Vandaag leiden de Limburgse Milieukoepel, Limburgs Landschap en Natuurpunt Limburg een milieustakingsvordering in tegen de geplande omleidingsweg in Houthalen-Helchteren. Op die manier willen de milieuverenigingen de komst van de gecontesteerde omleidingsweg tegenhouden. Als hoofdargument halen de milieuverenigingen aan dat de omleidingsweg onherstelbare schade veroorzaakt aan de Limburgse natuur, de fauna en de flora. Intussen is ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie.
Bij de keuze die de Vlaamse Regering bij monde van minister Crevits maakte voor de omleidingsweg als oplossing voor het Noord-Zuidprobleem, werd meteen duidelijk dat deze weg door Europees beschermd natuurgebied zou lopen. Ter compensatie wil de Vlaamse overheid onder meer het industrieterrein rond de Colruyt in Helchteren onteigenen en omvormen tot natuurgebied. "Een lachtertje," zo vinden de natuurverenigingen. "Want de Omleidingsweg komt straks toch door hetzelfde gebied, samen met een nieuwe aansluitingsweg naar Houthalen en Helchteren. Bovendien moeten de bedrijven elders geherlocaliseerd worden, en daar wil de gemeente andere reservatiestroken en landbouwgrond voor opofferen." In totaal wordt er volgens de milieuorganisaties dus niet veel natuur gecompenseerd en dat is voor hen onaanvaardbaar en absurd. De Limburgse Milieukoepel haalt hierbij ook duidelijk aan dat de natuur die verloren gaat door de omleidingsweg erg waardevol natuurgebied is. Dit theoretisch compenseren 'op papier' is geen oplossing. Als bewijs haalt de koepel aan dat in het gebied niet minder dan 36 van de 96 beschermde diersoorten in Vlaanderen voorkomen. Een niet onbelangrijk argument!
Met een 'milieustakingsvordering' kunnen de milieuverenigingen de plannen voor de nieuwe weg tegenhouden. De procedure kan je een beetje vergelijken met een gerechtelijke procedure in kortgeding die verenigingen kunnen inspannen als ze vinden dat de Vlaamse Overheid haar eigen wetten overtreedt en de natuur daardoor onherstelbare schade berokkent. Een uitspraak wordt ten vroegste in mei 2010 verwacht. Met het inleiden van deze procedure hopen de milieuverenigingen toch de eventueel geplande voorbereidende werken tegen te houden en een beslissing van Europa bijkomend te argumenteren. Gelijktijdig loopt immers ook een klacht bij de Europese Commisie. De Limburgse Milieukoepel laat aansluitend weten dat de bevoegde Europees Commissaris inmiddels per brief al meer uitleg opgevraagd heeft.
Het actiecomité Om-U dat de acties tegen de geplande omleidingsweg mee coördineert, zit ook niet stil en start binnenkort nog met een informatiecampagne. Hiermee wil het actiecomité naar eigen zeggen 'foutieve informatie' die de Vlaamse Overheid verspreid heeft, rechtzetten. Het actiecomité haalt hierbij voorbeelden aan waarbij onder meer verkeersdeskundigen zelf zeggen dat de omleidingsweg voor meer geluidsoverlast zal zorgen, dan aanvankelijk uit het Milieu Effecten Rapport bleek. Een ander voorbeeld is dat de Administratie Wegen en Verkeer zelf al aangaf dat ten vroegste in 2015 begonnen kan worden met de aanleg van de nieuwe omleidingsweg, en niet in 2012 zoals uit de 'Kosten Baten Analyse' bleek. Nochtans was het op die Kosten Baten Analyse dat de Vlaame Regering zich vorig jaar baseerde, om toch nog voor de omleidingsweg te kiezen. Nu blijkt dat minister Crevits (CD&V) zich destijds op verkeerde argumenten heeft gebaseerd, kan ze volgens het actiecomité beter ook haar keuze herzien.
|