OMI met succes gelanceerd
Donderdag, 15 juli 2004
Aura lancering (© T. Boer/Boeing)
De Amerikaanse klimaatsatelliet AURA met aan boord het Nederlands-Finse Ozon Monitoring Instrument (OMI) is donderdagmiddag om 12.02 Nederlandse Tijd na een derde poging succesvol gelanceerd. Bij het KNMI, waar een kleine honderd genodigden de spannende lancering volgden, zijn daarna de champagneflessen ontkurkt.
Alle hobbels waar de lancering de vorige 2 dagen op bleef steken werden nu zonder problemen genomen en om 2 minuten over 12 vertrok de Delta II raket met NASA's EOS-Aura satelliet van de lanceerbasis Vandenberg Airforce Base in Californië. Na ongeveer anderhalve minuut werden de eerste 6 vaste brandstofraketjes afgestoten, na ruim 2 minuten volgende de laatste 3.
Eén van de spannendste momenten kwam na ruim 4 minuten: de hoofdmotor van de eerste trap werd na 4 min 23 sec uitgezet en 8 seconden later afgeworpen. Weer 6 seconden later werd de tweede trap aangezet. Na nog weer 4 seconden werd de omhulling van de satelliet afgeworpen. Aura bevond zich toen al op 125 km hoogte. De tweede trap werd na ruim 11 minuten uitgezet en is na 58 minuten nog even kort aangezet en vervolgens afgestoten. Aura zat toen al op ruim 650 km hoogte. Na een "aanpassingsfase" wordt de baan van Aura over een paar weken opgehoogd naar de eind hoogte op 705 km.
Tijdsopname Aura lancering (© Rick Baldridge)
Een ander belangrijk moment was het ontvouwen van het zonnepaneel (gebouwd door Dutch Space), bijna 2 uur na lancering. Ook dat is goed verlopen. Het echte "aanzetten" van het instrument gebeurt de komende nacht, door medewerkers van het KNMI en Dutch Space die OMI gedurende de hele missie blijven bedienen. Voor details over het exacte verloop van de lancering en de bouw van de draagraket, zie deze Engelstalige brochure van Boeing (PDF - 1,5 Mb), de bouwer van de Delta II draagraket.
Door allerlei technische problemen is de lancering, die oorspronkelijk op 19 juni gepland stond, al enkele keren uitgesteld. Dinsdag 13 juli werd de eerste echte lanceerpoging gedaan, die 20 minuten voor tijd werd afgeblazen door problemen met de datarecorders. Woensdag 14 juli werd de poging 1 minuut voor het moment suprême afgebroken. Kort daarvoor werd de externe voeding van de raket losgekoppeld en moest de draagraket op zijn eigen batterijen verder. Deze omschakeling verliep echter niet helemaal goed. Voor vandaag werd gevreesd dat een naderende tropische storm opnieuw roet in het eten zou gooien, maar die heeft men gelukkig nog voor kunnen blijven.
De komende maanden worden eerst allerlei test- en ijkmetingen uitgevoerd door OMI. Na ongeveer 9 maanden worden de eerste wetenschappelijke metingen publiek gemaakt. Naast gebruik voor onderzoek aan klimaat, de ozonlaag en luchtvervuiling, kunnen de meting ook gebruikt voor het verbeteren van de UV- (zonkracht) en smogverwachting, als ook voor het verbeteren van de middellange termijn weersverwachting.
|