Aardrijkskunde blog
Aardrijkskunde
Inhoud blog
  • Aardrijkskunde blog.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardrijkskunde blog.
    Hallo, ik ben Davy leerling uit het 5e jaar van Visitatie. Voor een opdracht in de les moesten we een blog maken over bepaalde zaken.
    Dit zal je hier dus kunnen bekijken, het eerste deel zal gaan over Darwin's Nightmare. Daarna vertel ik iets meer over de ecologische voetafdruk. En tenslotte over Oorzaken/gevolgen van het wereldvoedselprobleem (+Oplossingen voor dit probleem.)



    deze post zal over een driedelig onderwerp gaan. Tijdens dit onderdeel vertel ik jullie wat meer over Darwin's Nightmare en de vier filmpjes die we zagen tijdens onze les.

    Darwin's Nightmare.

    iedereen kent Charles Darwin wel, hij is bekend geworden door zijn evolutietheorie waarvan survival of the fittest en struggle for life is afgeleid. Darwin's Nightmare is een documentaire die zicht afspeeld in Afrika over de verdeling van de vis met Noord en Zuid.

    in 1960 Werd de Victoriabaars in het Victoriameer geplaatst als experiment, deze vis was zo sterk dat het alle andere vissen als voedsel zag en zich hierdoor snel kon voortplanten. door deze snelle voortplanting kon er veel gevist worden en hierdoor wereldwijd verkocht laten worden, buiten de lokale bevolking dan deze kan de vis niet kopen op de markt omdat deze te duur is. Dagelijks komen er ex-Sovjet vliegtuigen tonnen vis ruilen voor wapens en munitie voor in de oorlogen tussen Afrikaanse landen. Hierdoor hoort de naam "Survival of the fittest" zeker bij de Victoriabaars.


    Fragment 1.

    In dit fragment wordt het Victoriameer in Tanzania getoond waar er gevist kan worden op Victoriabaars. in de fabriek toont men hoe hij wordt verwerkt, hier kan de lokale bevolking zijn handje toesteken door er te gaan werken.

    Fragment 2.

    In dit fragment wordt aangetoond dat er ongeveer 2 miljoen blanke mensen (voornamelijk Europa) per dag Victoriabaars eten.
    Een probleem dat de fabrieks bazen naar voren brengen is dat er teveel vis is, dit is zo maar er zijn 2 miljoen blanke mensen die er van eten maar bijna geen mensen van de lokale bevolking.... Ze zeggen ook dat de transportvliegtuigen niks meebrengen maar men weet van lokale bronnen dat dit niet zo is, dat ze wapens en amunitie meebrengen.

    Fragment 3.

    De armoede is volgens Mkono een vicieuze cirkel omdat de armen armer worden en de rijken steeds rijker worden. Er zijn vrouwen die in de prostitutie gaan om toch maar wat geld binnen te krijgen omdat er gewoonweg te weinig werk is.

    In dit fragment kan je namelijk zeer goed de theorie van Darwin toepassen, en ook die van Mkono volgens hen is er veel vis maar al deze vis wordt "beheert" door de rijkere landen of continenten zoals Europa.

    Maar ook aan de vis zal er ooit een einde komen omdat er te weinig zijn voor ons allen. dit is dus een probleem voor in de toekomst. nog een probleem is dat er te weinig zuurstof in het water zit omdat de Victoriabaars alle andere vissen heeft uitgeroeid. 
    Dit zijn problemen wat de overheid en de bedrijven niet serieus opnemen. de Victoriabaars heeft een export van 25% in Tanzania.

    De vis kan opgedeeld worden in 2 delen:
    - filet voor de export
    - en het visafval voor de lokale bevolking.
    Er zijn bepaalde redenen waarom de lokale bevolking de vis niet kan kopen, ten eerste omdat de Europese Commissie eiste dat de kwaliteit van de vis omhoog moest, aangezien de kwaliteit omhoog moest, moesten de fabrieken investeren, hierdoor werd de prijs veel hoger en onbetaalbaar voor de lokale bevolking.

    Fragment 4.

    De wapens die die ex-Sovjet vliegtuigen meebrengen worden gebruikt voor oorlogen in Afrika. in het terugkeren brengen die vliegtuigen veel vis mee omdat het anders verdacht is en er verlies is als ze leeg terugkomen.Hoewel het erg is een oorlog hopen er toch veel Aftrikanen erop omdat het leger onderdak, eten, kleren en een deftige loon biedt.

    Eigen mening.

    Ik vind het erg dat de Afrikaanse overheid er niks aan doet om de bevolking toch iets van eten te bezorgen; ik durf zelf zeggen dat er zowieso veel overschot is die ze zomaar weg gooien. Ook het feit dat er wapens worden geleverd terwijl ze daar al een slechter milieu hebben vind ik onaanvaardbaar.
    De Europeanen zouden eigenlijk moeten proberen ze te helpen en zorgen dat het er toch een beetje op verbeterd want op dit moment is het zeer slecht voor die mensen.

