Astek blog
Inhoud blog
  • Afstand meten
  • Accuraat afstanden meten met een Leica Disto afstandsmeter
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    16-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afstand meten
    Het meten van afstand is iets wat al sinds jaar en dag relevant is in de samenleving. Of het nu gaat om hele lange afstanden in kilometers tussen verschillende steden, landen of zelfs planeten, of dat het gaat om hele kleine afstanden tussen bijvoorbeeld atomen, afstand meten is altijd relevant geweest. 

    Vanaf het begin der tijd houdt de mens zich al bezig met afstand en als we decennia terug gaan in de tijd, zien we dat de mens de eigen ledematen gebruikte om standaard maten te handhaven. In de tijd toen Noah zijn ark aan het bouwen was, was de algemeen geaccepteerde meeteenheid één 'cubit'. Dit was de afstand van het topje van de wijsvinger tot aan de elleboog, daarom ook 'el' in het Nederlands. Handig, want dit heb je altijd bij de hand. Vanuit deze eenheid zijn ook de 'inch' ontstaan (één duimbreedte van een man) en de 'foot' (de lengte van één voet). Geen mens is echter gelijk en al snel ontstond het probleem van inconsistente maten. Het was uiteindelijk Koning Edward I uit Engeland in de 13e eeuw die een standaard maat introduceerde: de 'iron ulna'. Dit was een metalen staaf die ongeveer de lengte had van de hedendaagse Engelse maat 'yard'. Terwijl de Engelsen het hedendaagse inch-foot-yard systeem aan het ontwikkelen waren, werd in Frankrijk de Europese 'meter' geïntroduceerd en aangehouden. Toen de Engelsen en de Franse kolonisten naar het huidige Amerika vertrokken, werd in het nieuwe continent unaniem gekozen voor het Engelse systeem, vandaar dat in Amerika alles in die eenheden aangeduid wordt. 

    Vanaf de tijd dat één standaard metalen staaf werd gebruikt om afstand te meten, zijn we ver gekomen. De meetinstrumenten begonnen ook een langere lengte aan te nemen en één van de moderne stappen was dan ook het meetlint. Ondertussen alom bekend en aanwezig in veel huishoudens, het meetlint wordt voor veel diverse zaken gebruikt in het doe-het-zelven. 

    Gaan we een grote sprong vooruit met de technische innovaties, komen we uit bij de sonische en laser afstandmeters. Een sonische afstandmeter is een simpele vervanging voor het meetlint. Makkelijk te gebruiken door slechts één persoon, een sonische afstandmeter maakt gebruikt van geluidsgolven die terugkaatsen van het te meten object om de afstand te bepalen. Een laser afstandsmeter wordt vaak als accurater gezien dan de sonische afstandmeter en maakt gebruikt van (de naam zegt het al) een laser om een afstand te meten. Je ziet een klein rood puntje verschijnen op het object wat je aan het meten bent en de afstand verschijnt op een klein schermpje. Deze meters kunnen ook op muren en vloeren geplaatst worden om gemakkelijk afstanden tot andere muren en plafonds te meten. 

    Grote stappen zijn gemaakt in het afstand meten om standaarden te creëren en het de mens steeds gemakkelijker te maken. Nu blijft natuurlijk één vraag over, wat wordt de volgende stap?

    16-08-2012, 10:44 Geschreven door Linda Bos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 13/08-19/08 2012
  • 09/07-15/07 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs