Hoofdpunten blog Sport2Help
  • Dringend steun gezocht !
  • Inhoud blog
  • Dringend steun gezocht !
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Sport2Help
    Sporten voor een goed doel.
    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Idee is weg, welkom in Bel Mondo
    “Enkel gerechten waar de zon in zit”

    Een half jaar geleden liet Koen Janssens van restaurant Idee aan de Dageraadplaats zijn zaak over aan de man die er het laatste anderhalf jaar
    achter het fornuis had gestaan, chef Serge Van Autreve. Sinds oktober
    2008 pompt die al zijn energie en dat is er nogal wat - in dit project. Het
    café-restaurant kreeg een nieuwe naam, Bel Mondo, en een nieuw elan.
    Daar hadden we het over op de eerste heerlijke lentemiddag op de Dageraadplaats.
    Peter THEUNYNCK


     Chef Serge Van Autreve: “De Dageraadplaats is super, hier proef je ook een soort Provencegevoel.”
    Foto - Julie DONCKERS

    Eindelijk, zalig zacht lenteweer. Er fluit een merel op het plein. Het terras van Bel Mondo, hoek Ramstraat, en de aanpalende terrasjes lopen aardig vol. De Dageraadplaats, die al maanden naar de zon snakt, onbloot enthousiast haar armen en kuiten. Drie heren nippen van een Campari soda, twee zuiderse dames snoepen van heerlijke hapjes. Serge Van Autreve (43), de fl amboyante chef van Bel Mondo, overlegt boven in het arendsnest van zijn keuken met hulpkok Tom. Tijd om even rond te neuzen. Sinds Idee in Bel Mondo veranderde is het interieur soberder en warmer geworden. Geen potjes en kannetjes meer. Een warm chocoladebruin voert de toon. Het restaurant is naar het zuiden opgeschoven.

    WERELDKEUKEN
    Gezelligheid, leuke sfeer en een goed gevoel, dat zijn de kernwoorden waarrond ik mijn zaak opbouw, beklemtoont de sportieve chef, die in een paar sprongen van de trap naar beneden holt. Van op een filmaffiche knikt Jean-Paul Belmondo instemmend toe. Die affiche, geërfd van de vorige eigenaar,
    gaf aan de vernieuwde zaak haar naam. De naam Bel Mondo zit het kleine restaurant als gegoten. Mooie wereld is een perfecte samenvatting van wat je hier op je bord krijgt.

    SELFMADE
    Gentenaar Serge Van Autreve is een atypische chef. Hij heeft geen dag koksschool gevolgd. Van Autreve studeert in de jaren tachtig voor interieurarchitect aan Sint-Lucas Gent. In zijn vaderstad maakt hij het mooie weer als dj en piepjonge cafébaas. In de Provence leert zijn moeder hem de fijne kneepjes van de zuiderse keuken kennen. Hij waagt zich aan zijn eerste restaurant in Antwerpen. Dat loopt lekker. Zijn volgende restaurant, aan
    de Groenplaats, wordt een afknapper. Na een zware scheiding en veel ellende, spoelt hij aan op de Dageraadplaats. Hij zou er tijdelijk, voor vijf maanden als kok werken in restaurant Idee. Daarna zou hij inpakken en voorgoed vertrekken naar de Provence. Het loopt even anders. Hij leert een nieuwe partner kennen en besluit (voorlopig toch) in België te blijven. De Dageraadplaats is super, zegt hij. Hier proef je ook een soort Provencegevoel. Iedereen kent iedereen, de mensen komen graag buiten, het gaat er heel collegiaal en amicaal aan toe. Echt een leuke sfeer.

    ANSJOVIS
    Hoe hij zijn keuken omschrijft? “Proeven van de wereld.” Op zijn kaart staan tapa’s, gemaakt door een volbloed Madrileense! Zijn pasta's kunnen concurreren met de betere Italiaan. Veel klanten vallen voor de carbonara. Het geheim schuilt in de kraakverse ingrediënten én de kruiden. De Thaise gerechten op de kaart leerde Serge bereiden, toen hij een tijd in Bangkok vertoefde. Daar heeft hij de wok zijn geheimen ontfutseld. Zijn lievelingsgerecht op de kaart? Misschien wel de inktvis met gesmolten ansjovisjes. Ook de klassieke steak oogt hier aantrekkelijk. De grootste van de Dageraadplaats, zegt hij trots. De rode draad doorheen de kaart wordt me
    stilaan duidelijk. Hier serveren ze eigenlijk alleen gerechten waar de zon in zit.

    TRIATLON
    Van lekker eten houden, elke dag achter de potten staan, van de sauzen proeven en er toch als een scherp afgetrainde atleet uitzien, hoe valt dat te rijmen? Heel simpel. Serge Van Autreve doet zo‘n twaalf tot twintig uur per week aan sport: zwemmen, spinnen, hardlopen, fi etsen. Toen hij in 2003 aan de grond zat, heeft Marc Herremans hem geholpen om zijn leven een geheel
    andere wending te geven. Hij inspireerde hem om te vechten en door te zetten. Met succes. Op 21 december 2008 liep de chef van Bel Mondo in het kader van Music for Life zo maar eventjes in vijf uur van Antwerpen naar Gent (65 km) en in mei bestormt hij voor het goede doel de Mont Ventoux. Drie keer op één dag: tweemaal al lopend en een keer per fi ets. Tegen het einde van zijn exploot zal hij een hoogteverschil van 4.309 meter overbrugd hebben in
    duatlonstijl. Deze zomer staan er verder nog twee kwart triatlons, een halve en een hele triatlon op het programma. En daarna? Misschien een deelname aan de Iron Man in Hawaï afdwingen

    PROVENCE
    Heeft deze chef nog dromen en toekomstplannen? Eerst wil hij van Bel Mondo een succes maken. Met een eerlijke keuken, een sympathieke service en democratische prijzen moet dat beslist lukken. Hij wil Bel Mondo nog toegankelijker maken voor iedereen, benadrukt hij. Daarom komt er binnenkort een nieuwe toog in de zaak. Dan kun je ook lekker op een barkruk van een hapje en een drankje genieten. En over vijf jaar? Het zit er dik in dat hij dan gaat voor zijn ultieme droom. Hij hoopt zich ooit te vestigen in zijn tweede thuis, de Provence. Als hij dat zegt, loopt zijn gemoed even vol. Aan het land van de lavendel heeft hij zijn hart verpand. Waar zal hij dan van leven? Misschien schuim ik wel de Provençaalse markten af met een simpele frituur, zegt hij. Voor we bij hem een frietje gaan ‘steken’ in Carcassonne of Montpellier, willen we eerst een paar jaar van de mooie wereld genieten in Bel Mondo.

    19-04-2009 om 00:00 geschreven door Serge Van Autreve  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)


    Archief per week
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009

    Blog als favoriet !

    HELP TO WALK AGAIN
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    willibrord
    www.bloggen.be/willibr
    Zoeken in blog


    Mijn favorieten
  • bloggen.be

  • Foto

    Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    deinze
    www.bloggen.be/deinze
    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs