Het is niet het meest aangename onderwerp, maar we kunnen er haast niet omheen: ook in onze gemeente stellen we vast dat er de laatste tijd veel zefldodingen zijn. Dit jaar al lieten meerdere inwoners, vooral jongere mensen, in onze gemeente het leven als gevolg van een zelfmoordpoging.
Cijfers over zelfdoding geven een beeld van de ernst van de situatie, maar geven op zich geen verklaring. De meeste gegevens zijn een onderschatting van het probleem. Sommige zelfdodingen zijn moeilijk te 'ontmaskeren'. Bovendien, het taboe rond zelfdoding leeft nog steeds. Dat maakt dat niet altijd de juiste doodsoorzaak wordt neergeschreven. Vooral oudere alleenstaande mannen boven 75 jaar vormen een risicogroep. In de leeftijdscategorie 24-45 jaar is zelfdoding de eerste doodsoorzaak bij mannen en de tweede bij vrouwen. Ook jongeren vormen een risicogroep: zelfdoding is daar de tweede doodsoorzaak, na verkeersongelukken.
Mensen met een psychiatrische stoornis als depressie of bipolaire stoornis (manisch-depressief), hebben meer kans op het ontwikkelen van suïcidaal gedrag. Het lijkt logisch dat suïcidale personen echt dood willen, maar dat is lang niet altijd zo. Suïcidaal gedrag is probleemoplossend gedrag en mensen willen met hun poging of hun zelfdoding meestal duidelijk het signaal geven dat ze de pijn die hun situatie met zich meebrengt, niet langer aankunnen. De meesten zouden wel willen leven, maar omdat ze niet langer op deze manier kunnen verder leven en omdat ze geen enkele andere manier zien om een eind aan de miserie te maken, lijkt zelfdoding de enige en laatste uitweg.
In 2006 stierven in totaal 980 Vlamingen door zelfdoding. Bijna 3 op 4 van hen waren mannen: 700 mannen tegenover 280 vrouwen. Suïcide is de meest voorkomende doodsoorzaak bij mannen tussen 25 en 49 jaar, en bij vrouwen tussen 25 en 39 jaar. Concreet betekent dit zo'n 3 doden door zelfmoord per dag in Vlaanderen... Geef toe, we staan er weinig bij stil..
Verhanging, vuurwapens en vergiftiging zijn de meest gebruikte methoden waarmee mannen zichzelf doden.
1) In 2006 stierven 427 mannen door zichzelf op te hangen, te wurgen of te verstikken (61% van alle zelfdodingen). 2) 68 mannen stierven door een kogel (10% van alle zelfdodingen). 3) 47 mannen stierven door zichzelf te vergiftigen (7% van alle zelfdodingen), vooral met behulp van geneesmiddelen (5% van alle zelfdodingen). 4) 44 mannen lieten zich verongelukken in het verkeer (6% van alle zelfdodingen). 5) 114 mannen gebruikten een andere methode: verdrinken, van een hoogte springen, met een scherp voorwerp (bv. pols oversnijden), zich vergassen, ... .
Exacte cijfers voor onze gemeente zijn er niet. Maar het staat buiten kijf dat het taboe rond zelfdoding stilaan doorbroken moet worden, en dat wanneer iemand signalen van een persoon hieromtrent opvangt, deze signalen ernstig genomen moeten worden.
Denk je zelf aan zelfdoding of ken je iemand die zelfdoding overweegt, dan is het belangrijk dat je snel hulp zoekt en krijgt. Je kan hiervoor misschien terecht bij familie en vrienden, je huisarts, iemand op school,... Ook hulpverleners staan klaar om je te helpen (zie crisis). De Zelfmoordlijn kan je bellen op 02/649 95 55.
|