Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken in blog
Down Under
28-08-2009
Dag 11: wonderland
Na een verdiende nachtrust en eggs & toast gaan we op pad naar wonderland. Vandaag doen we de creek hike een prachtige maar steile en natte tocht over beekjes en over rotsen. De tocht loopt langs de stony creek river. Onderweg komen we langs de splitters falls en wandelen we door een grand canyon. Als ik ooit terug kom breng ik mijn bottinnen mee maar het is ons gelukt en het was prachtig af en toe wat steil en glad en spannend maar fantastisch! Het weer is ondertussen ook goed een heerlijk zomerzonnetje van 18c° lacht ons tegemoet en dit is de eerste keer sinds we in de grampians zijn dat we echt in t-shirt kunnen rondwandelen. Ons pintje hebben we dubbel en dik verdiend en een stevig lasagne ja, weliswaar met fritten zoals alles in aussie smaakt enorm de fritjes mogen ze zelf opeten:o) Over eten kunnen ze hier in australië nog heel veel leren van de Belgen maar ja wij zijn dan ook rotverwend in ons landje. De menukaarten zijn bijna over hetzelfde; fish & chips, kangooroo, eend (heel bizar), barramundi (zie ons woordenboek voor meer uitleg), lasagne, chicken shnitszel, porterhouse steak, risotto. Jack heeft gisterenavond kangoeroe gegeten en dat lust ik helemaal niet heeft een speciale smaak en jack zou het niet meer terug eten dus geen succes, gelukkig voor de lieve beestjes:) Het eten is hier ook niet echt verfijnd...drinken is hier duur en het eten is van prijs vergelijkbaar als bij ons. De wijnen in het restaurant zijn veel goedkoper maar in de supermarkt dan weer veel duurder dan bij ons heel bizar. De reastaurant worden verwarmd met open haarden en dat maakt het wel gezellig want ja, tenslotte is het hier winter. In de hotels en lodges gebruiken ze electrische vuurtjes dus koelt het snel terug af maar ze hebben dan wel electrische onderdekens op de bedden en dat kan ook heel zalig zijn:)
De hele nacht heeft het geregend en ja ..alles is grijs dus wordt het
een regenachtige dag. Gelukkig hebben we vandaag een autorit voor de boeg van
320km zodat we niet al te nat worden. Na een gezond ontbijt van cornflakes en
appelsiensap en afscheid van de kangoeroes, kookaburras en kaketoes rijden we
richting Yarra Valley.
Eerst nog een stukje door Grampians National park en dan via Stanwell,
Arrarat en Ballarat ; 'Goldfields' genaamd omdat er hier in 1800 een goldrush
was, naar Healesville.
Onderweg stoppen we even in Ballarat dit is één van de grootste steden
van Victoria gebouwd met de rijkdom van de gold rush. We stoppen hier even voor
een koffietje en en warm choco want het giet en is 10c° buiten brrrr..spijtig
genoeg is er niet echt veel meer te merken van die goldrush enkel nog wat
historische gebouwen maar voor de rest een grote stad.
De 'goldfields' laten we achter ons en we rijden rond het drukke
melbourne door naar Yarra Valley waar de uitgestrekte wijngaarden op ons
wachten en we eindelijk wat rust terugvinden na de drukke highway rond
Melbourne.
Nu zitten we in een cottage omringd door groen en wijngaarden en hebben
een hond gekregen 'socks' genaamd (vanwege zijn witte pootjes) en Al pakas in
onze achtertuin (mini-lama's).
Het is hier heel rustig en mooi nog wel bewolkt hopelijk krijgen we
morgen een streepje zon tijdens onze wijntoer:)
We worden voor onze wekker wakker en zien de al pakas grazen in onze
achtertuin. Een streepje zon lacht ons tegemoet.
Vandaag zorgen we zelf voor ons ontbijt salami, brie en een gekookt eitje
smaken zoals nooit tevoren:)
Rustig wakker worden een kleine wandeling in de omgeving met 'sox' want
die volgt ons overal en dan staat de people carrier voor de deur om op wijntoer
te gaan.
In ons busje komen er nog een aantal mensen bij; een koppel van
melbourne en dan een ploeg van 5 (4 meisjes en 1 jongen) die een verjaardag aan
het vieren zijn en er stevig willen invliegen...
