Inhoud blog
  • Alles wat je moet weten over de 'witte kassa'
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Tips voor horecazaken
    Alles over handige tools die je helpen om jouw restaurant efficiënt uit te bouwen
    27-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles wat je moet weten over de 'witte kassa'

    De witte kassa, officieel het Geregistreerde Kassasysteem (GKS), is een kassasysteem dat in 2016 door de federale overheid in het leven werd geroepen. De witte kassa staat geregistreerd bij de Federale Overheidsdienst Financiën en de verschillende onderdelen (kassa, controlemodule FDM en kaart) kunnen niet gewijzigd worden. De bedoeling van het Geregistreerde Kassasysteem is om zwartwerk en belastingfraude in de horeca te bestrijden.

    Officiële website van het geregistreerd kassasysteem in de horeca

     

    De witte kassa: de basisregels

    De witte kassa is sinds 1 juli 2016 verplicht voor iedere Belgische zaak die meer dan 25.000 € omzet haalt uit maaltijden die ter plaatse worden genuttigd. Het maakt hierbij niet uit of je een meubeloutlet, een koffiezaak of een kledingwinkel uitbaat. Verderop in dit blogbericht gaan we dieper in hoe je ‘maaltijden ter plaatse’ moet begrijpen.

    Opgelet: wanneer een foodtruck of een voedselkraam naast maaltijden ook een dienstverlening aanbiedt, dan geldt sinds 1 december 2017 het BTW-tarief van 12% (in plaats van 6%). De fiscus houdt hier rekening met signalen die wijzen op een dienstverlening ter plaatse zoals:

    • Het aanbieden van een tafeltje en/of een stoel naast de foodtruck,
    • Het aanbieden van een eetbalie voor de klanten
    • Grondbekleding
    • Achtergrondmuziek
    •  

    Wie de witte kassa niet gebruikt of niet correct gebruikt, riskeert een boete tussen 1.500 € en 5.000 €.

     

    De referentieperiode voor de omzet

    Met welk omzetjaar moet je nu precies rekening houden? Voor de toepassing van de witte kassa gelden de volgende referentieperiodes. Ben je gestart met je zaak:

    • vóór 2015? Dan is je referentieperiode het jaar 2015.
    • tussen 1 januari 2015 en 30 juni 2015? Dan is je referentieperiode de 12 maanden voorafgaand aan 1 juli 2015.
    • tussen 1 juli 2015 en 30 juni 2016? Dan is je referentieperiode het aantal maanden dat je zaak bestaat op 1 juli 2016. Het drempelbedrag wordt dan pro rata berekend. Bestaat je zaak zeven maanden dan is het drempelbedrag voor de integratie van de witte kassa 7/12 van 25.000 € = 14.583 €.
    • na 1 juli 2016? Dan baseer je je op de omzetraming in je businessplan.

    Wie het drempelbedrag (25.000 € of pro rata) overschrijdt, is verplicht om de witte kassa te blijven gebruiken, ook al zakt de omzet nadien opnieuw onder het drempelbedrag.

     

    Wat zijn ‘maaltijden ter plaatse’?

    De witte kassa heeft betrekking op maaltijden die ter plaatse worden genuttigd. Maar hoe moet je dat precies interpreteren? De FOD Financiën schept duidelijkheid.

    Eerst en vooral worden bijhorende dranken niet verrekend in de referentieomzet. Meeneemmaaltijden en voorverpakte producten zonder bereiding (chips, chocolade,...) tellen ook niet mee. Op te warmen voorverpakte producten die ter plaatse worden genuttigd tellen wel mee.

    Verder zijn er uitzonderingen voor:

    • Trucks die uitsluitend dranken verkopen op markten en festivals,
    • Cateringdiensten met levering en/of ophaling zonder een dienst die het onmiddellijk verbruik van die maaltijd aangenamer maakt,
    • Slagerijen, delicatessenzaken en traiteurs die bereide maaltijden aanbieden in de winkel zonder een dienst die het onmiddellijk verbruik van die maaltijd aangenamer maakt,
    • Hotels die maaltijden voorzien die inbegrepen zijn in de hoteldienst en niet apart verrekend worden.

    Het zijn vooral combinaties van maaltijden en diensten die kunnen leiden tot discussies met de fiscus. Enkele voorbeelden:

    • Tania heeft een bakkerszaak met een aanpalende verbruikszaal. Alle broodjes, koffiekoeken en croissants die in de verbruikszaal geconsumeerd worden, tellen mee als restaurantdienst (als ‘maaltijd ter plaatse’). Stijgt de omzet van de maaltijden ter plaatse boven de 25.000 €, dan zullen alle verkopen, ook de gewone verkopen in de bakkerij zelf, verplicht via het GKS moeten lopen.
    • Sven geeft kookworkshops. De focus ligt hier op het onderwijzende aspect en niet op het eten. Hier is een BTW-tarief van 21% (diensten) van toepassing.
    • Caroline baat een feestzaal uit die je kan huren voor feestjes of recepties. Hier hangt het BTW-tarief af of de externe cateraar rechtstreeks met de eindklant handelt of eerst factureert aan Caroline die op haar beurt de restaurantkosten doorrekent aan de eindklant.

     

    Hoeveel kost een witte kassa?

    Voor de integratie van een Geregistreerd Kassasysteem (witte kassa) mag je rond de 380 € rekenen. Wie een omzet draait die hoger ligt dan de drempelwaarde (25.000 € per jaar), is in ieder geval verplicht om die investering te doen.

    Wie wettelijk niet verplicht is om een witte kassa te gebruiken, kan toch praktische voordelen halen uit de vrijwillige integratie van een ‘slim’ kassasysteem. Een dergelijk kassasysteem neemt immers een aanzienlijk deel van je administratie uit handen. Maak hier een onderscheid tussen de wettelijk verplichte witte kassa (GKS) en de zwarte doos.

    • Witte kassa: kassa die alle verrichtingen registreert conform de wetgeving en waartoe de FOD Financiën toegang heeft. Een witte kassa kan aangevuld worden met een zwarte doos.
    • Zwarte doos: fiscale module die gekoppeld is aan de witte kassa en aan de boekhouding.

     Op zoek naar een kassasysteem? Laat het me weten. Ik help je graag verder met tips!




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs