Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Staking onderwijs: “Stakingsbereidheid is groot, vooral in kleuter- en lager onderwijs”

Beeld ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

De stakingsbereidheid ligt hoog in het onderwijs. “Uit de signalen die we hebben binnengekregen vanop het terrein blijkt dat er woensdag zwaar zal gestaakt worden in het onderwijs”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). 

Er zijn volgens hem dan ook redenen te over om te staken: van niet nagekomen beloften in verband met de pensioenen tot de toegenomen werkdruk, het gebrek aan inspraak bij de implementatie van de modernisering, het loopbaandebat dat met een sisser dreigt af te lopen, de kwestie van de juiste diplomavereisten die stilaan losgelaten dreigen te worden tot de problemen rond de (on)aantrekkelijkheid van onderwijsjobs. “Dat zijn allemaal redenen om woensdag het werk neer te leggen”, vindt de christelijke vakbondsleider.

“De emmer is duidelijk aan het overlopen”, zegt ook Marnix Heyndrickx, voorzitter VSOA-Onderwijs. “De onderwijsmensen bezwijken onder de toegenomen werkdruk en hervormingen allerhande. Bij jongeren leidt dat tot afhaken, bij ouderen tot gelatenheid of tot depressies en burn-out. Kijk maar naar cijfers van het ziekteverzuim. Ik stel voor de staking van woensdag een enorme bereidheid tot staken vast.”

Eén op twee leerkrachten

Wat het kleuteronderwijs en lager onderwijs betreft, krijgt Marianne Coopman, algemeen secretaris van COV (Christelijk Onderwijzersverbond), het signaal binnen dat één op de twee leerkrachten zal staken volgende woensdag. “Er is veel engagement om te staken. Meer nog in het kleuteronderwijs dan in het lager onderwijs”, stelt Coopman vast. “De leerkrachten staken omdat ze willen dat de volgende Vlaamse regering de nodige investeringen doet in plaats van almaar op het onderwijs te besparen. Daarnaast komen we ook op voor werkbaar werk, want door het M-decreet, door de diversiteit en de zorgdruk groeit de nood aan meer omkadering en meer werkingsmiddelen”, zegt Coopman.

Ook Nancy Libert, algemeen secretaris van Acod Onderwijs stelt vast dat de stakingsbereidheid groot is en dan vooral in het basisonderwijs. “We zien dat de stakingsbereidheid in de verschillende provincies tussen de 50 en 75 procent ligt en zeker in het basisonderwijs gaat dat eerder naar de 75 procent. Heel veel scholen zullen woensdag dicht blijven. Ook vele directies laten weten dat ze deelnemen aan de staking”, vertelt Nancy Libert.

‘De leerkrachten staken omdat ze willen dat de volgende Vlaamse regering de nodige investeringen doet in plaats van almaar op het onderwijs te besparen’
Marianne Coopman, algemeen secretaris van COV

“Wat het meeste zorgen baart is dat de leerkrachten niet meer aan de zorgnoden kunnen voldoen, zowel omwille van het M-decreet maar ook omdat vele andere kinderen met specifieke noden zitten. En een tweede grief die vaak terugkeert bij het onderwijspersoneel is dat het werk en de privé volledig door mekaar zijn gaan lopen. Vele leerkrachten klagen dat ze ook thuis nog volop met schoolwerk bezig blijven”, besluit Libert.