Welkom bij een nieuwe blog met het onderwerp suiker.
(Tafel)suiker, kristalsuiker, bietsuiker of rietsuiker, is een voedingsmiddel dat geassocieerd wordt met een van de primaire smaken, namelijk zoetheid. Sacharose, de algemene benaming voor suiker in chemische zin, is een koolhydraat, meer specifiek een disacharide met molecuulformule C12H22O11.
Het product suiker wordt betrokken uit suikerbieten, suikerriet of suikerpalm middels een raffinageproces. Bij dat proces wordt de suiker uit de plant opgelost in heet water, en door middel van herkristallisatie en filtratie gezuiverd.[1]
De energie-inhoud van suiker (sacharose) bedraagt 16,8 kJ per gram.
Een koolhydraat bestaat uit een aantal C-atomen met meerdere hydroxylgroepen (-OH) die zich in een ringstructuur bevinden (vaak 5- of 6-ring) gevormd uit het corresponderende aldehyde of keton. Een monosacharide-eenheid kan ook worden geschreven met de brutoformule (C·H2O)n, letterlijk een hydraat van kool(stof).
|