Choco. En bij u? De mijne zijn al op, ik heb alleen nog een appel. De muizen zullen wel voor de kruimels zorgen. Mag ik eens bijten? Mmm, salami met look! Wilt ge wisselen? Ik heb niks bij, ik ga iets uithalen. Iets lekkers en gezond! Ik heb koude pizza bij. Ikke confituur, van mijn oma. Confituur? Ik lust geen confituur...
"Wat zit er tussen uwe boterham?" is een rondreizend project van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed. Van november 2009 (start in de week van de smaak) tot mei 2010 trekt dit project door de Mijnstreek, van bibliotheek tot cultuurcentrum, van Carrefour tot ziekenhuiscafetaria, bedrijven en scholen, shoppingcentra en rusthuizen... Je maakt kennis met leuke verhalen en anekdotes over de (inhoud van de) boterhamdoos doorheen de recente geschiedenis. Je verneemt wat een mijnwerker 'in zijn malet had steken', wat je ouders tussen hun boterham deden en wat kleuters 's middags zoal verorberen. Het project heeft verschillende onderdelen:
- vooronderzoek naar lunchgewoontes in de Mijnstreek - reizende tentoonstelling, ontworpen door Linde Hermans en ism de Media & Design Academie - leuke krant met informatie over het thema, geschreven door voedingshistoricus Eddie Niesten - kookworkshop 'lunch eens anders' i.s.m VormingPlus Limburg - educatief pakket voor de 3e graad van het basisonderwijs
Onderzoek naar lunchgewoontes in de Mijnstreek.
Lunchen doet (bijna) iedereen, maar iedereen doet het anders. Dagelijkse gewoontes, eetcultuur, de eigenheid van de job, sociale patronen... spelen een rol bij het maken en eten van de lunch.
Naar aanleiding van de Week van de Smaak 2009 ging de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed op pad in de Mijnstreek, die bovendien een echte arbeidersstreek is, waar dus veel wordt geschaft, en die een multiculturele bevolking kent: de ideale situatie voor smakelijke lunchverhalen.
Het onderzoek begint bij de mijnwerker en zijn zeer specifieke lunch-situatie (onder de grond, zeer warm, zeer vuil, muizen...). Maar ook uit andere sectoren die in de streek belangrijk zijn geweest of dit nog steeds zijn, werden mensen geïnterviewd: Ford Genk, een fabriek in Beringen, de bouw, de dienstensector, het onderwijs... Door middel van interviews werd gepeild naar inhoud, recipient, evolutie, tijdstip, locatie... van de lunch.
De resultaten van deze interviews worden door Eddie Niesten, auteur van o.a. Suikerbonen en beschuit met muisjes, vergeleken, beschouwd en verwerkt in een leuke krant. Geïnteresseerden kunnen deze meenemen wanneer ze de tentoonstelling gaan bezoeken. Deze brochure kan je ook opvragen bij de erfgoedcel.
Reizende tentoonstelling komt ook naar Houthalen-Helchteren.
Ontwerpster Linde Hermans maakt een kleine, mobiele tentoonstelling voor het project 'Wat zit er tussen uwe boterham?'. Bedoeling is vooral prikkelen, doen stilstaan, ontmoeting stimuleren... rond het erfgoedthema 'lunchen'.
Er wordt niet enkel naar het verleden en het heden gekeken, maar ook naar de toekomst: studenten van de Media&Design Academie krijgen de kans om hun creativiteit bot te vieren op de boterhammendoos en/of thermos: hoe zouden deze voorwerpen verder kunnen evolueren? Ook de studenten van de opleiding fotografie trekken de straat op om het lunchen te observeren. De resultaten van deze hedendaagse en futuristische visie op de lunch krijgen een plaatsje in de tentoonstelling.
De tentoonstelling is van 13 april tot 12 mei in onze gemeente: Woonzorgcentrum Vinkenhof: 13 apr - 22 apr Sint-Pauluscollege: 22 apr - 4 mei Vrijetijdwinkel Houthalen-Helchteren: 4 mei - 13 mei
Workshops
Hoe dikwijls per week stellen we ons niet zuchtend de vraag, wat neem of geef ik mee als boterhammen of lunch? Zowaar geen eenvoudige taak om gevarieerd én gezond iedere dag een lunchbox samen te stellen voor jezelf of één van de andere gezinsleden. VormingPlus Limburg helpt je alvast met deze moeilijke keuze door in een workshop 5 verschillende themadozen aan je voor te stellen. Een kidsbox, een veggielunchbox, een fair-trade box, een multiculturele doos en natuurlijk ook een retrodoos. Per thema krijg je 5 originele recepten aangeboden waarvan de lesgeefster er telkens één bereidt en waarbij je helpt alles klaar te maken. Uiteraard ontbreekt de ultieme smaakproef niet. In onze gemeente is zo'n workshop voorzien op 21 april! Inschrijven kan via http://www.vormingpluslimburg.be. Haast je, want de plaatsen zijn beperkt!
|