Technische Dienst neemt intrek in het NAC
De voorbije weken werd de technische dienst verhuisd vanuit haar gebouwen naar de nieuwbouwkelder in het NAC. Jarenlang opereerde de dienst vanuit haar werkplaatsen op industriezone Europark. De huidige coalitiepartners sp.a en CD&V beslisten echter dat de regie ook geïntegreerd moest worden in het NAC. In een nieuwbouwzone die zich situeert tussen het hoofdgebouw van het NAC en het toekomstig kinderdagverblijf vond de technische dienst onderdak. De voorbije weken werden de diensten verhuisd. Ze opereren nu vanuit het administratief centrum.
Wending
De verhuis van de dienst naar het NAC was toch enigszins verrassend. Voor de verkiezingen van 2012 was CD&V immers ronduit tegen deze verhuis. Toen vrij snel na de coalitievorming het dossier ter tafel kwam, bleef het heel stil op de CD&V banken. Het was duidelijk dat de partij in dit dossier een wending nam. Nochtans waren er heel wat vragen bij de verhuis. Voor de oppositiepartijen was de verhuis alvast geen goede zaak. "Een technische dienst met al dat materiaal waaronder traktoren, vrachtwagens en technisch materiaal onderbrengen in een kelderzone die grenst aan een kinderdagverblijf, vinden we niet verstandig", was de teneur bij N-VA en S&D. "Bovendien rijzen er heel wat vragen. Wat doe je bijvoorbeeld met het strooizout of met andere materialen zoals zand of producten. Een beetje vreemd om die in zo'n kelderruimte te stockeren waar er bovendien geen plaats voor is."
Geen stock meer
Toch zetten de meerderheidspartijen het dossier door. "Voor al die technische vragen zoeken we wel oplossingen", was de repliek. "Misschien kan het strooizout ondergebracht worden op de terreinen van de dienst Wegen en Verkeer. We vinden wel een antwoord. Zand en andere bouwmaterialen gaan we zelf niet meer stockeren. Als de medewerkers dat nodig hebben, moeten ze het tijdig vooraf aanvragen en kan alles afgehaald worden bij een handelaar."
Toch waren de oppositiepartijen niet overtuigd door deze antwoorden. "De verhuis van de regie naar het NAC is ondoordacht en enkel ingegeven door kortzichtige financiële beslommeringen", klinkt het. "Bovendien wil het bestuur met de integratie van de technische dienst in het NAC een directe controle krijgen over het team. Nu kan men -haast letterlijk- vanuit de toren ook deze dienst aansturen. Maar voor de burger is dit geen goede zaak. Een simpel voorbeeld staaft die stelling", aldus N-VA en S&D. "De regie op Europark was centraal gelegen. De diensten waren vrij snel in alle uithoeken van de gemeente aanwezig. Met de integratie in het NAC is dat absoluut niet het geval. De arbeiders zullen nu veel langer onderweg zijn naar hun werkzones in de wijken. Ofwel moeten ze via de drukke Grote Baan uitrukken, ofwel moeten ze door het dorpscentrum. Ondoordacht en het kost handenvol geld als je al deze verloren werktijd op jaarbasis uitrekent."
Verkoop
De verhuis van de regie biedt tal van voordelen volgens het gemeentebestuur. Zo plant het bestuur de verkoop van de site waar nu de technische dienst gehuisvest was op Europark. Die verkoop is ingeschaald op een opbrengst van zo'n 1,6 miljoen euro. Een potentiële koper dient zich zelfs al aan. Zo zou het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos en mogelijk ook vzw Limburgs Landschap interesse tonen in (een deel van) de site.
|