We stoppen eerst bij giants steps & innocent bystander en proeven
daar al verschillende wijnen (12) daarna proeven we verder inTrain Trak, Ylieena (fantastische wijn)dan lunchen we in de Bortoli en heel gekende
wijngaard in Yarra Valleyen proeven
daar natuurlijk ook nog wat wijnom te
eindigen in Mandalaen dan met 4 flessen
terug te keren naar onze cottage terug te keren.
De sporen van de grote bosbranden zijn zichtbaar in deze streek. Ze
hebben zelfs invloed op de wijn, sommigen wijngaarden zijn volledig afgebrand
maar groeien ongelooflijk snel terug...bij andere smaken de druiven bij
verwerking naar rook. De inwoners werden soms gevraagd om te evacueren maar
sommigen vooral diegene die een zaak hebben laten niet snel alles
achter...diegene die alles achtergelaten hebben en daarna terugkeren naar niets
of datgene dat rest worden onmiddellijk gecontacteerd door opkopers die geld
halen uit miserie van mensen... en iedereen proberen wijs te maken dat Yarra
Valley na de brand niks meer waard is dat er geen toeristen meer zullen
komen...
Het was een leuke belevenis en we hebben weeral wat mensen leren kennen
en zij hebben een stukje België leren kennen:) vooral onze Barbie girl...(zie
foto) zij kreeg uiteindelijk niet veel wijn meer alhoewel ze naar onze normen
helemaal niet teveel gedronken had...maar het was wel een 'specialeke' ...ze
was 25 en had voor 'every stage of my life' een tattoo en ze had er 5...dus
heb ik wel een beetje gelachen...:o) en ze vond het 'o so cute' dat wij al 16
jaar samen waren...klein detail ze was blond:o)
Morgen gaan we terug naar Melbourne om daarna naar de andere kant van
Australië te vliegen (Cairns) en we verwend worden met 30c° joehoe (Vé) jack
ziet dat niet echt zitten...
Vandaag hebben we een korte tocht voor de boeg 70 km naar Melbourne.
Onderweg verloopt
alles rustig en rond 13u zijn we terug in Melbourne in het Alto Hotel. We
hebben een upgrade gekregen van onze kamer en daar treuren we niet om :)
In vergelijking met
de kamer die we vorige keer kregen, is deze bijna dubbel zo groot.
We wandelen nog even
door Melbourne en eten iets en kruipen op tijd onder de dekens want morgenvroeg
vliegen we naar Cairns de andere kant en daar is het 29c°.
Vandaag was het een
regenachtige dag met af en toe wat zon.
Juist
keilekker gegeten, we hadden eerst een Chinees restaurant in Chinatown op het
oog, maar dat werd op tripadvisor.com nogal sterk afgebroken, dus is het Grieks
geworden.Fantastisch eten, super
vriendelijke bediening, kon niet beter.Vandaag goed op tijd gaan slapen, morgen om 8 uur nemen we al een taxi
naar het vliegveld voor een korte ( 3 uur ) vlucht naar Cairns
Om 8u zaten we al in taxi onderweg naar Melbourne airport ja, jullie zien het goed er missen een paar dagen want onwe acer laptop is gecrashed:( ik zit nu op de computer van het hotel in Cairns.
Vandaag zijn we dus naar de andere kant van australie gevlogen en hier is het 30c en zitten we dicht bij the great barrier reef. Na 3.5 uren vliegen landen we in Cairns en belanden tussen de palmbomen en een zalig tropisch sfeertje. In Cairns is niet echt veel te zien maar wel genieten van overheerlijk seafood en het zonneke:)
Morgen zijn we hier nog een dag en dan huren we een auto en rijden naar Cape trib een tropisch regenwoud. hopelijk kan ik nog reporter blijven spelen en word het computer probleem morgen opgelost en kan ik jullie verslag en beelden van vorige dagen doorsturen.
Hier vandaag op 1 september is de lente begonnen en in belgie de eerste schooldag. Aan alle kids een ongelooflijk fijne eerste schooldag gewenst!
Baramundi: De naam Barramundi is afgeleid van de Queensland-Aboriginal-taal uit het Rockhamptongebied en betekent 'grote schubben'. een nieuwkomer in visland : De smaak van de barramundi is mild en valt alle kanten uit te manoevreren afhankelijk van de bereiding. We leven in een tijd waar de gevolgen van vervuiling ons om de oren vliegen. PCB's maken tonijn, makreel, haring (die gezonde vette vis met omega-3's) Geen gek idee dus om toch maar geen 'wilde' maar gekweekte vis te eten en dit doen ze dus in australie en kweken ze baramumdi.
