

Gezelschapsaquarium
Hier vindt u de inrichting van het gezelschapsaquarium.
De achterwand
Er bestaan verschillende soorten achterwanden. Zo heb je achterwanden die je in het aquarium bevestigd, maar ook achterwanden die je aan de buitenkant van het aquarium kunt plakken.
Bedenk voordat je iets met je aquarium gaat doen of je wel of geen achterwand wilt. En welke kleur je wilt. De voordelen van een achterwand is dat dit rustgevender voor de vissen is, maar voor jezelf ook prettiger om naar te kijken.
Het verschil tussen achterwanden die je in het aquarium bevestigd en achterwanden die je aan de buitenkant plakt is dat de achterwanden aan de buitenkant schitteringen kunnen geven doordat ze achter het glas zitten. De achterwanden in het aquarium geven deze niet en er zijn er in de handel die zelfs erg natuurgetrouw kunnen zijn.
Mocht je besluiten om een achterwand in het aquarium te plakken, dan moet je dit doen voordat je het aquarium gaat inrichten. Heeft de achterwand niet het juiste formaat dan kun je deze op maat maken. De kleur van de achterwanden gaat door, je krijgt niet ineens een witte zijkant of iets dergelijks. Je kan ook zelf een achterwand maken (meer info vindt je bovenaan deze blog).
Voor het plakken van de achterwand heb je speciale aquariumkit nodig, gebruik nooit een gewone kit hier gaan je vissen van dood.
Aquariumkit kun je in de speciaalzaken kopen. Doe de kit op de (op maat gemaakte) achterwand en bevestig deze in het aquarium tegen de achterwand. Zorg ervoor dat je tijdens dit klusje de ruimte waarin je werkt goed ventileert. Geef de achterwand enkele dagen de tijd om te drogen.
De bodembedekking
Als je een beplant aquarium wilt, moet je eerst de voedingbodem leggen van 4 cm. Nu kan je de boddembedekking invoeren.
Elk aquarium heeft een bodembedekking nodig. Er zijn meerdere soorten bodembedekking in de handel. Vissen die voornamelijk op de bodem leven hebben behoefte aan voor hun geschikte bodembedekking. Bij een groffe of scherpe bodembedekking kunnen ze zich zelf verwonden namelijk. Op de verpakking van de bodembedekking voor deze vissen staat meestal 'geschikt voor meervallen'.
Bodembedekkingen zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Aan te raden is een kleur te nemen die goed bij je eventuele achterwand past. Bedenk ook dat met een bepaalde kleur je vissen beter uit kunnen komen. Bij fel gekleurde vissen maakt een donkere bodem dat de kleuren nog beter tot hun recht komen.
Voordat je de bodembedekking in het aquarium doet, moet je deze eerst even afspoelen in verband met bacteriën en ziektes. Vervolgens kun je de bodem bedekken. Doe dit met maximaal 5 cm.
Filtermateriaal
Voor de beginnende aquariaan is een binnenfilter het makkelijkst en het goedkoopst om mee te beginnen. Mocht deze niet al bij het aquarium zitten, schaf er dan één aan. Een filter zorgt voor zuurstof in het aquarium en filtert het water. Een filter is een must voor een aquarium.
Verwarmingselement
Wanneer je tropische of subtropische vissen in je bak wilt gaan houden, dan heb je een verwarmingselement nodig.
Planten
Het is aan te raden om in het aquarium meerdere planten te zetten. Vraag de speciaalzaak wat leuke en goede plantjes zijn om mee te beginnen. (op deze blog vindt je ook gemakkelijke plantjes). Planten hebben meerdere functies in het aquarium zoals het voorzien van zuurstof en het zorgen van schuilplaatsen.
Wanneer je de bodembedekking in het aquarium hebt gedaan en je de bak voor de helft met water hebt gevuld, kun je de planten er in doen. De meeste planten koop je in een mandje en/of een loodje aan de onderkant. Haal de planten uit het mandje en spoel onder de kraan voorzichtig de schuimlaag van de wortels. Ook het loodje moet er af, want lood is giftig voor de vissen.
Verlichting
Doorgaans is het aquarium dat je koopt al voorzien van verlichting. Verlichting is van groot belang voor vissen en planten. Net als mensen hebben deze ook behoefte aan een dag- en nachtritme. De meeste aquariums draaien 12 uur met verlichting en 12 zonder verlichting. Koop een tijdklok, zodat dit automatisch verloopt. Handig is ook om een dimmer te hebben, zodat het licht niet in één keer aan of uit gaat. In het echt gaat de zon ook niet in één keer uit of aan.
Ornamenten
Een aquarium kan ook opgeleukt worden met bepaalde ornamenten zoals bijvoorbeeld kienhout of een halve kokosnoot. Bij meervallen is kienhout noodzaakelijk.
Toevoegingen aan het water
Ons kraanwater is niet geschikt om de vissen er zo in te doen en de planten hebben tijd nodig om op gang te komen. Vooral in het beginnen kan er teveel nitriet en nitraat in zitten en dit is giftig voor de vissen. Met het toevoegen van bepaalde goede bacteriën en een waterbereidingsmiddel word het water op het juiste niveau gebracht voor de vissen. Raadpleeg de speciaalzaak welke middelen u hier het beste voor kunt gebruiken.

