Loeb wint voor de zesde keer de rally van Duitsland
Sebastien Loeb heeft gedaan, wat nog niemand heeft gedaan; hij heeft de rally van Duitsland voor het zesde opeenvolgende jaar gewonnen. Tevens heeft hij zijn achterstand in het kampioenschap verkleind op Marcus Grönholm. De Fin reed een uitstekende rally, maar viel terug naar de vierde plaats toen hij in de laatste stage van het parcours raakte.
François Duval was op de laatste dag supersnel en had het gat met Grönholm terug gebracht tot 5 seconden toen ze begonnen met SS19. Grönholm raakte zoals eerder gezegd van de baan en beschadigde de achterkant van zijn Ford. Hij verloor 80 seconden en haalde met moeite de finish. Hierdoor viel hij terug van een tweede, naar een vierde plaats.
Sebastien Loeb was uiterst tevreden met de situatie. Ondanks dat Duval kort leidde op de vrijdag omdat Loeb het weer verkeerd had ingeschat en daardoor een verkeerde bandenkeus maakte, is alles toch goed gekomen. Hij won, en zijn directe concurrent had problemen. Na de finish bedankte hij zelfs François Duval, die Marcus Grönholm in een foutje dwong. "Ik moet François bedanken, die ontzettend hard en goed heeft gereden. Wij moesten vandaag zo weinig mogelijk risico's nemen om de winst te kunnen pakken."
Duval was erg tevreden met zijn tweede plaats. "Ik heb vandaag de druk er vol opgehouden. Na mijn afwezigheid van 8 maanden is dit ongelovelijk. Ik ben enorm blij."
Mikko Hirvonen eindigde op de derde plaats, voor teamgenoot Marcus Grönholm. Privateer Skoda coureur Jan Kopecky reed een uitstekende rally. Hij was constant in gevecht met Toni Gardemeister, maar won het gevecht om de vijfde plaats uiteindelijk doordat Gardemeister een lekke band opliep. Hierdoor werd hij ook gepasseerd door Petter Solberg, waardoor hij uiteindelijk op de zevende plaats finishte. "Het ziet er goed uit, we moeten nu alleen nog het hele weekend sterk zijn." aldus de als zesde geklasseerde Petter Solberg.
Uitslag Rally van Duitsland 01. Loeb - Citroen - 3h27:27.5 02. Duval - Citroen - + 20.3 03. Hirvonen - Ford - + 1:19.1 04. Gronholm - Ford - + 1:36.5 05. Kopecky - Skoda - + 3:07.1 06. P Solberg - Subaru - + 3:14.7 07. Gardemeister - Citroen - + 3:37.5 08. Latvala - Ford - + 5:29.3 09. Wilson - Ford - + 11:04.2 10. Wilks - Ford - + 19:47.8
Stand in het kampioenschap 01. Gronholm - 80 02. Loeb - 72 03. Hirvonen - 63 04. P Solberg - 29 05. Sordo - 28 06. H Solberg - 28 07. Atkinson - 20 08. Latvala - 13 09. Gardemeister - 10 10. Carlsson - 9
We hadden al een overwicht van de Peugeots 908 HDi FAP verwacht tijdens de 1000 Km van Spa, de vierde race van de Le Mans Series. De beide diesels vertrokken inderdaad vanaf de eerste rij, na een echte demonstratie tijdens de kwalificaties, en de #7 van Gene-Minassian en de #8 van Lamy-Sarrazin maakten er in het openingsuur een two-men-show van. In alle rust bouwden de diesels een comfortabele voorsprong uit, maar liefst 36 op de eerste achtervolger, na slechts tien ronden.
Na 58 minuten was er plots opschudding in de box van de Leeuw. De #7 Peugeot, met ex-F1-rijder Marc Gene achter het stuur, werd de box in geduwd. Problemen met de wiellager lagen aan de basis van het oponthoud. Een probleem dat we kennen, erkende de Belgische ingenieur Christian Deltombe. Diezelfde Deltombe zag de Peugeot na twee ronden opnieuw de stand inkomen: Net zoals in Le Mans komt het probleem terug en dus is het verstandiger om de handdoek in de ring te werpen. Gene en Minassian zagen hun hoop op een LMS-titel in rook opgaan, al was een aanrijding net voor de stops al voorbode voor de problemen.