Capiscum:Van oorsprong uit Centraal-en Zuid-Amerika, de hete peper is tegenwoordig wereldwijd geteeld voor de voedsel-en therapeutische kwaliteiten. het is een 30-60 cm hoge plant jaarlijkse kruiden. Het heeft verschillende varianten, zowel met een zoete smaak en vooral met een warme smaak.
In Cairns staan op verschillende plaatsen op straat gewoon piano`s en mensen beginnen er spontaan op te spelen de ene kan al wat meer dan de andere maar supergrappig.
Een gezond ontbijt en daar gaan we dan in onze rode Toyota Camry sportivo `back to nature`. Onderweg stoppen we even in Port Douglas voor een wandelingske over het strand en rijden dan zo door langs prachtige stranden en mooie uitzichten naar Mossman, `de suikerhoofdstad`. Even een snelle lunch van burger en toasted sandwich om dan tussen de suikerrietvelden door onze weg verder te zetten naar Daintree river Crossing. Om tot in `Cape Trib` te geraken moeten we met de ferry over Daintree river en na na 5 min varen met de overzetboot zitten we midden in het regenwoud; reusachtige palmbomen en veel bordjes die zeggen dat we moeten oppassen voor `cassowaries`, een soort van struisvogel zo groot als een man, spijtig genoeg zijn we er (nog) geen tegengekomen. Even een tussenstop aan een theeplantage waar onze theeliefhebber (Jack) australische thee gaat kopen en dan rijden we terug de wonderen van de natuur in.
Na 4 uren relaxed rijden, wat Jacky fantastisch doet , komen we aan in onze cottage te midden van de natuur gewoon prachtig! Hier werkt alles met zonne-energie en worden we gevraagd om zuinig te zijn met water en electriciteit want alles is hier beperkt. We leven op het ritme van de natuur tussen de palmbomen en massa`s vogels en vlinders. Onze cottage is een exotic fruit farm en morgenvroeg worden we dus verwend met een gezond ontbijt van vers exotisch fruit we zijn benieuwd en kijken ernaar uit.
Op ons terras genieten we vollen bak van de rust, de stilte, de natuur en...een pintje natuurlijk:)
21u00: Geen tv, geen gsm, geen internet, geen auto`s,... alleen het geluid van de natuur...krekels, vogels, wind, af en toe een kokosnoot die naar beneden valt ... bijna volle maan.. dat is genieten en relaxen zaaaalig...met een goed boek en een glaasje pinot grigio...mmmmm en ja hoor in het regenwoud hoort natuurlijk af en toe een drupje regen.
We hebben een rustige nacht geslapen in de natuur met op de achtergrond vogelgeluiden, de wind die waait door de palmbomen, af en toe een serieuze regenbui die zorgt voor wat afkoeling, een kokosnoot die uit een palmboom valt en toch hebben deze geluiden onze nachtrust niet verstoord, integendeel. Om 8u staat Alison ,onze gastvrouw, op ons terras met een `big breaky`, een groot bord vol met exotisch fruit; papaya, pomelo, star apple, passion fruit en guanabana. Guanabana kennen jullie allemaal van horen :) probeer maar eens heel snel guanabana te zeggen, zingen en daarachter tututududu en denk hierbij aan de muppet show hahaha Wij genieten van ons fruit op ons terras het ene stukje al wat lekkerder dan het andere en na een halfuur krijgen we een bord met roerei en gerookte zalm voorgeschoteld als dat geen stevig ontbijt is! Daarna komt Alison nog wat chatten en vertellen over alle wandelmogelijkheden en uitstappen in de buurt. We besluiten om de Dubuji Boardwalk te doen en een wandeling over Myall Beach een strand gelegen juist naast het tropisch regenwoud. Twee vliegen in een klap: strand en regenwoud. Het regenwoud is prachtig en stil, het strand leeg nochtans is het stralend weer (in Belgie zou het al stampvol liggen) we genieten volop! Om 14u00 hebben we afgesproken om fruit te gaan proeven in onze fruit farm. We krijgen 10 soorten fruit voorgeschoteld allemaal heel speciaal en exotisch. Het merendeel kennen wij in Belgie niet dus een hele belevenis. Na nog een rondleiding in de boomgaard sluiten we deze late namiddag af met een aperitiefke in de zon voor onze cottage waar ik dit verslag schrijf. Om 18u00 worden we bij Digby en Alison verwacht voor een babbel... ben benieuwd want onze gstvrouw en gastheer hebben blijkbaar al heel veel gereisd vooral gestapt (nice naar zwitserland & ja hoor mama compostella) en ze kayakken ook heel veel dus echte avonturiers. Morgen is er een nieuwe dag vol relaxen & genieten van deze fantastische natuur in alle rust en stilte natuurlijk
