Kleinste kippensoort ter wereld op tentoonstelling Het Scharrelhoen
Het is een feestjaar voor rashoenderclub Het Scharrelhoen uit Houthalen-Oost. De club bestaat dertig jaar. Een jubileum dat ongetwijfeld flink in de verf gezet zal worden tijdens de internationale pluimveetentoonstelling die de club op zondag 22 september organiseert.
"De leden van onze club zijn fokkers van rashoenders", aldus clubvoorzitter Frans Florczak. "We hebben als doel om zoveel mogelijk authentieke soorten van hoenders in stand te houden. De soorten worden gefokt volgens een internationale rasbeschrijving. Hierbij moet het dier voldoen aan heel wat vastgelegde uiterlijke kenmerken. Eigenlijk houden we met z'n allen op die manier een stuk levend erfgoed in stand. Belangrijk voor de biodiversiteit maar ook gewoon erg mooi om naar te kijken. Er bestaan immers honderden soorten rashoenders. En daar zitten best unieke exemplaren bij."
Kleinste kip
Heel wat van die soorten kan het grote publiek bekijken tijdens de tentoonstelling van de club. Die tentoonstelling vindt plaats in ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen-Oost op zondag 22 september van 10 tot 18 uur. "Tientallen fokkers presenteren er hun beste dieren. Goed voor een overzicht van honderden soorten kippen, aangevuld met ganzen, eenden, kalkoenen, duiven en fazanten", aldus Florczak. "Onder de gepresenteerde dieren bevindt zich onder meer de kleinste kippensoort ter wereld: het Serama-hoen. Dit diertje is van oorsprong afkomstig uit Maleisië waar het in opdracht van een aantal hooggeplaatste sultans werd gekweekt. Om je een idee te geven: een Serama-kippetje weegt tussen 200 en 400 gram en past perfect in de palm van je hand."
Witte hippiekuif
"Maar de tentoonstelling biedt nog meer", glimlacht Frans. "Wist je bijvoorbeeld dat er ook kippen bestaan die groene eieren leggen? Of heb je al gehoord van het Hollands Kuifhoen; een zwarte kip met een witte hippiekuif? Redenen genoeg dus om op 22 september eens een kijkje te komen nemen op onze tentoonstelling. Je ontdekt er de wondere wereld van de rashoenders. Naast de dieren zelf, presenteren ook een heleboel hobbyisten hun werk tijdens de tentoonstelling, gaande van beschilderde eieren tot houtsnijwerk en imkerij. De inkom bedraagt 2 euro."
|