezar) 15,0
De Europese Unie zal de Réhoboam waarschijnlijk van de officiële lijst schrappen; de Balthazar is in de praktijk bijna van het toneel verdwenen. De namen staan echter niet overal voor dezelfde inhoudsmaten. De Jéroboam bijvoorbeeld staat in de Bordelais voor 4,5 liter. Sommige glasfabrieken produceren op aanvraag speciale maten. Zo is er ook een Salomon van 18 liter (24 flessen) gemaakt voor champagne. Het uitschenken van dergelijke flessen is een kunst apart.
Bourgondië, gelegen ten zuidoosten van Parijs, is een streek met veel groen en veel water en met heel veel culturele en culinaire verrassingen. Ideaal dus voor de vakantieganger die van natuur, cultuur en lekker eten houdt. Want de regio kenmerkt zich door het goede, Bourgondische leven: heerlijke evenwichtige wijnen, een verfijnde doch traditionele streekkeuken en een rijk historisch cultuurgoed.
Bourgondië bestaat uit vier departementen: de Côte-d'Or, de Yonne, de Nièvre en de Saône-et Loire. Het landschap is in alle Bourgondische departementen heuvelachtig en vooral heel groen. In alle vier de departementen wisselen bossen, wijngaarden en weidevelden elkaar af. De meeste heuvels vindt u in de Morvan, een prachtig natuurpark in het hart van Bougondië. In dit natuurgebied van 70 bij 50 kilometer liggen een aantal zeer aantrekkelijke recreatiemeren, zoals het Lac des Settons en het Lac de Pannesière. De meeste wijn vindt u in het departement van de Côte d'Or, tussen Dijon en Santenay.
Bourgondië kent een zeer rijke geschiedenis. Zo heeft het oude Bourgondische rijk, waar Holland ooit deel van uit maakte, zijn sporen achtergelaten. Overal in de regio staan mooie kastelen, die eens bewoond werden door de Bourgondische hertogen. Nog van ver voor de tijd van de pracht en praal van deze hertogen stamt de benedictijner abdij van Cluny. Deze abdij is een begrip in de klooster geschiedenis. In de 10e eeuw na Christus stond heel Europa zelfs onder de invloed van deze machtige kloosterorde. Helaas is van dit puissant rijke kloostercomplex niet veel meer over dan de fundamenten en wat ruïnes, maar het deel dat nog staat is nog steeds zo imposant dat u er de rest makkelijk bij kunt denken.
Wel helemaal bewaard gebleven is de abdij van Fontenay. Deze abdij is wel veel somberder van stijl dan het eens zo pompeuze Cluny. En voor wie nog verder in de tijd terug wil is er het stadje Autun, met diverse overblijfselen uit de Romeinse tijd
Diverse wijnen zijn te proeven in de degustatielokalen
Photo Bernuy (Nuits-Saint-Georges
De Grand Cru
Slechts 32 wijngaarden hebben het voorrecht om aangeduid te worden als Grand Cru. In het verleden werden deze "Tête de Cuvée" genoemd. Zij zijn het beste van het beste: Chambertin, Clos Vougeot, Corton, Corton-Charlemagne, Montrachet, Musigny, La Tache... Op de etiketten van de Bourgogne Grands Crus wordt overigens alleen de naam van de wijngaard vermeld.
Heerlijk toeren langs de Franse wijnstreken. Een week-endje een mobilhome huren? www.urbano.be Een paar extra kratjes wijn transporteren is dan zeker geen probleem.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.