Vanaf 1 januari 2011 zullen een aantal zaken veranderen. Wij geven u al een beknopt overzicht mee:
Dokter goedkoper Consultaties tijdens het weekend of 's avonds bij de dokter van wacht worden voor iedereen goedkoper. Ze zullen dan evenveel kosten als een gewone consultatie. De artsen en ziekenfondsen willen zo patiënten stimuleren om naar de huisarts te gaan in plaats van de spoedafdeling van een ziekenhuis. Bovendien moeten patiënten met een laag inkomen nog maar 1 euro betalen voor een consultatie. Dat geldt met name als je een omnio-statuut hebt en in aanmerking komt voor een verhoogde tegemoetkoming. Bijvoorbeeld als je leeft van een leefloon of als je invalide bent. Je moet ook een Globaal Medisch dossier hebben.
Ecocheques ook voor biovoeding Werknemers die ecocheques krijgen, kunnen die nu ook gebruiken om biologische voedingsproducten aan te kopen. Tot nog toe waren enkel aankopen van een beperkte lijst van niet-voedingsproducten mogelijk.
Elektriciteit en gas duurder De factuur voor elektriciteit en gas wordt in 2011 weer wat duurder. Particulieren en vooral kmo's betalen meer. Reden voor de stijging is de hogere federale bijdrage. Dat is een heffing die dient om openbare dienstverplichtingen te financieren, zoals de sociale tarieven of het Kyoto-fonds. Ook de subsidies voor groene stroom worden hiermee gefinancierd. Voor 2011 wordt de federale bijdrage voor elektriciteit opgetrokken met 29%, tot 5,26 euro/MWh. Voor een gezin met vier komt dat neer op gemiddeld 18,4 euro per jaar. Dat is 4,19 euro meer dan in 2010. Voor aardgas bedraagt de federale bijdrage in 2011 0,5 euro/MWh. Dat is een stijging met 54%. Voor een gezin met vier betekent dit op de jaarfactuur 11,2 euro, of een stijging met 4 euro tegenover 2010. Reden voor de gestegen federale bijdrage voor aardgas is de automatische toekenning van het sociaal tarief.
Grond plus woning duurder Wie bouwgrond en woning in één pakket koopt, moet nu 21% BTW betalen op het geheel. Tot nog toe kon de bouwgrond gekocht worden met registratierechten. Die bedroegen maar 10%. Op de grond stijgen de belastingen dus met 11%.
Hoger nettoloon Loontrekkenden houden iets meer nettoloon over. Dat komt omdat de fiscus maandelijks minder bedrijfsvoorheffing afhoudt. Bij die voorafbetaling wordt immers rekening gehouden met het feit dat men hogere forfaitaire kosten mag aftrekken. De voorbije jaren leidde dat tot een eenmalige korting op de bedrijfsvoorheffing, meestal in mei. Nu wordt die korting gespreid over alle maanden. Zo'n 400.000 bedienden krijgen met Nieuwjaar een indexering van hun loon. Die zal dit keer 2,49% bedragen. De opslag geldt voor mensen die onder het aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden (pc 218) vallen. Voor andere beroepsgroepen kunnen andere regels gelden.
Overschrijvingen Er mogen alleen nog Europese overschrijvingsformulieren worden gebruikt. Daarop moet een lang Europees rekeningnummer worden ingevuld. Voor ons land telt dat 16 karakters in plaats van 12 tot nog toe. Die 16 zijn BE + 2 cijfers + het huidige rekeningnummers. Verder moet u op elk overschrijvingsformulier de code van de bank invullen.
