 |
|
Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld! |
|
|
 |
12-12-2009 |
Het burgemeestersrapport van 'Het Nieuwsblad'. |
Vorige week haalde de krant 'Het Nieuwsblad' samen met Radio 2 het nationale nieuws met de resultaten van het grote burgemeestersrapport. De krant organiseerde een grootse bevraging in de Vlaamse steden en gemeenten, met als doel een rapport voor te leggen over het gemeentelijk beleid. Jammer genoeg scoorde Houthalen-Helchteren en zijn burgemeester niet goed in dit rapport. Ons gemeentelijk bestuur werd door de ondervraagden slecht beoordeeld, waardoor het rapport van Houthalen-Helchteren het slechtse van Limburg was en het op drie na slechtste van heel Vlaanderen. Een pijnlijk rapport voor ons gemeentelijk beleid en de burgemeester. Dat Houthalen-Helchteren geen makkelijke gemeente is, dat leidt geen twijfel. Toch moeten we realistisch zijn: als je ziet dat bijvoorbeeld Sint Truiden, een gemeente die toch ook met de nodige problematieken kampt, danig beter scoort dan onze gemeente, dan kan niemand ontkennen dat er nog veel werk aan de winkel is.
Ook in 2006 werd een gelijkaardige bevraging gedaan. Toen scoorde ons gemeentelijk beleid (gemeentebestuur) 6,9 op 10. Nu, amper drie jaar later daalde deze score tot 5,9 op 10. Een fikse achteruitgang dus. Ook het rechtstreekse rapport voor burgemeester Yzermans ging bergaf. Waar hij in 2006 nog 6,4 scoorde is dat nu 4,99.
Voor de opmaak van dit rapport voerden Het Nieuwsblad en Radio 2 in samenwerking met iVOX het grootste onderzoek ooit. 140.157 Vlamingen werden bevraagd over hoe tevreden ze zijn over hun burgemeester. Dit wordt aangeduid met een score op 10. Niet enkel de burgemeester, maar ook het volledige gemeentebestuur wordt beoordeeld. Deze krijgen ook een score op 10 en worden apart beoordeeld over hun aanpak van vijftien uiteenlopende beleidsthema's.
Op verzoek van veel lezers van deze website, geven we u een samenvatting mee van het betrokken rapport. De volledige uitslag en de vergelijking van de resultaten met andere gemeenten kan je terugvinden op www.nieuwsblad.be.
We belichten een aantal thema's die werden bevraagd: De respondenten gaven de hoogste score op het onderdeel 'aanbod Sport en Cultuur in de gemeente'. Dit aanbod kreeg een 6,6 op 10 (lichte stijging met 0.1% tov 2006). Dit was meteen de hoogste score op het rapport van Houthalen-Helchteren. De 'klantvriendelijkheid van de gemeentediensten' scoorde met 6,0 op 10 ook nog behoorlijk, evenals 'hulp en opvang voor bejaarden en gehandicapten' (6,2 op 10).
Ook de buitenschoolse opvang en speelpleinwerking in de gemeente worden gewaardeerd met een 6,2 op 10.
Minder tevreden is men over de snelheidscontroles. Hier gaat de score van 2006; 6,5 op 10 drastisch achteruit naar een schamele 5,2 op 10. Ook het onderhoud van wegen en voetpaden kan volgens de ondervraagden beter. In 2006 haalde de gemeente hier nog een score van 5,7 op 10 nu is dat nog 5,2 op 10. De verenigingen voelen zich ook minder goed dan in 2006. Toen scoorde 'ondersteuning van verenigingen' nog 6,0 op 10 nu is dat teruggebracht naar 5,6 op 10.
Op vier vlakken scoorde ons gemeentebestuur een duidelijke onvoldoende: - werk en ondernemen in eigen streek : 4,8 / 10 (2006: 5,3/10) - blauw op straat: 4,5/10 (2006: 5,3/10) - bewakingscamera's op openbare plaatsen: 3,5/10 (2006: 4,2/10) - betaalbaarheid woningen: 4,6/10 (2006: 4,2/10)
De cijfers liegen er niet om. Burgemeester Yzermans (SP.A) krijgt net niet nipt voldoende en scoort minder goed dan drie jaar geleden. Een signaal dat er nog veel werk voor de boeg is. In een eerste reactie op deze cijfers die weergegeven werd in Het Nieuwsblad en op Radio 2, nuanceerde burgemeester Yzermans echter het resultaat. De burgemeester stelt dat er toch vooruitgang wordt gemaakt. Yzermans: 'Toen ik burgemeester werd, kwam ik meteen in een spervuur terecht. Na dertig jaar werd CD&V voor het eerst uit de meerderheid gestemd. Bovendien kregen we te maken met oppositiepartij Sociaal &Democratisch, een afscheuring van oud-burgemeester en ex-partijgenoot Jules D'Oultremont.' Tegelijk moest Yzermans een jonge bestuursploeg klaarstomen en ingrijpende financiële saneringen doorvoeren. Drie jaar lang heeft de burgemeester gezwoegd om een langetermijnvisie op te stellen. 'Hier is twintig jaar lang weinig gebeurd', vertelt Yzermans. 'Daarom moesten we alles grondig herstructureren en daar zijn we nog mee bezig. Daardoor leek ik misschien wat minder aanwezig op het terrein.'
Of de geciteerde partijen vrede nemen met dit antwoord, valt af te wachten. Intussen zit de burgemeester immers al 6 jaar in de burgemeesterstoel en voorheen maakte hij als schepen ook deel uit van het college. Bovendien was de score in 2006, toen er van een regenboogcoalitie nog geen sprake was, duidelijk beter. Ach, wat er ook van zij, het leidt geen twijfel dat er nog véél werk geleverd moet worden in Houthalen-Helchteren. Hopelijk brengt het volgende rapport in 2012 betere cijfers... (info.www.nieuwsblad.be)
|
|
 |
Reacties op bericht (0)
|