    Hopelijk vond je het interessant en ik hoop dat je het volgende deel ook zal lezen!!

    De ecologische voetafdruk.

    De ecologische voetafdruk is de oppervlakte van de aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon/stad/land.
    Je kan de ecologische voetafdruk berekenen en erbij rekening mee houden met bepaalde zaken zoals de landbouw, grasland, bosgrond of de bebouwde grond maar ook het energieverbruik van een persoon, stad of land.

    Eigen mening

    Ik heb men eigen ecologische voetafdruk berekent en deze was 7.88.
    Dit kan je op verschillende site berekenen.

    Oorzaken voedselproblemen.

    Voorspelling.
    de eerste voorspelling begon rond de 19e eeuw over een groeiende bevolking en de mogelijke problemen er rond. Er is voorspelt dat de bevolkingsgroei een voedselprobleem zou brengen. Ze vonden dat er een oplossing moest komen dus besloten ze dat er in Afrika geen kinderen mer mochten komen, dit was echter onmogelijk.

    Na onderzoek bleek zelf dat er te veel voedsel was in de wereld alleen dat er in Afrika hongersnood is, dit komt omdat het eten daar te duur is.
    Enkele oorzaken hiervan zijn:

    -          De grote groeilanden gebruiken te veel (China en Japan)

    -          Stijgende brandstofprijzen waardoor het transport te duur wordt

    -          Slechte oogsten door klimaats veranderingen

    -          Minder hulp voor de landbouwsector.

    Dumping.

    Dumping is dat er export is van gesubsideerd westers voedsel naar voornamelijk arme landen in Afrike en Midden-Amerika gebracht worden. Dit zijn vooral maïs, ajuinen, suiker, kippenvlees, groenten en rijst.

    Globalisering.

    De lokale economieën en maatschappijen die opgenomen worden in een wereldomvattend systeem. De wereldmarkt zal steeds een grotere rol spelen en voor elk land in de wereld heeft dit grote gevolgen. Dit gebeurt door de positie van het land in het wereld-systeem

     

    Positie WS

     Kenmerk Landbouw

    Problemen

    Oplossingen 

     Frankrijk  

    Kern 

    Gesubsidieerde veeteelt met overschotten   

    Mest- en milieu problemen

    Kleinschalige landbouw   

     Senegal

    Periferie 

    Dumping melkpoeder

    Lokale boeren verliezen concurrentie   

    Boeren werken samen 

     Brazilië

    Semi-periferie   

    Productie van soja

    Uitputting gronden

    Boeren werken samen  





    Oplossingen voor het voedselprobleem.

    Stellingen.

    -          Van de landbouw alleen kunnen de boeren niet overleven

    §  Dit is omdat de boeren een te lage prijs krijgen voor hun grondstoffen en ze zoeken naar manieren waarbij ze deze grondstoffen kunnen verwerken en aan een hogere prijs kunnen verkopen

    -          De boeren hebben genoeg spaargeld om investeringen te doen, “ieder voor zich” is het motto van de boeren omdat ze concurrencten zijn van elkaar.

    §  Dit is niet zo, ze hebben te weinig spaargeld. Als ze dan al spaargeld hebben voegen ze het samen om een groter kapitaal te hebben zodat ze in iets groters kunnen investeren.

    -           Dorpsbewoners moeten ontwikkeling zelf in handen nemen

    §  Ze moeten proberen om meer subsidies te krijgen van de overheid

    -          De boeren protesteren omdat er geen oplossing komt

    §  Ze hebben oplossingen, maar de grote en rijke landen luisteren niet

    -          Afrikaanse boeren willen exporteren aan betere prijzen

    §  Dit willen ze doen voor eigen kleding te kopen

    Via politiek

    FAO staat voor Food and agriculture organisation.deze organisatie bestaat al sinds 1943 en alle landen in de wereld vertegenwoordigen dit. Het doel van deze organisatie is een wereld zonder honger en armoede.

    Via nieuwe technieken

    We keken naar een videoclip die GreenPeace gemaakt heeft, de gewassen maïs, katoen, koolzaad en soja worden gemanipuleerd. Monsanto is het grootste bedrijf die GGO’s produceert. De meeste GGO’s worden geproduceerd in Amerika, Brazilïe, Argentinïe en Canada. Deze worden vooral geconsumeerd in de VS en Europa

    Er zijn wel gevaren/problemen

    -          Verspreiding van deze GGO’s in de natuur

    -          Boeren worden afhankelijk van de bedrijven

    -          Gevaar van super onkruiden

    -          Gezondheidsrisico’

    Via kleinschallige landbouw

    -          Werkgelegenheid in de streek

    -          Zorgt dat het er ecologischer is

    -          Het is productiever en efficienter

    -          Omliggende steden bloeien open


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-06-2012, 00:00 geschreven door Jumpjal  
    Archief per week
  • 04/06-10/06 2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs