De onderhandelingen over de financiering van de Noord-Zuidverbinding kunnen van start gaan. Er hebben 5 consortia interesse om de omleidingsweg aan te leggen. De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) het selectieverslag voor de kandidaat-financiers goedgekeurd evenals het bestek waarbinnen de verdere onderhandelingen kunnen verlopen.
In het kader van een Publiek-Private Samenwerkingsstructuur (PPS-structuur) wordt een DBFM-formule (Design, Build, Finance and Maintain) afgesloten. Met deze formule staat de private partij in voor het ontwerp, de bouw en de financiering van het project alsook voor het onderhoud van de weg gedurende een periode van 30 jaar. Vandaag keurde de Vlaamse Regering het selectieverslag Noord-Zuidverbinding Limburg en dat voorgestelde DBFM- bestek goed.
De onderhandelingen zullen nu verder verlopen met 5 consortia: groepen van bedrijven die zich verenigen om dit project te realiseren:
1. Via Limburg (nv in oprichting), bestaande uit Ondernemingen Jan De Nul, Algemene Aannemingen Van Laere, Aswebo, Kumpen en DG Infra+
2. Consortium BESIX Group Eiffage Heijmans - VENTURES STADSBADER Flamand (spv in oprichting)
3. THV Via Link 74, bestaande uit Macquarie Capital Group Ltd, Participatiemaatschappij Volker Infra PPP, Denys, Franki en Democo
4. THV Colas SA Wegebo NV Strabag AG Strabag Belgium NV DIF Infrastructure II BV DIF Infrastructure II CV
5. Combinatie Vialink Limburg, bestaande uit Aannemingsmaatschappij CFE en BAM PPP Investments België BV
Het bestek zal worden verstuurd aan de 5 deelnemers die een offerte zullen kunnen indienen. Her en der is te horen dat vooral het consortium Via Limburg over sterke troeven beschikt. Volgens minister Hilde Crevits kan men er, door de vooropgestelde termijnen te respecteren, van uitgaan dat de eerste spadesteek op het terrein eraan komt in 2013.
|