Onderzoek naar EHEC-bacterie leidt naar één restaurant
De Duitse autoriteiten zijn mogelijk een stap dichter bij de bron van de EHEC-infecties, die al aan negentien mensen het leven heeft gekost. Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck gegeten. Experts doen onderzoek in de eetgelegenheid en bij de leveranciers van de zaak.
Het restaurant zou al bezoek hebben gekregen van het Robert Koch-Institut (RKI) en van het Duits Instituut voor Risico-Inschatting (BfR). Een woordvoerster van het RKI en een vertegenwoordiger van het ministerie in Kiel bevestigden dat een team van het RKI in Lübeck is geweest. Details over hun bevindingen gaven ze voorlopig niet.
Beslissende aanwijzing Volgens de Lübecker Nachrichten zijn in het eethuis 17 mensen met EHEC besmet geraakt. De leveranciersketen kan mogelijk beslissende aanwijzingen geven over de manier waarop de ziekteverwekker in omloop is geraakt, zo citeerde het blad Werner Solbach, microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis van Sleeswijk-Holstein.
De Süddeutsche Zeitung online berichtte eerder dat 34 vrouwen van de Duitse vakbond van fiscale ambtenaren elkaar van 12 tot 14 mei in Lübeck hadden ontmoet. Minstens acht van hen hebben daarna de EHEC-kiem opgelopen en één van hen is gestorven.
Groenten Er zijn meer dan 2.000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn. Uit Duits onderzoek onder de mensen die de infectie hebben opgelopen is gebleken, dat 95 procent zeker een van die drie groenten had gegeten.
Dertien landen Gisteren werd intussen vastgesteld bij mensen in dertien landen aangetroffen. België is daar nog niet bij. Er is nog geen behandelmethode voor de infecties gevonden. Duitsland heeft een landelijk register geopend waarin alle behandelresultaten worden verzameld om ze beter te kunnen vergelijken.
Verenigde Staten De Verenigde Staten laten de import van komkommers, sla en tomaten uit Duitsland en Spanje nog steeds toe, maar gaan de groenten wel nauwlettend inspecteren. "De aanvoer van voedsel naar de VS is niet in gevaar, maar als voorzorgsmaatregel stelt de FDA wel importcontroles in", verduidelijkte David Elder van het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA. Alle ladingen komkommers, tomaten en sla uit Duitsland en Spanje zullen getest worden. "Elk product dat positief test zal niet toegelaten worden op Amerikaanse bodem", vervolgde Elder, die nog aangaf dat slechts 0,2 procent van alle groente en fruit in de VS uit Spanje en Duitsland komt. Een woordvoerder van de Amerikaanse Ziektepreventie- en controlecentra liet intussen verstaan dat het aantal verdachte zieken in de VS is opgelopen tot zes. In vier van de gevallen gaat het om mensen die recent in Noord-Duitsland waren. De twee anderen zijn Amerikaanse militairen gestationeerd in Duitsland
|