Vanaf dan besliste Peugeot om het ritme van de overblijvende diesel aan te passen en de vierde zege veilig te stellen. De Frans-Portugese crew entte zich op het ritme van de concurrentie en kon zo de zege en dus ook de voorsprong in het kampioenschap veilig stellen. Pedro Lamy en Stéphane Sarrazin zegevierden effectief na 1000 Km, met twee ronden voorsprong op de Pescarolo-Judd van Collard-Boullion, opnieuw de eerste in de klasse van de benzine-prototypes. Het werd overigens een echt slachtveld in LMP1 tijdens de 1000 Km van Spa.
Problemen bij de start Het liep al goed fout tijdens de start van de 1000 Km. Alsof het om een race ging van 10 ronden zaaide een te onstuimige Jonathan Cochet veel schade voor de eerste bocht bij La Source, met als voornaamste slachtoffer de Charouz Lola van Mücke, de snelste benzine LMP1 tijdens de kwalificaties; meteen twee outsiders voor het podium minder. Gounon-Petrov op de overblijvende Courage (koppeling), Shimoda (aanrijding, derde na een schitterende relais van Johansson) en vervolgens de Zytek van Campbell-Walter (twee lekke banden en een aanrijding van Ortiz) vervoegden zich bij de lijst van de uitvallers. De Pescarolo van Barbosa-Hall verloor zeven ronden met een kapotte startmotor en de andere officiële Pescarolo van Tinseau-Primat (slechte bandenkeuze in de regen en een olielek) waren de andere slachtoffers in LMP1.
Zodoende ging de derde podiumplaats verrassend, maar niet minder verdiend, naar de MG-Lola van Erdos-Newton. In LMP2 ging de tweede plek naar de Portugese ASM-Lola B05/40, terwijl Theys en van de Poele, samen met Fredy Lienhard, een hard bevochten derde plaats behaalden; een derde plaats die hen ook in de strijd voor het kampioenschap houdt. Van de Poele geloofde er echter op een half uur (toen vierde) van het einde niet meer in. Op pure snelheid zit er niet meer dan deze vierde plek in. Bovendien hebben we enkele fouten gemaakt, tijdens de eerste SC, maar vooral toen Didier Theys meteen intermediates ging halen tijdens de eerste regenbui. Maar een race is pas gestreden na de finishvlag, vervolgde hij, alsof hij voelde dat Michael Vergers in de Barazi Zytek nog van de baan zou gaan (na een aanrijding met de Lola van Binnie). Zo pakten de Belgen toch nog een podium op enkele minuten van het einde van de race.
GT1 was een kolfje naar de hand van de Oreca Saleen S7-R van Ortelli en Ayari, die van start tot finish aan de leiding reed, gevolgd door de Larbre Aston van ondermeer Christophe Bouchut en de Alphand Corvette C6.R van Luc Alphand, Patrice Goueslard en Jérôme Policand. Oreca pakte daarmee ook de leiding in het kampioenschap op Alphand. Bouchut reed overigens weer een beresterke race, maar zag zich bestraft met een drive through nadat hij op de Raidillon vol over de witte lijn ging.
GT2 tot slot was een echte nagelbijter. Pompidou en Lieb (Porsche) en Simonsen en Bell (Ferrari) vochten een prachtige strijd uit, met als hoogtepunt een rechtstreeks duel in de regen op slicks, dat in het voordeel van Pompidou uitdraaide. Uiteindelijk was de zege, net zoals tijdens de 24 uur van Spa, voor het Duitse merk. Lieb en Pompidou wonnen, voor de Britse Ferrari van Simonsen en Bell en de eerste GPC Ferrari van Bonetti, de Simone en Hernandez.
Stéphane Lémeret reed een prachtige relais in de Ice Pol Ferrari, klom van acht naar vijf, maar moest in de slotmeters, na een duel op de scherp van de snede met Alex Caffi, de vijfde plaats afstaan. Lefort, Lambert en Lémeret scoren zo voor de derde opeenvolgende maal punten in GT2. De Prospeed Porsche strandde op een zucht van een eerste LMS-punt en achtste plaats na een verstandige wedstrijd.
