Samen doen wat samen kan
Het gemeentebestuur en het OCMW van Houthalen-Helchteren kiezen voor een unieke en integrale samenwerking: alles samen doen wat samen kan. Met deze aanpak speelt onze gemeente een pioniersrol in Vlaanderen.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn hebben op woensdag 14 maart, respectievelijk donderdag 15 maart, met unanimiteit het samenwerkingsmodel en de bijhorende beheersovereenkomst tussen beide besturen goedgekeurd. Hierbij werd ook een nieuw organogram en personeelsformatieplan voor elk bestuur afgesproken. Dit geheel vormt de basis voor de toekomstige werking. Hierbij zal niet alleen de dienstverlening voor de burger op een geïntegreerde manier gebeuren, ook de administratieve dienstverlening, de bibliotheek, het sociaal huis en de interne administratie zullen vanaf de opening van het nieuw administratief centrum (NAC) vanuit één centrale locatie werken.
Centrale coördinatie Binnen de mogelijkheden die het wettelijk kader biedt, worden alle ondersteunende diensten geïntegreerd, wordt het personeelsbeleid gecentraliseerd en geharmoniseerd en gebeurt de aansturing van het personeel over de besturen heen. Bovendien worden alle aspecten van het welzijnsbeleid onder één centrale coördinatie gebracht, zowel de traditionele individueel gerichte OCMW-materie als de doelgroepgerichte aspecten die deel uitmaken van het gemeentelijke beleid. Dit alles is gebaseerd op een duurzame organisatiefilosofie op maat van Houthalen-Helchteren die zowel de samenwerking met het bestuur, het neerzetten van resultaten, als het aantrekken, ontwikkelen en behouden van goede medewerkers zal bevorderen.
Op dit ogenblik bevinden zich in het wettelijk kader toch nog heel wat belemmeringen voor de samenwerking tussen lokale besturen. Het bestuur van Houthalen-Helchteren zet hierin echter al een zeer grote stap en is tevens klaar om nog verdere stappen te zetten van zodra de wetgeving dit toelaat.
Wel nog twee besturen Een doorgedreven samenwerking tussen gemeente en OCMW is prioritair in het kader van de langetermijnvisie op lokale besturen van de Vlaamse overheid (zoals aangegeven in het witboek interne staatshervorming). De bovenlokale overheid stelt wel duidelijk dat er twee autonome besturen moeten blijven, maar dit sluit een doorgedreven samenwerking op basis van fundamentele afspraken niet uit. Voor de meeste lokale besturen blijft dit echter een zeer moeilijke evenwichtsoefening.
Samen doen wat samen kan In de zomer van 2009 werd de ontwikkeling van het NAC in Houthalen-Helchteren meteen het startschot voor deze synergieoefening. Samen doen wat samen kan op vlak van het gebouw, de exploitatie, de organisatie en specifieke investeringsdossiers werd het uitgangspunt. Een stapsgewijze aanpak resulteert nu in deze doorgedreven samenwerking. De verhuis naar het NAC in september 2012 wordt het grote sluitstuk en hét zichtbare resultaat voor de buitenwereld. Een deel van de gerealiseerde synergie wordt tevens geherinvesteerd in de ontwikkeling van de organisatie en de medewerkers (via opleiding, nieuwe werkmethoden, andere werkmiddelen,...) met het oog op een klantgerichte dienstverlening en een efficiënte en resultaatgerichte organisatie
|