Staatsgarantie op spaarverzekeringen Spaarverzekeringen van het type tak21 genieten voortaan van staatsgarantie tot 100.000 euro per persoon. Het gaat om rekeningen met een gewaarborgde minimumrente, ook al is die 0%, waar bovenop eventueel nog een winstdeelneming kan worden uitgekeerd als de maatschappij de premies met winst kon herbeleggen. De staatsgarantie geldt niet voor tak23. Dit zijn spaarverzekeringen waarvan de opbrengst gekoppeld is aan beleggingsfondsen. Op spaargeld bij een bank was reeds een staatsgarantie van toepassing. De banken moeten er voortaan een pak meer voor betalen. Nu volstond 0,05% op het volume van de betrokken spaargelden. Vanaf Nieuwjaar is dat 0,15%. Dit verhoogt de kostprijs voor de banken.
Sneller taks op fondsen Wie beleggingsfondsen verkoopt die hun inkomsten kapitaliseren, moest onder bepaalde voorwaarden reeds voorheffing betalen op een deel van de opbrengst. Dat was met name het geval als het fonds een Europees paspoort had (en dus in heel Europa mag worden verkocht) en het voor minstens 40% belegt in producten met vaste rente zoals obligaties. Nu zakt die grens tot 25%. Er zal dus sneller betaald moeten worden.
Bedrijfswagen wordt duurder Wie met een firmawagen rijdt, moet een hogere persoonlijke bijdrage betalen. De vergoeding is immers gekoppeld aan een coëfficiënt volgens de CO2-uitstoot en die wordt geïndexeerd.
Vlaanderen int verkeersbelasting Vlaanderen int voortaan de verkeersbelasting, de belasting op de inverkeerstelling en het eurovignet zelf. Tot nog toe gebeurde dat door de federale overheidsdienst Financiën. Nu gaat het Agentschap Vlaamse Belastingdienst dat doen.
Elektronische maaltijdcheqe De elektronische maaltijdcheque treedt officieel in werking. Voortaan kunnen maaltijdcheques dus op een rekening worden gezet. Maar omdat de cheque-uitgevers eerst nog erkend moeten worden, zullen de eerste echte betalingen ermee later gebeuren.
Steeds pinnen met Visa Elke betaling met een kredietkaart moet voortaan bevestigd worden met een pincode. Handelaars die nog een betaalterminal hebben voor het lezen van magneetstrips moeten hun toestel vervangen.
Concurrentie voor bpost De postmarkt wordt vrijgemaakt. Voortaan mogen ook concurrenten van bpost geadresseerde post ronddragen in ons land.
Voordeel BTW op bouw krimpt Bij afbraak en heropbouw diende tot eind 2010 maar 6% BTW te worden betaald in heel het land. Vanaf 2011 wordt dat voordeel net als vroeger beperkt voor projecten in 32 steden. Het gaat om Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Niklaas, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Verviers en Vorst.
Info beursgenoteerde ondernemingen De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) is aangeduid als 'bibliotheek' voor alle informatie over beursgenoteerde bedrijven. Ze zal op de website van de organisatie worden gepubliceerd.
Belastingvermindering zonneboilers beperkt Wie een boiler op zonne-energie installeerde, kreeg een belastingvermindering van 40% van de investering, met een maximum van 3.600 euro. Vanaf 2011 zakt dit maximum naar 2.770 euro.
Geen fiscale aftrek muurisolatie meer Het investeren in muurisolatie levert geen belastingvermindering meer op. Hetzelfde geldt voor vloerisolatie.
Privégebruik van bedrijfsgoederen Op privégebruik van bedrijfsgoederen moet geen BTW meer worden aangerekend.
Naambadge voor apothekers Elk personeelslid in een apotheek moet voortaan een naambadge dragen. Op de badge zal ook de functie van de persoon in kwestie vermeld staan. Er bestaan vier categorieën: apotheker-titularis, apotheker-adjunct, apotheker-stagiair en farmaceutisch-technisch assistent.
Exit inenting blauwtong Wie dieren heeft, moet die niet langer vaccineren tegen blauwtong. Ons land is vrij verklaard van de ziekte. Dit is van belang voor wie vee, geiten en schapen houdt.
Pakjes verzenden duurder DHL België verhoogt zijn tarieven voor internationale expresdiensten met 1,9%.
|