De uitslag: 1. Lamy-Sarrazin (Por-Fra/Peugeot 908 HDi FAP) 143 ronden (1000 Km); 2. Collard-Boullion (Fra/Pescarolo-Judd) op 2r ; 3. Erdos-Newton (Bra-GB/MG Lola) op 3r (1ste LMP2) ; 4. Tinseau-Primat (Fra/Pescarolo-Judd) op 5r ; 5. Burgueno-Amaral-De Castro (Por-Spa Lola-AER) op 6t ; 6. Ayari-Ortelli (Fra/Saleen S7-R) op 6t (1ste GT1) ; 7. Theys-Van de Poele-Lienhard (Bel-Bel-Zwi/Lola-Judd) op 7r ; 8. Gollin-Bouchut-Gardel (Ita-Fra-Zwi/Aston Martin DBR9) op 7r; 9. Alphand-Goueslard-Policand (Fra/Corvette C6.R) op 9r ; 10. Fittipaldi-Garcia (Bra-Spa/Aston Martin DBR9) op 9r ; 17. Lieb-Pompidou (Dui-Fra/Porsche 997 GT3 RSR) op 13r (1ste GT2) ;
Afgelopen nacht brachten twee MD-11F vrachtvliegtuigen van Fedex de Champcar naar Europa. Na een trans-Atlantische vlucht arriveerden beide vliegtuigen vanuit Indianapolis op Schiphol. Aldaar werden ze opgewacht door 18 vrachtwagens van de Pieter Smit Group uit Nieuw Vennep. Deze vervoerder zal de wagens en toebehoren vanuit Schiphol naar Zolder brengen en via Assen een paar weken later weer naar Schiphol.
Een overzicht binnen in het vrachtruim van de MD-11F. Links een rij met de Champcars wagens en rechts de rescue wagens en andere zaken.
In het Belgische Zolder vindt dit weekend het WS Renault programma plaats. De spectaculaire WS by Renault 3,5L bolides komen zoals bekend helaas dit weekend niet aan de start. Dat betekent niet dat het programma er minder om is. Het ING Renault team geeft komend weekend maar liefst vier demos weg!
Gaat de snelle door het TDP-ondersteunde Henki Waldschmidt dit weekend voor verrassingen zorgen?
Wat rijdt er dan wel? Natuurlijk zijn daar de Meganes, waar we van de Equipe Verschuur met Mike Verschuur, Bernhard ten Brinke en Wim Beelen dit seizoen wederom vuurwerk mogen verwachten. Ook newcomer Carlo van Dam zou bij Racing for Belgium dit weekend voor verrassingen kunnen zorgen? Naast de spectaculaire Megane Cup is de 2.0L Eurocup by Renault eveneens in een nieuw jasje gestoken. En voor de eerste wedstrijd op Zolder ontving de organisatie maar liefst 38 inschrijvingen. Voor het Prema Power Team komt de jonge Nederlander Henki Waldschmidt uit. Henki is in het TDP(Toyota Driver Development Programme) opgenomen. Tijdens de eerste trainingen vandaag was Waldschmidt de tweede snelste man achter de Fransman Tristan Vautier, die ondanks enkele offroad excursies voor het gerenommeerde team van Graff Racing met 1.30.764 and 1.29.348 de snelste man bleef. Waldschmidt ging aan het eind van de eerste vrije trainingen vandaag iets te wijd waardoor hij een motorschade opliep en in de tweede training verstek moest laten gaan. Ook de Spanjaard Robert Merhi, die door Felix Porteiro ondersteund wordt, is een naam om in de gaten te houden, evenals onze zuiderbuur Jerome DAmbrosio die voor het team van Cram Competition uitkomt. Dit weekend zien we in de Eurocup by Renault 2.0L veel nieuwe namen om in de gaten te houden. Misschien zit er weer een nieuwe Lewis Hamilton tussen, want die begon een aantal jaren geleden evenals zijn F1 rivaal Kimi Raikkonen eveneens in de 2.0L Formule Renault. De F1 geschiedenis van Renault kunt U in Zolder aanschouwen evenals de Renault Gordini Revival voor de liefhebbers. Voor zowel de spectaculaire Megane Trophy als de 2.0L Eurocup Formule Renault staan zowel zaterdag als zondag wedstrijden op het programma. De Fransman Tristan Vautier ging tot aan de limiet maar was tijdens de twee vrije oefensessies tweemaal de snelste man
