"Ik wist dat er wat verkeerd liep. Lina krijgt anders nooit straf en de laatste weken al drie keer. Vroeger ging ze graag naar school en nu moet ik haar elke ochtend aanporren. 'Ik haat school', zegt ze dan. Gisteren kwam ze met een gescheurde schoolagenda thuis. En toen kwam het eruit: 'Mama, ze pesten mij'"... Deze verhalen komen nog erg vaak voor, ook in onze gemeente. Het is één van de redenen waarom provincieraadslid en inwoner van Houthalen-Helchteren Bob De Wispelaere er iets aan wil doen.
Het Vlaams onderzoek naar pesten op school dateert van 1994. Het werd uitgevoerd door Stevens en Van Oost. De belangrijkste bevindingen waren dat: - In Vlaanderen gemiddeld één leerling op vijf (20 %) last heeft van pesterijen: - In het basisonderwijs (10- tot 12-jarigen): gemiddeld één leerling op vier (25 %); - In het secundair onderwijs: gemiddeld één leerling op zeven (14,2 %); - Ongeveer 5 % van de leerlingen wordt wekelijks meermaals gepest
Meer recente informatie over het pestgedrag bij de Vlaamse schoolgaande jeugd is terug te vinden in het onderzoek van het viWTA (Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek) uit 2006 over cyberpesten. In dit onderzoek werden ook enkele vragen gesteld over klassiek pestgedrag. Enkele resultaten: - 56,7% van de bevraagde jongeren is de afgelopen drie maanden het slachtoffer geweest van één of andere manier van pesten; - 49,3% geeft toe te hebben gepest; - 78,6% (bijna 4/5) van de leerlingen zegt dat hij/zij de afgelopen drie maanden getuige was van pestgedrag.
Als we kijken naar alle eerder beschikbare cijfers, dan komen we tot de volgende conclusie: - 3.5% tot 5 % van de Vlaamse jongeren is slachtoffer van ernstige pesterijen; - omgerekend naar de globale schoolpopulatie gaat het om 30000 tot 50000 Vlaamse kinderen en jongeren die jaarlijks te maken krijgen met dit soort geweld.
Een vervolgonderzoek uit 2008 door het Observatorium voor de Rechten van het Individu over cyberpesten leert ons dat:
- 61,9 % van de ondervraagde jongeren de afgelopen drie maanden te maken kreeg met pesterig gedrag via internet- of gsm-communicatie; - 52,5 % gaf toe in dezelfde periode ook dader te zijn geweest; - 76,3 % was naar eigen zeggen getuige van één of andere vorm van cyberpesten; - 3,3 % van de jongeren kreeg als slachtoffer te maken met ernstig cyberpestgedrag (minstens 3 x per week); 5 % als dader en 2,6 % combineerde de dader- met de slachtofferrol; - Nagenoeg 2/3 van de ondervraagde jongeren beoordeelt cyberpesten als een groot probleem.
In de meeste gevallen is cyberpesten een verdieping van bestaand pestgedrag. Het komt dus bovenop het klassieke pesten. In mindere mate leidt het tot een verbreding van het pestgedrag: nieuwe daders en slachtoffers komen er op deze manier bij.
Wie deze cijfers bekijkt, kan niet anders dan vaststellen dat ze wel vrij hoog liggen. Het leidt dan ook geen twijfel dat er aan het thema 'pesten op school' best wat aandacht geschonken moet worden. Vanuit de schoolomgeving gebeurt dit in de meeste gevallen vrij goed. Maar pestgedrag moet ook thuis in de gezinssituatie aandacht krijgen en een bespreekpunt zijn.
Om de aandacht voor deze problematiek kracht bij te zetten, organiseert Houthalenaar Bob De Wispelaere via facebook een oproep naar iedereen in onze samenleving om dit probleem te erkennen en er aandacht aan te schenken. Bedoeling van De Wispelaere is niet enkel het krijgen van aandacht, maar mogelijk kan er op die manier een platform worden gecreeërd waarbinnen naar oplossingen en acties kan worden gezocht. Vaak is zo'n platform ook een interessant gespreksforum voor zowel kinderen als ouders die met dit pestfenomeen geconfronteerd worden.
Voor meer info kan u terecht op www.facebook.com (dan moet je wel Bob De Wispelaere als 'vriend' toevoegen) of je kan ook meer info bekomen bij Bob zelf: bdewispelaere@raadlimburg.be.
|