Ik verafschuw Lichamelijke opvoeding (LO), op school is het mijn allergrootste vijand.
Situatie: Bij ons op school hebben we middag pauze in shiften. Eerst de oneven jaren (1ste, 3de en 5de middelbaar) en daarna de even jaren (2de, 4de en 6de middelbaar). Onze klas heeft LO als de 2de shift op de speelplaats staat.
Probleem: We moesten op dezelfde speelplaats honkbal spelen. We mochten niet binnen blijven want de sportzaal werd gepoetst. De rest van de klas en ik vonden het al gênant om in ons turnuniform over de speelplaats te lopen. Laat staan als er nog eens anderen op staan te kijken. Ik was helemaal achteraan in de rij gaan staan zodat ik nog lang niet aan de beurt was. Maar ons groepje was niet zo groot, dus ik was al snel aan de beurt. Ik wenste uit de grond van mijn hart dat ik die stomme bal zou raken en niet zou afgaan als een gieter. Mijn klasgenoot, An, wierp de bal. Ik sloeg zo hard ik kon en had hem geraakt. Alleen... de bal was recht in het publiek gevlogen en had een jongen geraakt. Hij moest zelfs naar de EHBO!!! Het enige plus punt is dat ik een homerun heb kunnen lopen... Ik ben na de les mijn excuses gaan aanbieden. Ik kende het slachtoffer niet. Hij heet Jonas en is eigenlijk een super toffe gast. Hij vond het niet erg dat ik hem geraakt heb en vond het zelfs grappig. Ik was opgelucht dat hij me niets kwalijk nam. Jonas en ik zijn goede vrienden geworden. Eigenlijk zelfs best friends. Een geluk bij een ongeluk!
Adviezen: Ik kan ten zeerste aanraden om je ogen niet te sluiten als je tegen de bal slaagt. Als je ziet dat mensen naar je kijken of je zelfs uitlachen, grijp je BFF bij de hand en maak nog dubbel zoveel pret. Blijven lachen is de boodschap. De pestkop zal snel genoeg merken dat hij/zij jou niets kan maken en je beleeft zelf een leuke tijd. Als je iemand per ongeluk pijn hebt gedaan, ga je dan verontschuldigen. Zelfs al is het gênant. Er kan misschien een vriendschap uit ontstaan. Als dat niet het geval is, ben jij niet de bitch die denkt dat ze alles zonder pardon kan doen en laten.
Dit lijkt me een gepast onderwerp omdat we namelijk in het midden van de examenperiode zitten.
Situatie: Op vrijdag 6/06 had ik mijn eerste mondelinge examen van Engels. Iedereen moest aan het examenlokaal wachten tot onze namen werden afgeroepen. We moesten dan per 3 of 4 binnenkomen en een gesprek houden in het Engels over een bepaald onderwerp.
Probleem: Ze hadden mij natuurlijk in het laatste groepje gezet zodat ik een heel uur moest wachten op mijn beurt. Na een kwartier spookten de rampscenario's al door mijn hoofd. Ik stond te knikken op mijn benen en had het super koud. (ook al was het 20 graden buiten) Ik kon ook niet meer stoppen met praten. (één van mijn persoonlijke bijwerkingen van stress)
1 van mijn BFF's, Sofie, stond samen met mij te wachten en probeerde me een beetje te kalmeren. Dat lukte niet zo heel goed want zij had bijna net zoveel stress als ik. Toen het laatste groepje aan de beurt was moest ik gaan. Sofie was net buiten en zei nog dat het meeviel maar ik geloofde haar niet.
Om het lokaal binnen te komen moest je een klein trapje op. Eentje van 2 treden. Ik nam mijn zak en wilde het lokaal binnengaan, maar door mijn knikkende knieën trapte ik naast de trede en viel ik met mijn gezicht op de grond. Pijn had ik niet maar gênant was het zeker. Iedereen had het gezien. Ik lachte het een beetje weg maar ik schaamde me dood. Sofie hielp me recht en nam mijn tas van de grond. Ze wenste me nog succes en ging dan naar huis.
Toen ik eenmaal het lokaal binnen was, kreeg ik mijn handen niet meer onder controle. Hoe hard ik ook probeerde om het trillen te laten stoppen. Mijn handen wilden er niet aan geloven. We kregen 2 minuten tijd om iets op te schrijven maar ik kreeg mijn bik niet open. Om een potlood te pakken was het te laat. Ik heb mijn examen maar afgelegd zonder iets te noteren. Eigenlijk viel het echt nog wel mee.
Advies: Als je een mondeling examen moet afleggen mag je niet teveel denken aan wat er allemaal kan misgaan. Denk optimistisch en blijf tegen jezelf zeggen dat je het kan. Als je de kans krijgt om iets te noteren voor je begint, doe dat dan. Al zijn het een paar kernwoorden want wanneer je vast zit zijn het deze woorden degene die je vooruit helpen. Als je lang moet wachten voor je een lokaal binnen mag, praat dan rustig met een vriendin over iets anders. De laatste 10 minuten kun je alsnog iets nakijken maar als je een uur met je neus in de boeken zit, gaat je stressgehalte de lucht in.
Tijdens het examen praat je best zo duidelijk mogelijk. Praat ook luid genoeg want dat straalt zelfvertrouwen uit. Verder kun je heel veel stress voorkomen als je jezelf thuis goed voorbereid.
Ik ben Ashley. Een 15-jarig meisje dat nogal worstelt met opgroeien. Alle gênante dingen die ik op school meemaak zijn niet op 1 hand te tellen. Schrijftalent heb ik niet meegekregen bij mijn geboorte, maar mijn ervaringen zijn echt.
Ik hoop dat jullie een paar antwoorden zullen vinden in mijn ervaringen en anders een leuke tijd beleven op mijn blog.
Voel je vrij om mij te e-mailen of een bericht achter te laten op de blog. Ik zou graag jullie verhalen horen. Ik zal zo vaak mogelijk proberen te antwoorden.
Ik kan niet garanderen dat ik elke dag een bericht zal posten op de blog. Ik heb namelijk al eerder gezegd dat ik nog op school zit en in mijn wereld geven ze huiswerk en testen mee naar huis.
Ik wens jullie alvast veel plezier op Ashley's life.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!