Het Etihad Aldar Spyker Formule 1-team is direct na de Grand Prix van Maleisië naar Bahrein gevlogen voor de derde Formule 1-race van het seizoen. Na de teleurstellende resultaten in de eerste twee races hoopt de renstal van Christijan Albers in de woestijn van Sakhir wel te kunnen profiteren van alle geboekte vooruitgang. Het circuit van Bahrein bevalt mij altijd erg goed", zegt Christijan Albers. "Het is erg indrukwekkend om het circuit in de woestijn te zien opdoemen. Voor komend weekend heb ik slechts één doel en dat is de finish halen. Ik ben erg teleurgesteld dat ik de eerste twee races niet hebben kunnen uitrijden, vooral vanwege het feit dat er wel degelijk veel progressie is geboekt sinds het begin van het seizoen. Ik wil komend weekend graag laten zien waartoe we nu in staat zijn."
LMS: Peugeot bezet eerste startrij na spannende kwalificatie
MONZA - Na de kwalificaties van het eerste LMS-treffen te Monza kunnen we er vanuit gaan dat de nieuwe Peugeots 908 HDi FAP er niet alleen goed uitzien, maar ook razend snel zijn. De beide Franse fabrieksauto's speelden tijdens de gehele kwalificatie haasje over met elkaar, maar uiteindelijk was het de Peugeot met startnummer zeven van Nicolas Minassian en Marc Gené die op pole mag starten. De tweede Diesel strandde op slechts 177 hondersten van de pole.
Even leek het erop dat de Charouz Lola van Mücke/Charouz roet in het eten van de Peugeots zou strooien, maar uiteindelijk bleef de Portugese auto steken op iets meer dan anderhalve seconde van de polesitter.
De Racing for Holland Dome van Jan Lammers, David Hart en Jeroen Bleekemolen deed het stukken beter dan gisteren en reed een zevende starttijd op 3.5 seconden van de pole.
De Lola B05 van het Quifel ASM Team (Amaral/De Castro/Burgeno) klokte de snelste tijd in LMP2, maar bleef maar net de Barazi Zytek 07S van onder andere Michael Vergers voor. De Horag Racing Lola B05 van de Belgen Didier Theys en Eric van de Poele tikte als vijfde in LMP2 aan.
In GT1 bleef de Oreca Saleen op de snelheid van vorig jaar verderbouwen. De Saleen S7-R van Ortelli/Ayari bleef de Corvette C6.R van Alphand/Policand/Goueslard maar net een paar hondersten voor. De privateer Aston Martin DBR9 van Liz Halliday en Antonio Garcia klokte de derde tijd. De crew van het Luc Alphand team hebben de hele nacht doorgewerkt om de Corvette C5-R van onder andere de Belg Vincent Vosse op tijd klaar te krijgen. Die wagen was gisteren betrokken bij een felle brand in de pitlane waarbij ook enkele monteurs naar het ziekenhuis moesten. De machine van Blanchemain/Dumez/Vosse start voorlaatste in de GT1-klasse. De Larbre Aston Martin van de Belg Grégory Franchi start als laatste in LMGT1.
In LMGT2 staan er twee Porsches op de eerste twee plaatsen. De IMSA Perfomance 997 RSR van Narac/Lietz kon de Farnbacher 997 RSR van Werner/Ehret/Nielsen nog net voorblijven. Als derde start de eerste Ferrari 430 van het gezelschap, die van De Simone/Hernandez/Bonetti. De officiële Spyker C8 GT2R van Peter Kox en Jarek Janis noteerde een elfde starttijd, de Belgische Ice Pol Ferrari 430 GT van Lambert/Lefort/Bouvy lukte een dertiende tijd in GT2.
