Weldra lokaal meldpunt rond dierenwelzijn?
Het was de S&D-fractie die in de gemeenteraad van afgelopen donderdag wilde weten hoe het zit met het beleidsdomein Dierenwelzijn. "Oorspronkelijk was Dierenwelzijn niet meer opgenomen als bevoegdheid bij één van de schepenen", aldus fractieleider Stijn Van Dingenen. "Maar bij de installatie van de gemeenteraad vorig jaar werd na een opmerking hieromtrent vanuit onze fractie toch de schepen van Milieu ook aangesteld rond dit beleidsthema. Echter, intussen zijn we anderhalf jaar verder en in al die tijd is nog met geen woord gerept over Dierenwelzijn. Nochtans zijn de noden groot. Vandaar dat we het punt deze maand agendeerden op de raad. We wilden van schepen Oktay weten welke plannen hij rond Dierenwelzijn heeft.
Schepen Oktay bevestigde dat het de voorbije maanden rond het thema Dierenwelzijn inderdaad stil was. "Maar ik ben bezig om een beleidsvisie uit te werken. Tegen eind 2014 moet die visie rond zijn en wordt ze gepresenteerd in de raad", beloofde Oktay.
Meldpunt
Van Dingenen wou ook weten of er in de toekomst nog gewerkt zal worden met een Adviesraad Dierenwelzijn. In het verleden was die raad actief in Houthalen-Helchteren. "De schepen gaf echter aan niet meer te willen werken met zo'n adviesraad. In ruil voorziet hij wel de installatie van een centraal meldpunt waar inwoners terecht kunnen met vragen of opmerkingen rond dierenwelzijnsproblematieken. Bijkomend ging de schepen ook in op de vraag om in het nieuw samengestelde politiekorps MidLim duidelijk aandacht te schenken aan het thema Dierenwelzijn. De schepen gaf aan dat één inspecteur zal worden belast met dit thema. Deze inspecteur wordt in de toekomst ingezet bij opdrachten en sensibilisering rond Dierenwelzijn in Houthalen-Helchteren."
Castratie
De S&D-fractie vroeg ook of schepen Oktay bereid was om een subsidiereglement in het leven te roepen waarbij inwoners die hun huiskat willen steriliseren of castreren een financiële premie krijgen om dit te doen. "De problematiek van zwerfkatten is in onze gemeente nog groot", aldus Van Dingenen. "De voorbije jaren werden jaarlijks gemiddeld zo'n 130 katten gevangen en gesteriliseerd of gecastreerd. Op die manier wordt de kattenpopulatie ingedijkt en voorkomen we ook heel wat dierenleed. De dierenasielen zitten immers vol met te adopteren dieren. Vandaar dat we het een goed idee vinden om -net zoals in Antwerpen bijvoorbeeld- onze inwoners te stimuleren om hun katten te behoeden van nesten kittens. In Antwerpen ontvangen inwoners 10 euro voor een castratie van hun kat, 30 euro voor een sterilisatie."
Schepen Oktay vond het alvast een interessante piste en beloofde te bekijken of zo'n subsidiekrediet haalbaar is binnen de Dierenwelzijnsvisie die hij op poten zet."
|