Wonen In onze gemeente leven 1922 gezinnen in een huurwoning. 600 hiervan zijn sociale huurwoningen, 246 zijn sociale huurappartementen. Concreet betekent dit dat 44% van de huurders in onze gemeente een sociale woning betrekken. Een opmerkelijk hoog cijfer dat volgens recente prognoses nog stijgt. Wanneer we de cijfers verder destilleren, ontdekken we dat 353 huurders van sociale woningen ouder zijn dan 55 jaar. 92 huurders van een sociale woning zijn éénoudergezinnen. Opvallend is ook het hoge cijfer op de wachtlijst voor sociale woningen. Maar liefst 1027 personen gaven zich op als kandidaat-huurder voor een sociale woning. 88 van deze personen zijn ouder dan 55. Een grote wachtlijst die, gelet op het aantal beschikbare sociale verhuurwoningen, nooit kan ingevuld worden. In onze gemeente zijn ook 264 woningen bewoond die gecatalogeerd staan als woningen zonder comfort. Het is vaak in deze woningen dat diepe armoede de huissfeer bepaald.
Onderwijs Recente cijfers van de Limburgse LOPs (Lokaal Overleg Platform) tonen echter aan dat allochtone leerlingen in het secundair onderwijs -en dan voornamelijk in de mijngemeenten- kampen met een enorme leerachterstand die reeds jaren voordien werd ingezet. Een aantal kinderen in onze gemeente wordt omschreven als zijnde 'kinderen die een risicoschoolloopbaan doorlopen'. Vaak zijn dit kinderen met leermoeilijkheden die veelal voortvloeien uit een gezinssituatie van allochtone origine. -- 23 kinderen hebben een risicoschoolloopbaan in het kleuteronderwijs -- 455 kinderen hebben een risicoschoolloopbaan in het lager onderwijs -- 642 jongeren hebben een risicoschoolloopbaan in het secundair onderwijs
Maatschappelijk kwetsbare jongeren In absolute cijfers wonen de meeste kinderen en jongeren (tot 25 jaar) in Houthalen-Centrum (n=2.951) terwijl Helchteren de wijk is met het minste aantal jongeren (n=2.011), op de voet gevolgd door Meulenberg (n=2.023). Bekijken we deze bevolkingscategorie echter in verhouding tot het aantal inwoners per wijk dan krijgen we een ander beeld te zien: Meulenberg heeft de jongste bevolking (36,6 % is jonger dan 25 jaar) terwijl in Houthalen-Centrum slechts 29,9 % jonger dan 25 jaar is. Het gemiddelde voor de gemeente bedraagt 31,6 %; in 2003 was dit nog 32,4 %. (bron: Lokaal Beleidsplan Kinderopvang, 2007-2009).
In onze gemeente worden jaarlijks een 20-tal kinderen geboren in een kansarm gezin. In totaal waren er in 2008 niet minder dan 88 jongeren die in de bijzondere jeugdbijstand terechtkwamen. 121 jongeren (18-24) zijn werkzoekend en hebben geen diploma HSO en 27 jongeren (18-24) ontvangen een leefloon. Cijfers die even moeten doordringen...
Gezin In onze gemeente wonen 951 ouderen (60/+) alleen. Er zijn ook 871 éénoudergezinnen met minderjarige kinderen, waarvan 290 alleenstaande vaders en 581 alleenstaande moeders met minderjarige kinderen. In totaal wonen in Houthalen-Helchteren 2056 mensen alleen. Er zijn 439 huishoudens met meer dan 5 gezinsleden.
De laatste 3 jaar steeg procentueel gezien het aantal eenoudergezinnen het sterkst in Houthalen-Centrum (+24 %) en in Houthalen-Oost (+19,8 %), op de voet gevolgd door Meulenberg (+19,35 %). In Helchteren was de stijging slechts 10,25 %.
Het aantal gezinnen neemt in Houthalen-Helchteren ieder jaar toe. Begin 2006 waren er 4,57 % meer gezinnen (n=10.792) dan op 1 januari 2003 (n=10.320). In vergelijking met 10 jaar geleden zijn er 14,6 % meer gezinnen in Houthalen-Helchteren. De meeste gezinnen treffen we aan in Houthalen-Centrum (n=3.754), het kleinste aantal gezinnen vinden we in de wijk Meulenberg (n=1.729). We merken op dat in alle wijken het aantal gezinnen toeneemt. In de wijk Meulenberg is de stijging minder uitgesproken (zie grafiek 4). Op 10 jaar tijd is het aantal gezinnen in alle wijken toegenomen met 15 % of meer, met uitzondering van Meulenberg (toename met 8,3 %).
Begin 2006 bestond in Houthalen-Helchteren een gemiddeld gezin uit 2,77 personen (In 1996 was dit nog 3,04). In Meulenberg bestaat een gezin nog uit gemiddeld 3,23 personen; voor Houthalen-Centrum is dit gemiddeld 2,63. Uit grafiek 5 blijkt dat de daling van de gemiddelde gezinsgrootte zich ieder jaar onverminderd voortzet. In de laatste 10 jaar nam de gezinsgrootte het snelst af in Houthalen-Oost en verliep ze het traagst in Meulenberg. In 2006 waren er 7,7% meer gezinshoofden dan in 2000. Het aantal gezinnen zonder kinderen nam in 6 jaar tijd met 18,26 % toe en het aantal gezinnen met 1 kind nam toe met 6 %. Het aantal gezinnen met 2 kinderen daalde echter met 4,5 %, en deze met 3 kinderen daalde met 3 %. In vergelijking met 6 jaar geleden nam het aantal grote gezinnen (>=4 knd) af met bijna 11 %.
Het fenomeen eenoudergezin is in onze samenleving al geruime tijd gekend. De laatste decennia zien we echter een forse stijging van het aantal eenoudergezinnen. Het toenemende aantal echtscheidingen is daar zeker niet vreemd aan. Lang niet alle eenoudergezinnen hebben problemen. Het is trouwens geen homogene groep. Toch blijkt uit het wetenschappelijk onderzoek dat eenoudergezinnen een groter risico lopen om in de armoede verzeild te geraken. Door een gebrek aan financiële middelen verhoogt het risico op sociaal isolement en wordt de toegang tot onderwijs en cultuur beperkt. Vaak worden deze gezinnen ook bedreigd met verhoogde stress en overbelasting. Eenoudergezinnen hebben nood aan specifieke ondersteuning op het vlak van werkgelegenheid en combinatie gezin en arbeid. Echtscheiding is de belangrijkste oorzaak van het alleenstaand ouderschap. Voor veel eenoudergezinnen is het onderhoudsgeld een noodzakelijke inkomensaanvulling. Als de betaling ervan achterwege blijft, kan dit hun bestaanszekerheid in het gedrang brengen. Sinds juni 2004 werd de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) opgericht. De DAVO keert een voorschot uit aan de gedupeerden en vordert het onderhoudsgeld terug bij de onderhoudsplichtigen.
|