Chilidenaquarium
Hier vindt u de inrichting van het Chilidenaquarium.
Het inrichten van een cichlidenaquarium vraagt een totaal andere aanpak dan een gezelschapsaquarium. We kunnen onderscheid maken tussen een afrikaans of een zuidamerikaans cichlidenaquarium.
De meest gehouden cichlidensoorten komen uit het Malawimeer. In mindere mate worden ook cichliden uit het Tanganikameer gehouden.
Deze afrikaanse cichliden voelen zich het prettigst in een aquarium met veel stenen en rotsformaties. Ze kunnen er in schuilen, vluchten en broeden. Als de samenstelling van het visbestand en de grootte van het aquarium het toelaat zullen ze proberen een eigen territorium af te bakenen.
Het bouwen van rotsformaties in het aquarium vraagt wel enige voorzichtigheid. Het aquarium dient goed vlak en waterpas te staan en als het ontwerp van het aquarium het toelaat is een tempexplaat van 1 cm onder het aquarium aan te bevelen.
Als het aquarium nog helemaal leeg is kan op de bodem van aquarium een dikke rups aquarium siliconenkit gespoten worden in de vorm van een spiraal. Deze rups een dag laten drogen en daarna de stenen gaan stapelen. Hiermee voorkomt u dat de basisstenen kunnen gaan schuiven.
Let er vooral op dat de stenen goed stevig liggen. Cichliden kunnen namelijk flink graven en bodemmateriaal verplaatsen. Als de stenen niet goed gestapeld liggen kan de formatie gaan schuiven en in elkaar storten. Eventueel kunnen stenen aan elkaar gelijmd worden.
Het toepassen van een voedingsbodem wordt ontraden ook vanwege het graafgedrag van vele cichliden. Zorg voor een bodem van grof zand of fijn grind van enkele cm dik. Denk eraan dat veel soorten zand en grind eerst goed gespoeld moeten worden.
Als beplanting kunt u kiezen voor sterkere soorten die niet per sé een voedingsbodem nodig hebben. Vallesneria, javavaren, annubia-soorten bijvoorbeeld kunt u goed gebruiken.
Filter
Filtering is een belangrijk item voor een cichlidenaquarium. Kies voor overcapaciteit omdat cichliden i.h.a. veel eten en veel vuil produceren. Daarnaast staan er in cichlidenaquariums meestal niet veel snelgroeiende planten die nog enigzins nitraten kunnen opnemen.
Dus behoorlijk waterverversen en een stevig filter is onontbeerlijk.

Discusaquarium
Hier vindt u de inrichting van het Discusaquarium
Een discusvis is een bijzonder soort vis die van oorsprong uit het Amazonegebied komt in Brazilië. Hij stelt hogere eisen aan het aquariumwater dan een doorsnee zoetwatervis.
De watertemperatuur dient tussen de 28 en de 30 te zitten. Dat heeft direct gevolgen voor de beplantingskeuze. Veel planten kunnen namelijk niet langdurig tegen hogere temperaturen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen planten in kunnen. Laat u echter goed voorlichten over de juiste soorten die tegen hogere temperaturen zijn opgewassen. (link discusaquarium met planten)
Vaak wordt voor een discusaquarium gebruik gemaakt van kienhout. Met dit natuurlijke materiaal wordt de oorspronkelijke leefomgeving van de discusvis goed nagebootst. De discusvis, die van rust en voldoende schuilmogelijkheden houdt zwemt graag tussen grillige stukken hout en/of lange planten door.
Als bodemmateriaal kunt u grof zand gebruiken. Een discusvis wil graag al blazend in het zand z'n kostje bij elkaar scharrelen. Let wel op de kwaliteit van het zand. Het mag geen kalk of andere schadelijke stoffen bevatten. Een discusvis stelt namelijk hoge eisen aan de waterkwaliteit.