Komt uitbreiding Hengelhoef in het gedrang?
De groep Twin Properties die op het domein Hengelhoef de bungalowsite jaren geleden opkocht, plant een grote uitbreiding van haar toeristische activiteiten op het domein. De komende jaren wil de groep enerzijds 12 miljoen euro investeren in een vergadercomplex, bistro en een hotel op het domein. Daarnaast plant Twin Properties ook de bouw van liefst 750 bijkomende vakantielogies, goed voor een extra investering van nog eens 75 miljoen euro. Ook het naburige recreatiepark Hengelhoef van de groep Oostappen plant de komende jaren een forse uitbreiding van haar toeristische verblijfscapaciteit. Beide projecten worden ondersteund vanuit het SALK plan. Inzetten op de uitbouw van het toerisme én op bijhorende tewerkstelling is één van de speerpunten uit dit provinciaal actieplan. Vanuit de provinciale overheid wordt, om de uitbouw van beide toeristische poten mogelijk te maken, momenteel gewerkt aan een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voor het betrokken gebied.
Vrienden van Hengelhoef
Maar de grote uitbreidingsplannen stuiten op weerstand bij het buurtcomité Vrienden van Hengelhoef. "We zijn niet tegen de uitbouw van beide parken op zich", klinkt het bij het buurtcomité, "maar de geplande bijkomende verblijfscapaciteit overstijgt volgens ons wel de draagkracht van het gebied. Als alle plannen gerealiseerd worden zoals ze nu op tafel liggen, dan betekent dat in de zomermaanden dat 14.000 tot 15.000 vakantiegangers op Hengelhoef kunnen logeren. Dat is volgens ons veel te veel."
Het buurtcomité bekijkt dan ook met argusogen de ontwikkelingen op het terrein. En dat zorgde intussen al voor een eerste opmerkelijk feit. Deze week legde de rechter in Eerste Aanleg bouwwerken stil die aan de gang waren op het terrein van Twin Properties. Het buurtcomité spande de rechtszaak aan omdat ze oordeelde dat de bouwvergunning die gebruikt werd voor deze bouwwerken intussen verlopen was. De werken die aangevat werden, omhelsden de bouw van 39 vakantieverblijven. De bouwvergunning op basis waarvan de werken waren opgestart, dateerde van november 2011. In principe geldt de bouwvergunning twee jaar. De start van de effectieve werken kwam volgens het buurtcomité dus te laat, al had de bouwpromotor in tussentijd wel al bomen gerooid.
De rechter volgde de argumentatie van het buurtcomité en liet de werken stilleggen. De bouwpromotor is alvast niet te spreken over dit manoeuvre en bekijkt momenteel welke mogelijke stappen zij tegen deze beslissing kunnen nemen.
|