Fellipe Massa pakt vijfde pole uit zijn carrière in Bahrein
Felippe Massa heeft Ferrari de pole position in Bahrein bezorgd. De Braziliaan was in de laatste ronde van de kwalificatie 0.283 seconde sneller dan Lewis Hamilton. Raikkonen moest het doen met een derde plaats, gevolgd door Fernando Alonso en Nick Heidfeld. Christijan Albers eindigde op P22.
In de eerste ronde viel het volledige team van Spyker en Toro Rosso uit samen met Takuma Sato en David Coulthard. Coulthard was de enige coureur, die met een goed excuus uitviel. De Schot had namelijk een dienstweigerende versnellingsbak.
Het team van Honda toonde geen progressie in de kwalificatie. Het team dat vorig jaar nog een overwinning boekte, eindigde in de kwalificatie op P15 en P16. Anthony Davidson viel ook in de tweede ronde af en eindigde op een knappe dertiende plaats. In de laatste paar seconden van het tweede gedeelte bleek ook dat Heikki Kovalainen niet snel genoeg was geweest voor het laatste kwalificatiedeel. De Fin van Renault kwam 0.283 seconde tekort op de tiende plaats en werd daardoor twaalfde.
Het team van Spyker kwam deze keer dichter bij de rest van het veld. Het lukte Sutil zelfs om de met pech geplaagde Coulthard voor te blijven. Albers eindigde op P22 op een paar tienden van zijn teamgenoot.
Top-10 van de kwalificatie in Bahrein:
1 F.Massa Ferrari 1:32.652
2 L.Hamilton McLaren 1:32.935
3 K.Raikkonen Ferrrari 1:33.131
4 F.Alonso McLaren 1:33.192
5 N.Heidfeld BMW 1:33.404
6 R.Kubica BMW 1:33.710
7 G.Fisichella Renault 1:34.056
8 M.Webber Red Bull 1:34.106
9 J.Trulli Toyota 1:34.154
10 N.Rosberg Williams 1:34.399
Champcar VT3: Bourdais de snelste, Tracy crasht stevig
LONG BEACH - Sebastien Bourdais was de snelste coureur in de derde vrije training voor de Champ Car-race in Long Beach. De regerend kampioen was sneller dan de voorlopige pole tijd van gisteren. Tevens was Bourdais 0.253 seconde sneller dan Power in deze training was. Pagenaud eiste de derde plaats op. Robert Doornbos bleef steken op de veertiende positie.
Het lukte Paul Tracy om met een pylon onder de neus van zijn bolide de voorlopige P1-tijd te rijden in de elfde minuut. De Forsythe-coureur trof de pylon midden op het asfalt aan in bocht negen, nadat een andere coureur de pylon het circuit op had geduwd.
Paul Tracy wist al vrij snel nog een keer op te vallen. In de zestiende minuut schoot de Canadees in de binnen muur van bocht 1, nadat hij zijn achtervleugel was verloor. Tracy is na dit incident onderzocht in een ambulance. Later in de training werd bekend dat de Canadees niks mankeerde. Ruim een kwartier later verloor ook Wilson zijn achtervleugel in bocht 1. Wilson raakte echter alleen de buitenmuur licht.
Natuurlijk werd er her en der aan de afstelling van de wagen gewerkt en hadden sommige coureurs kleine technische problemen. Junqueira meldde na een uur trainen een probleem. De motor sloeg telkens af wanneer de Braziliaan het gaspedaal voor meer dan de helft in trapte.
Zes minuten voor tijd zorgde Matt Halliday voor de tweede rode vlag van de training door te spinnen. De bolide van de Nieuw-Zeelander sloeg hierop meteen af. In de vier minuten die overbleven van de training leek Bourdais zijn beste tijd te gaan verbeteren. De Fransman kwam echter in het verkeer in de laatste twee bochten vast te zitten.
