80 woningen in nieuwe wijk Bergbeemden
Binnenkort verrijst op een gebied van zo'n 10 hectare tussen de Guldensporenlaan en de Bergbeemden een nieuwe woonwijk. Een bouwpromotor wil het terrein omvormen tot een residentiële wijk waarbij er gekozen wordt voor woningen met een vrij ruime tuin. De bouwdichtheid ligt laag: 8,5 woningen per hectare. In totaal wil het project 80 woongelegenheden creëren.
Nieuwe ontsluitingsweg. Doorheen het gebied zal een nieuwe ontsluitingsweg worden aangelegd. Die weg takt aan enerzijds op de Guldensporenlaan en anderzijds op de Bergbeemden. Deze laan geeft ook toegang tot zijwegen en woonerven in het nieuwe woongebied. De bestaande wegen die in het gebied al aanwezig zijn, de Vosdellestraat en de Boogstraat, blijven behouden. Ook een aantal directe verbindingen voor fietsers en voetgangers wordt voorzien. Het westelijk deel van het perceel mondt uit in natuurgebied. Ook in het nieuwe bouwproject zal de westelijke grenszone behouden blijven als groenzone, waarbij bos en parkgebied tot in de nieuwe wijk wordt getrokken. Op de meeste plaatsen zijn de tuinen op het zuidwesten gericht. Op de plekken waar dat niet mogelijk is zijn de kavels voldoende diep waardoor alvast een deel van de tuin zongericht is.
Realisatie in vier fasen. De verkaveling wordt ontwikkeld in vier fasen. De opdeling in fasen is gebaseerd op de eigendomstructuur, de bestaande woningen en het garanderen van autonome ontwikkelingen in de Boogstraat en De Vosdellestraat. In een eerste fase wordt de centrale as aangelegd vanuit de Guldensporenlaan in de richting van de Bergbeemdenstraat. Zowel de kavels langs de weg als een aantal insteekwegen worden aangelegd. In deze fase kunnen er een 43-tal woningen worden gerealiseerd. In een tweede fase wordt het gebied tussen de nieuwe centrale as en de woonbebouwing van de Guldensporenlaan aangelegd. Er wordt gepleit voor het ontwikkelen van woonerven waardoor ook deze fasering opgedeeld kan worden. In deze fase zijn 16 woningen voorzien. De derde fase heeft betrekking op de ontwikkeling van kavels in De Vosdellestraat. Gelet op de eigendomstoestand, de ruimtelijke kenmerken en de beperkte omvang, wordt deze ontwikkeling niet gestuurd. Dit houdt in dat de kavels ten allen tijde en individueel bebouwd kunnen worden. De vierde fase heeft betrekking op de ontwikkeling van kavels in de Boogstraat.
Openbaar onderzoek. Voor de ontwikkeling van dit gebied werd een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt. Nog tot en met 15 december loopt in het kader van dit RUP het openbaar onderzoek. Iedereen die dat wil kan de plannen inkijken en zijn of haar op- of aanmerkingen formuleren. Bij de definitieve goedkeuring van het RUP zal er met deze opmerkingen rekening moeten gehouden worden. De plannen liggen ter inzage aan de onthaalbalie van het Gemeentehuis, Grote Baan 112 te 3530 Houthalen-Helchteren. Meer informatie vind je ook op www.houthalen-helchteren.be/bekendmakingen.
Kritische opmerkingen. De gemeenteraad ging in september alvast akkoord met de voorlopige vaststelling van het RUP. Nochtans waren er enkele, al dan niet terechte, opmerkingen. Zo loopt er over een deel van het gebied een hoogspanningslijn en niet iedereen vindt het een goede keuze om in de directe nabijheid van deze lijn bewoning te voorzien. Daarnaast gaat het ook om een vrij nat gebied waarin een flinke hellingsgraad zit. Ook die natheid zorgt ervoor dat een aantal raadsleden zich de vraag stellen of bebouwing in dit gebied wel opportuun is. Sowieso wordt al in het RUP aangegeven dat bouwen met een kelder in dit waterrijk gebied uit den boze is. Ook waren er vragen over het feit dat dit gebied vooreerst niet als 'prioritair te ontwikkelen woonuitbreidingsgebied' was ingekleurd, maar dat er nu toch in tegenspraak hiermee een snelle ontwikkeling komt.
|