Buurtvaders in beeld
Bij overlastproblemen stapelen irritaties zich op en zo ontstaat gemakkelijk een sfeer van verwijten die de sociale cohesie in een buurt aantast. Mensen die elkaar vanuit een positieve houding aanspreken en een gezamenlijk doel voor ogen hebben, bevorderen die cohesie. Projecten rond buurtetiquette, zoals de buurtvadersprojecten, streven dat doel na door te verwijzen naar alledaagse vanzelfsprekendheden die in de sfeer van omgangsvormen en fatsoen liggen.
Om de sociale controle in de woonbuurt te herstellen, gaan de buurtvaders in hun wijk surveilleren. Daarmee doorbreken ze ook de anonimiteit die hangjongeren vaak genieten. Marokkaanse vaders kennen hun naam en toenaam terwijl zij voor de buurtbewoners net onbekend (en daarmee onbemind) zijn. Hun engagement binnen het project is bovendien een teken van betrokkenheid naar de hele gemeenschap. Het initiatief is dus, om deze redenen, zeer toe te juichen.
Opbouwwerk
Maar Sociale controle kan niet van de ene op de andere dag alles herstellen. Een dergelijke ingreep heeft alleen op langere termijn effect indien ook andere veranderingen voelbaar zijn. Daders moeten de consequentie voelen van hun overtredingen en misdrijven. Alleen waarschuwen werkt averechts. Het uitgangspunt dat overlastproblemen een buurtgebonden karakter hebben, betekent dat er meerdere partijen betrokken zijn die in een partnership tot oplossingen kunnen komen. Een integrale aanpak dus. Repressieve en preventieve acties gaan hand in hand met inspanningen die de leefbaarheid verbeteren door zowel infrastructurele aanpassingen als sociale processen.
Een deel van deze initiatieven staat ver af van de politiële en justitiële ingrepen maar behelzen desalniettemin zaken die wezenlijk zijn. Werkgelegenheid, scholing, maar ook stadsvernieuwing zijn bepalend voor de kansen in de samenleving.
De laatste kans?
En nu zal het anders gaan of Goed, het is misschien welletjes geweest. En het is misschien tijd voor een daadkrachtiger optreden bij ernstige overlast en criminaliteit. Toch blijft een integrale aanpak met de gemeente als regisseur de beste remedie. Wie alleen maar staat te schreeuwen over de harde aanpak en de laatste kans, zou uiteindelijk wel eens in een slechte film kunnen belanden.
13-03-2009 om 00:15
geschreven door Phaedra
|