Uitslag van de derde vrije training in Long Beach:
Damien Faulkner mag zich de eerste racewinnaar noemen van het nieuwe seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup. De Ier verwees op het bijzonder hete circuit van Bahrein zijn concurrenten Uwe Alzen en Alessandro Zampedri naar de lagere treetjes van het erepodium. Patrick Huisman was met plek acht de beste van in totaal zes Nederlanders in het 29 autos tellende veld Prachtig debuut De winst is voor Faulkner een prachtig debuut in de Supercup. Dat de 30-jarige coureur wel weet hoe hij met een Porsche moet omgaan, bewees hij de afgelopen twee jaar in de Britse Carrera Cup. Niet alleen veroverde Faulkner in die periode tweemaal de titel, hij stond tevens liefst 37 van de 40 wedstrijden op het podium.
Damien Faulkner. Foto: racecam.de
Na een matige start, waarbij Faulkner van plaats twee terugviel naar vier, kwam de Ier snel op stoom en was hij de snelste man van het veld. Na een geslaagde inhaalactie op David Saelens, profiteerde Faulkner van het gevecht van Zampedri en Alzen, waarbij Zampedri een (te) late remactie moest bekopen met plaatsverlies aan Faulkner.
Foutje Alzen De Ier zette vervolgens ook Alzen onder druk, die halverwege de strijd een foutje (slecht aansnijden bocht) toestond en de koppositie aan Faulkner moest geven. Vervolgens was de rode Porsche van Faulkner niet te houden en finishte hij na 12 ronden (64,698 kilometer) met bijna vier seconden voorsprong op Alzen. Regerend kampioen Richard Westbrook kwam op dik vijf seconden als vierde over de meet.
Beste Nederlander Patrick Huisman was in de woestijn van Sakhir zoals verwacht de meest rappe Hollander. Gestart vanaf plaats zeven, moest de viervoudig Supercup-kampioen tijdens de wedstrijd na een mooi gevecht met onder meer Christian Menzel een plekje toegeven.
Tien plaatsen winst Sebastiaan Bleekemolen kan terugkijken op een nette wedstrijd. Vanaf plaats 21 op de grid bleef de Haarlemmer in de beginfase niet alleen goed uit een aantal botspartijen, maar wist hij ook racend een aantal tegenstrevers te verschalken. Met plaats elf, op 25,699 seconden van Faulkner, mag Bleekemolen tevreden zijn.
Michael en Sebastiaan Bleekemolen in Bahrein. Foto: racecam.de
Robert van den Berg eindigde als vijftiende, terwijl Paul van Splunteren (17), Michael Bleekemolen (19) en Simon Frederiks (20) nog iets meer terrein toegaven. Jaber Al Khalifa, de regionale sjeik, deed als gastrijder mee en werd als 22ste en laatste afgevlagd. Zeven coureurs vielen voortijdig uit.
Zondag is, in het voorprogramma van de Formule 1, de tweede Porsche Supercup-wedstrijd
Formule Renault 3.5: Giedo van der Garde start vanaf vijfde startplaats
Mikhail Aleshin (Carlin Motorsport) start vanaf pole position voor de eerste race van de World Series. De Italiaan Marco Bonanomi (RC Motorsport), die de snelste tijd in de andere groep reed, staat naast de Russische coureur. Rookie Julien Jousse (Tech 1 Racing) maakte indruk door zijn derde kwalificatie tijd voor Sebastian Vettel (Carlin Motorsport) en onze landgenoot Giedo van der Garde (Victory Engineering).
Giedo van der Garde
Er kwamen maar liefst 30 wagens in actie, zodat de kwalificatie in twee groepen werd verdeeld. Jaap van Lagen (Red Devil Comtec) zorgde voor een onderbreking van de kwalificatie in groep B door hard van de baan te crashen.
Jaap van Lagen
De snelle wildebras kwam niet verder dan plek 27. Xavier Maassen (Prema Powerteam) reed naar een teleurstellende 28ste plaats.
Kwalificatie: 1. Mikhail Aleshin - Carlin Motorsport 2. Marco Bonanomi - RC Motorsport 3. Julien Jousse - Tech 1 Racing 4. Sebastian Vettel - Carlin Motorsport 5. Giedo van der Garde - Victory Engineering 6. Alvaro Parente - Tech 1 Racing 7. Bertrand Baguette - KTR 8. Guillaume Moreau - KTR 9. Fairuz Fauzy - Cram Competition 10. Alvaro Barba - Draco Racing 27. Jaap van Lagen - Team Comtec 28. Xavier Maassen - Prema Powerteam
Gestart van pole position reed de Rus Mikhail Aleshin (Carlin Motorsport) onbedreigd naar de overwinning in de eerste race van de 2007 World Series. Een race vol met actie, inhaalmanouvres en crashes race leverde een tweede plaats op voor Alvaro Parente (Tech 1 Racing) en een laatste podiumplaats voor Marco Bonanomi (RC Motorsport). Jaap van Lagen reed zich in de wedstrijd flink naar voren en eindigde op een elfde plaats. Xavier Maassen viel na twee ronden uit.
