Foto
Foto
Marjan Cochez, auteur
'Tot de dood ons scheidt'
Foto
Foto
Foto
10 oktober 2014 - Werelddag tegen de doodstraf
ANTIDOODSTRAFONTMOETING - EEN VERHAAL VAN VERZOENING
Vrijdag 10 oktober 2014 - 19u - Sint-Egidiusgemeenschap Antwerpen
25-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werelddag tegen de doodstraf
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De 'Werelddag tegen de doodstraf' vond de eerste keer plaatst in 2003 op initiatief van 'The World Coalition Against the Death Penalty', een collectief van mensenrechtenorganisaties, ngo's, advocaten, juristen, leerkrachten, activisten, vakbonden, enzovoort van over de hele wereld die ijveren voor een wereld zonder executies. In september 2007 besliste de Raad van Europa om zich hierbij aan te sluiten en sindsdien is 10 oktober ook voor de Europese Unie 'Europese dag tegen de doodstraf'.

10 oktober 2014 wordt de twaalfde editie van de Werelddag tegen de doodstraf gehouden. De focus dit jaar ligt op de strijd tegen de doodstraf voor psychisch zieken en zwakbegaafden. Wanneer je klikt op de linken in de rechterkolom, kom je op de website van The World Coalition Against the Death Penalty waar je meer info vindt over dit initiatief.

Op onderstaande link vind je de meest recente informatie over de doodstraf wereldwijd.

 Bijlagen:
Facts_and_Figures_2014.pdf (108.6 KB)   


24-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezingenaanbod

Drie mensen uit de organisatie van deze antidoodstrafontmoeting geven regelmatig lezingen met betrekking tot de thema's gevangenis, doodstraf, strafrecht, mensenrechten: Agnes Steenssens, Jan De Cock en Marjan Cochez.

 

Agnes Steenssens is contactpersoon voor Inside-Outside in Vlaanderen (zie onder). Zij schrijft sinds 1992 met terdoodveroordeelden in Amerika en bezoekt tweemaal per jaar verschillende mensen in de Texaanse dodencellen. In 2001 was ze getuige van de executie van haar vriend David L.Goff.  Verder werkt ze als vrijwilliger in Vlaamse gevangenissen en geeft voetreflexmassage aan de vrouwelijke gedetineerden in de Antwerpse gevangenis.  Haar intense ervaringen zijn de basis voor boeiende lezingen.


Voor een lezing  graag rechtstreeks contact opnemen met Agnes Steenssens: pauast1@gmail.com of 03 825 72 42


Jan De Cock verbleef als ontwikkelingswerker in Latijns-Amerika en Afrika. Van straatopvoeder, onder meer bij lijmsnuivende jongeren in Chili, naar gevangeniswerker, het was maar een kleine stap. Hij trok in 2001-2002 wereldwijd langs zo'n honderd gevangenissen en liet zich vrijwillig opsluiten om 'van binnenuit' de polsslag te voelen van mannen en vrouwen achter de tralies.  Jan verbleef in 2005 één maand in een gevangenis in Noord-Kivu in Congo. Over deze ervaringen verschenen twee boeken: 'Hotel Prison' en 'De Kelders van Congo'. Jan geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp.

Voor een lezing graag contact opnemen met Ingrid Remaut: rem-ing@hotmail.com of 0486 41 65 38 (na 17 u)


Marjan Cochez is criminologe. Op haar zestiende kwam ze via Amnesty International in contact met de Afro-Amerikaanse terdoodveroordeelde Daryl Wheatfall die sinds 1990 op de dodengang van Texas zit. Ondertussen zijn ze twintig jaar bevriend. Na een briefwisseling van acht jaar reisde Marjan in 2002 voor het eerst naar Texas om Daryl op te zoeken. Sindsdien reist ze jaarlijks naar daar. In 2009 verscheen haar boek Tot de dood ons scheidt. Een persoonlijke kijk op de doodstraf in Amerika. In dit boek plaatst Marjan haar persoonlijke ervaringen tegen de achtergrond van het Amerikaanse rechtssysteem en de geschiedenis van de doodstraf. Marjan geeft regelmatig lezingen op scholen, in gevangenissen of culturele centra.

Voor een lezing graag contact opnemen met Marjan Cochez: marjancochez@hotmail.com

 


23-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijven met terdoodveroordeelden
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wie in de Verenigde Staten om wat voor reden dan ook achter de tralies belandt, krijgt in de meeste gevallen te maken met een harde wereld van vaak uitzichtloze lange straffen of de doodstraf en eenzame opsluiting, agressie, vernedering, discriminatie en slechte leefomstandigheden. Veel gevangenen verliezen door de jaren heen het contact met de buitenwereld. Ze krijgen nauwelijks bezoek omdat familie en vrienden te ver weg wonen of omdat die al lang niets meer met hen te maken willen hebben. Correspondentie met iemand in de buitenwereld kan daarom van levensbelang worden. Een teken dat iemand zich om hem/haar bekommert. Een sprankeltje hoop, licht in de duisternis, een bemoediging. Wie zelf geïnteresseerd is in een correspondentie met een terdoodveroordeelde of langgestrafte kan contact opnemen met Inside Outside. Druk op het icoontje om meer informatie te vinden.
Inhoud blog
 • Vijfde antidoodstrafontmoeting - Een verhaal van verzoening
 • Rami Elhanan en Bassam Aramin
 • Boekvoorstelling 'Hotel Pardon'
 • Praktisch
 • Werelddag tegen de doodstraf
 • Lezingenaanbod
 • Schrijven met terdoodveroordeelden

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!