Gemeentebestuur snoeit in cleantechsubsidies
Het gemeentebestuur gaat het aanbod aan cleantechsubsidies afslanken. Dat is beslist op de voorbije gemeenteraad. De mogelijkheid die bestaat om voor de installatie van een photovoltaïc-installatie (zonnepanelen) een gemeentelijke subsidie te krijgen, vervalt vanaf volgend jaar.
Impuls "We hebben met deze subsidiemogelijkheid ons doel bereikt", aldus schepen van Milieu Tony Ventura. "Deze subsidie werd in 2009 in leven geroepen. Het opzet was om inwoners te stimuleren om zo'n milieuvriendelijke, duurzame installatie te plaatsen. De voorbije jaren gingen liefst 1.036 gezinnen op dit aanbod in. In totaal werd hiervoor 391.377 euro uitgekeerd. Vandaag is het echter zo dat de prijs voor zo'n installatie flink gezakt is. Als gemeentebestuur vinden we het dan ook niet meteen opportuun meer om deze subsidiemogelijkheid te behouden."
Succes De andere cleantechsubsidies blijven wel bestaan. Zo kan je de komende tijd nog een subsidie aanvragen voor de installatie van een warmtepomp of een zonneboiler en voor het plaatsen van dakisolatie. "De cijfers tonen aan dat deze subsidiemogelijkheden zinvol zijn. De voorbije vier jaar vroegen 47 gezinnen een subsidie aan voor een zonneboiler, goed voor een uitgekeerd subsidiebedrag van 21.000 euro. 20 gezinnen ontvingen een subsidie voor de installatie van een warmtepomp, goed voor een uitgekeerd subsidiebedrag van 10.000 euro. En liefst 337 gezinnen gingen over tot het plaatsen van dakisolatie. Zij ontvingen allemaal samen een subsidiebedrag van 27.759 euro."
|