Gouverneur beslist: verkoopdossier industriegrond moet opnieuw naar de gemeenteraad
Op de gemeenteraadsagenda van afgelopen juni stond de verkoop van een perceel van 3 hectare industriegrond. Het perceel zou verkocht worden aan De Coster, een bedrijf dat als de omleidingsweg er komt, zal moeten verdwijnen op haar huidige locatie. Het dossier zorgde echter voor commotie. Vooral de vrij lage verkoopprijs deed de wenkbrauwen fronsen bij de oppositie. "Bovendien week men af van de prijzen vastgesteld in het schattingsverslag", aldus Peter Timmermans (N-VA). "Zo sprak de schatter van een meerwaarde van 20 tot 40 euro per m² voor dit perceel, als... de omleidingsweg komt. Die weg loopt immers pal naast het perceel, waardoor het na de komst een prima gelegen terrein is. Echter in het verkoopdossier werd gesproken over slechts 5 euro extra per m². Dat vonden we zeer frappant."
Lang onderzoek
Nadat de meerderheidspartijen de verkoop hadden goedgekeurd in de gemeenteraad, vroegen de oppositiepartijen S&D en N-VA aan de gouverneur om het dossier te onderzoeken op zijn correctheid. "Normaal doet de gouverneur in zo'n gevallen een uitspraak binnen de twee maanden", aldus Timmermans. "Nu duurde het echter tot eind november vooraleer er een uitspraak kwam. Dat op zich toont al aan dat het gemeenteraadsdossier van destijds niet volledig was en bijkomend danig gemotiveerd moest worden."
"Ook ik stel me vragen bij de gang van zaken. Zo nam Binnenlands Bestuur, de administratie die het onderzoek voerde, de tijd om bijkomende motiveringen op te vragen bij het gemeentebestuur. Eén zaak viel daarbij op. Ondanks het schattingsverslag dat in het gemeenteraadsdossier stak -en op basis waarvan de gemeenteraadsleden een beslissing namen- waarin de schatter aangeeft dat het perceel een meerwaarde heeft van 20 tot 40 euro per m² met de komst van de omleidingsweg, gaf de schatter midden juli (weken na de gemeenteraad) toch aan ook akkoord te zijn met slechts 5 euro per m² als meerwaarde. Die logica ontsnapt me even", aldus Stijn Van Dingenen (S&D).
Verplichte herlocalisatie
De uitspraak van de gouverneur was enigszins verrassend en anderzijds... ook niet verrassend. "De gouverneur zegt nu dat dit dossier terug naar de gemeenteraad moet komen. In het nieuwe dossier moet de verkoopovereenkomst opgenomen worden en hierin moet duidelijk opgenomen worden dat het wel degelijk om een herlocalisatie gaat ten gevolge van de komst van de omleidingsweg. Er zullen met anderen woorden verplichtingen instaan die aan het bedrijf opleggen dat haar hoofdzetel op Centrum-Zuid zal liggen. Op die manier vermijden we grondspeculatie die de gemeentekas flink wat geld zou doen mislopen. Dat de gouverneur het hele dossier niet volledig schorst, daar zijn we eigenlijk blij mee. Het was immers niet onze bedoeling het bedrijf te raken en we zijn blij dat de herlocalisatie in eigen gemeente (weliswaar deels, want De Coster heeft intussen ook een terrein op Genk Zuid)kan plaatsvinden. Nu, de volledige schorsing werd wel vermeden nadat de gemeente aan de gouverneur liet weten dat het eerdere raadsdossier slechts een principiële beslissing zou inhouden. Een sluw handigheidje. Maar goed, hopelijk kan met deze uitspraak nu eindelijk een degelijk en volledig correct dossier worden voorgelegd aan de raadsleden. Dat is waar het ons om te doen is, correctheid en volledigheid ten voordele van de gemeenteraad en van onze inwoners", besluiten Timmermans en Van Dingenen.
|