Giedo van der Garde had vanaf een vijfde plaats een fantastische start en streed al in de eerste chicane om de eerste plaats met Mikhail. Deze twee coureurs werden gevolgd door Sebastian Vettel en Marco Bonanomi, die een hele slechte start had. Aleshin pakte een voorsprong voor Bonanomi, die Van der Garde inmiddels had gepasseerd. Onze landgenoot viel in de loop van de wedstrijd steeds meer terug en Parente, Baguette, Barba en Moreau haalden de Victory Engineering coureur in. Uiteindelijk eindigde Giedo met veel problemen op drie ronden achterstand op de 19de plaats.
In de negende ronde verloor Aleshins zijn voorsprong doordat de safety car de baan op kwam nadat Valsecchi en Risatti in dezelfde ronde op verschillende plaatsen de baan afschoten. De herstart volgde in de twaalfde ronde. In de eerste chicane sloeg Clivio Piccione over de kop zodat de safety car voor de tweede keer moest opdraven. De tweede herstart volgde in de 14de ronde. Parente kwam onder druk te staan van Bertrand Baguette, die Bonanomi had gepasseerd. De Belgische rijder verschalkte daarna ook Parente maar had in de volgende ronde alle pech door een lekke band. In de slotfase volgde er een pittig duel om de derde plaats tussen Bonanomi en Fauzy. In de laatste ronde probeerde de rijder uit Maleisië het buitenom bij de Italiaan maar schoot van de baan. Achter Albuquerque werd Vettel vijfde na een fantastische inhaalrace. Na alle ongelukken reed Pippa Mann naar haar eerste punt voor de tiende plaats. Doordat de startopstelling van race twee wordt bepaald aan de hand van de uitslag van de eerste wedstrijd, waarbij de eerste tien startposities worden omgedraaid, mag Pippa Mann morgen als eerste vrouw van pole position vertrekken. De snelste ronde ging naar Julien Jousse.
Jaap van Lagen:Ik had de opening van dit seizoen anders voorgesteld. Ik ben blij met de elfde plek, maar er had meer ingezeten. In de vrije trainingen had ik te kampen met verschillende soorten banden, waardoor ik moeilijk mijn tijden kon verbeteren. Verder had ik in de kwalificatie problemen met het aanremmen van de bochten. In de race blokkeerde he auto opnieuw en zag ik dat ik de rembalans teveel had aangedraaid. Na een paar ronden was dit probleem gelukkig verdwenen. Ik had de eerste twee dagen ook last van onderstuur, terwijl ik vandaad gek genoeg weer met overstuurproblemen te maken had. Ik hoop morgen op een beter resultaat. Ik zal blij zijn met een plaats bij de top vijf.
Uitslag race 1 Formule Renault 3.5 - Monza: 1. Mikhail Aleshin (Carlin Motorsport) 24 ronden 2. Alvaro Parente (Tech 1 Racing) +1.393 3. Marco Bonanomi (RC Motorsport) +5.262 4. Filipe Albuquerque (Epsilon Euskadi) +9.909 5. Sebastian Vettel (Carlin Motorsport) +13.174 6. Milos Pavlovic (Draco Racing) +15.704 7. Celso Miguez (Euro Int.) +18.793 8. Miguel Molina (Pons Racing) +20.774 9. Salvador Duran (Interwetten.com) +21.135 10. Pippa Mann (Cram Competition) +27.454 11. Jaap van Lagen (Team Comtec) +29.557 19. Giedo van der Garde (Victory Engineering) +3 ronden Uitgevallen. Xavier Maassen (Prema Powerteam) +22 ronden