Dynamo's zijn een soort generator, vandaag zal ik vertellen over de meest gekende: de fietsdynamo.
Met een blokkeerinrichting kan het loopwiel overdag op enige afstand van de band worden gehouden, zodat de dynamo niet meedraait.
De overbrengingsverhouding van het wiel naar de conventionele banddynamo is zeer groot (ca. 30 keer), de mechanische verliezen zijn dat ook.
Een deel van het vermogen dat iemand al trappend aan de dynamo toevoert wordt in elektrische energie omgezet.
Bij het fietsen is de weerstand van de dynamo duidelijk te voelen, het maakt daarbij weinig uit of er wel of geen verlichting is aangesloten.
De ene pool van de elektrische aansluitingen is verbonden met de metalen behuizing en wordt via het frame met de verlichting verbonden.
De andere pool bevindt zich aan de onderzijde en wordt met een enkele draad naar de koplamp en een andere draad naar het achterlicht gevoerd.
Tegenwoordig worden steeds vaker de toevoerdraden dubbel uitgevoerd waardoor er een plus- en een mindraad mogelijk is.
De door corrosie verbroken stroomkring en het daardoor weigeren van de verlichting komen dan minder voor.
Het aansluitpunt tussen de draden en de dynamo kan uitgevoerd zijn met een klem-, schroef- of steekverbinding.
Bij de banddynamo past desgewenst over het loopwiel een speciaal kunststof kapje, waardoor vooral bij nat weer de grip van de band erop wordt versterkt.
Overmatige slijtage van de band wordt er ook door voorkomen. Bij sommige typen banddynamo's vormt een permanente magneet de rotor en de spoel de stator, bij andere typen is het net andersom.
Een banddynamo kan uitgerust zijn met een ingebouwde accu om de fietsverlichting bij zeer lage snelheden te kunnen versterken.
Hopelijk hebben jullie iets bijgeleerd van deze blog!