ps: aussie`s korten alles af AUSSIE : australier BARBIE: bbq BREAKY: breakfast (ontbijt) MUSHY: Mushrooms (champignons)
`NO WORRIES` is een uitspraak die ze constant gebruiken en ook toepassen `geen zorgen` en zo leven deze mensen ook, op het gemak rustig aan en volop genietend
Om half 10 stonden we deze morgen al aan emmagen creek, na fruit en banana pancakes en een lift van onze gastvrouw naar de creek. Een rustig kabbelend beekje in het midden van Daintrees trpoisch regenwoud. Hier gaan we op `cassowary spotting` (een reusachtige (struisvogelachtige) vogel). Na een uur genieten van de rust en stilte en de kabbelende beek 9jqck met de voetjes in het water) nog geen cassowary te bespeuren misschien gelukkig maar want ze zijn enorm groot en je mag ze niet echt storen. Alsje ze ziet moet je je verstoppen achter een boon of je handen in de lucht steken zodat je groter lijkt en rustig achteruit stappen. Dan maar op pad naar emmagen beach. Om via het strand terug naar onze cottage te geraken moeten we rekening houden met de natuur namelijk eb & vloed en we zijn een beetje te vroeg. Na een uurtje bakken en braden op het strand beginnen we dan toch aan de beklimming want dit is een rotsstrand en geen zandstrand ` A little bit of rock climbing` hadden Alison en Digby gezegd ja ja voor aussie`s maar niet voor ons arme antwerpenaars die amper een rots zien. Ik (v) kon geen rots meer zien en de moed zonk in mijn schoenen. Gelukkig was er Jack die met veel liefde en vooral geduld de makkelijkste weg over de rotsen zocht en ons zo veilig op het stukje zandstrand bracht om dan een welverdiende pint te gaan drinken. De zon brandde enorm hard onderweg en ik voel me nu als een gebraden kip en zie beetje af van verbrandde buik en rug die nog nooit zon hadden gezien Het was een ongelooflijk avontuur en ondanks dat het einde (althans voor mij) niet in zicht leek hebben we ervan genoten en zouden we het terug doen. Een verfrissend doucheke en den geluiden van de natuur geven ons terug energie om onze laatste avond in het tropisch regenwoud rustig af te sluiten met een lekker etentje en een glaasje wijn op ons terraske. Wat kan het leven avontuurlijk en spannend zijn maar vooral boeiend en vol belevenissen!
Met een beetje pijn in het hart nemen we vandaag afscheid van het tropisch regenwoud. Een rit door het regenwoud, langs mooie stranden en terug langs het suikerriet richting Cairns. Nog even een bezoekje aan het Daintree Visitor Centre waar je het regenwoud op kleine schaal kan bekijken en beleven via een wandelpad en draagbare audio (dit hadden we beter op heenweg gedaan maar ja, een mens kan niet alles weten..). Dan terug de Daintree River over met de Ferry en onderwg naar Cairns pikken we nog even Kuranda mee, een toeristisch stadje vol met kleine (souveniers)winkeltjes. We checken in in ons hotel waar we een terrasje krijgen met een streepje zicht op zee en brengen onze auto (Toyota Camry die heel veel verbruikt) terug naar Herz. We wandelen nog wat rond in Cairns waar het toeristisch seizoen volop bezig is en de terrasjes vol zitten en we meteen de drukte voelen waarmee we overspoeld worden na 3 dagen rust en stilte in het regenwoud... Op ons terras relaxen we nog even voor we gaan eten en worden verrast met vuurwerk vanop het strand. Dat was een leuk begin van onze avond