ruimte
alles wat je wil weten over de ruimte
Inhoud blog
  • website`s
  • meteorieten
  • de maan
  • ISS
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Blog als favoriet !

    OMI met succes gelanceerd

    Donderdag, 15 juli 2004

    111 kb - Lancering EOS-Aura
    Aura lancering (© T. Boer/Boeing)

    De Amerikaanse klimaatsatelliet AURA met aan boord het Nederlands-Finse Ozon Monitoring Instrument (OMI) is donderdagmiddag om 12.02 Nederlandse Tijd na een derde poging succesvol gelanceerd. Bij het KNMI, waar een kleine honderd genodigden de spannende lancering volgden, zijn daarna de champagneflessen ontkurkt.

    Alle hobbels waar de lancering de vorige 2 dagen op bleef steken werden nu zonder problemen genomen en om 2 minuten over 12 vertrok de Delta II raket met NASA's EOS-Aura satelliet van de lanceerbasis Vandenberg Airforce Base in Californië. Na ongeveer anderhalve minuut werden de eerste 6 vaste brandstofraketjes afgestoten, na ruim 2 minuten volgende de laatste 3.

    Eén van de spannendste momenten kwam na ruim 4 minuten: de hoofdmotor van de eerste trap werd na 4 min 23 sec uitgezet en 8 seconden later afgeworpen. Weer 6 seconden later werd de tweede trap aangezet. Na nog weer 4 seconden werd de omhulling van de satelliet afgeworpen. Aura bevond zich toen al op 125 km hoogte. De tweede trap werd na ruim 11 minuten uitgezet en is na 58 minuten nog even kort aangezet en vervolgens afgestoten. Aura zat toen al op ruim 650 km hoogte. Na een "aanpassingsfase" wordt de baan van Aura over een paar weken opgehoogd naar de eind hoogte op 705 km.

    101 kb - Tijdsopname Aura lancering
    Tijdsopname Aura lancering (© Rick Baldridge)

    Een ander belangrijk moment was het ontvouwen van het zonnepaneel (gebouwd door Dutch Space), bijna 2 uur na lancering. Ook dat is goed verlopen. Het echte "aanzetten" van het instrument gebeurt de komende nacht, door medewerkers van het KNMI en Dutch Space die OMI gedurende de hele missie blijven bedienen.
    Voor details over het exacte verloop van de lancering en de bouw van de draagraket, zie deze Engelstalige brochure van Boeing (PDF - 1,5 Mb), de bouwer van de Delta II draagraket.

    Door allerlei technische problemen is de lancering, die oorspronkelijk op 19 juni gepland stond, al enkele keren uitgesteld. Dinsdag 13 juli werd de eerste echte lanceerpoging gedaan, die 20 minuten voor tijd werd afgeblazen door problemen met de datarecorders.
    Woensdag 14 juli werd de poging 1 minuut voor het moment suprême afgebroken. Kort daarvoor werd de externe voeding van de raket losgekoppeld en moest de draagraket op zijn eigen batterijen verder. Deze omschakeling verliep echter niet helemaal goed. Voor vandaag werd gevreesd dat een naderende tropische storm opnieuw roet in het eten zou gooien, maar die heeft men gelukkig nog voor kunnen blijven.

    De komende maanden worden eerst allerlei test- en ijkmetingen uitgevoerd door OMI. Na ongeveer 9 maanden worden de eerste wetenschappelijke metingen publiek gemaakt. Naast gebruik voor onderzoek aan klimaat, de ozonlaag en luchtvervuiling, kunnen de meting ook gebruikt voor het verbeteren van de UV- (zonkracht) en smogverwachting, als ook voor het verbeteren van de middellange termijn weersverwachting.

    09-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.website`s
    www.stellarium.org      : proggama voor naar de sterren hemel te kijken je kan het gratis instaleren

    www.sterrenkids.nl
    www.esa.be
    www.ikhebeenvraag.be   :als je een vraag hebt stel hem aan een wetenschapper

    www.armandpien.be     :volkssterrenwacht Gent


    PS Google Earth is ook interesant


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-11-2009, 08:56 geschreven door siller  
    Archief per week
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


    agenda

    WELKOM

    Succesvolle lancering raket ESA

    (Novum/AP) - De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft donderdag met succes een raket gelanceerd met aan boord de grootste telescoop aller tijden. De lancering vond plaats in Frans Guyana.

    Succesvolle lancering raket ESA

    De Herschel-telescoop wordt in de ruimte gebracht door de Ariane-5. Met behulp van de telescoop en met behulp van een satelliettoestel dat is vernoemd naar de Duitse natuurkundige Max Planck hopen wetenschappers van de ESA meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal.

    De Herschel zal de vorming van sterren en melkwegen bestuderen en de Planck zal gegevens verzamelen over de straling die vrijkwam bij de Big Bang, de kosmische explosie die volgens de meeste wetenschappers het begin was van het heelal.

    De instrumenten worden in een baan om de aarde gebracht op anderhalf miljoen kilometer van onze planeet. Het duurt weken voordat ze daadwerkelijk in die baan zijn, zei Phillipe Roland, die leiding geeft aan het team dat is betrokken bij de missie van de instrumenten. De Planck-satelliet blijft 21 maanden zijn werk doen, de telescoop bijna drie jaar. Om te kunnen functioneren worden de instrumenten met helium op temperatuur gehouden, zo dicht mogelijk bij het absolute vriespunt: -273 graden Celsius.


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs