Sap is de benaming voor een vloeistof die gewonnen, meestal: geperst wordt uit plantaardig materiaal.
Uitpersen van fruit leidt tot vruchtensap, van groente tot groentesap.
Weinig gedronken soorten sap zoals wortel-, tomaten-, aardappel-, zuurkool-, bietensap worden meestal benoemd naar waar ze uit gemaakt worden.
In de handel verkrijgbaar sinaasappelsap, druivensap en appelsap heeft bijna altijd meer bewerking ondergaan dan enkel uitpersen.
In Nederland geperst sap uit vers fruit is zeer beperkt houdbaar.
Vers, onbewerkt sap is vanwege de houdbaarheid van niet meer dan 1 dag, veel duurder dan bewerkt, al dan niet geïmporteerd sap.
Vervoer van fruit is, alweer vanwege de beperkte houdbaarheid van onbewerkt fruit, veel duurder dan vervoer van bewerkt sap.
De houdbaarheid van bewerkt sap wordt meestal verkregen door sterilisatie middels koken of pasteuriseren.
Ook kunnen hulpstoffen gebruikt worden zoals conserveermiddelen, maar voor 'gewoon sap' is de luchtdichte verpakking voldoende voor een houdbaarheid van meerdere maanden.
Uit bomen die in het voorjaar een sterke sapstroom hebben kan sap worden afgetapt, zoals bij de berk dat berkenwater wordt genoemd en de suikeresdoorn waarvan het sap ingedikt kan worden tot esdoornsiroop.
Het vergisten van sap leidt tot wijn of bier, in velerlei soorten. Als planten vermalen worden is in het resultaat het watergehalte vaak laag en zijn veel plantendelen aanwezig en dan wordt wel gesproken van "moes".
In dit bericht zal ik wat uitleg geven over vruchtensap,
Vruchtensap is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Met vruchtendrank wordt vaak een vruchtensap bedoeld dat uit meerdere soorten fruit bestaat.
Er zijn grofweg drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn:
vers puur sap
puur sap
sap uit concentraat
Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het kneuzen van de vruchten. Soms wordt het fruit nog behandeld met enzymen om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap tegen te gaan. Bij vruchtendranken en vruchtensappen die helder van kleur zijn, wordt het vers geperste sap eerst nog gecentrifugeerd. Bij dit centrifugeren worden alle vaste bestanddelen uit het sap gehaald en houdt men een heldere drank over.
Vers persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten. Nadat het sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn zeer beperkt houdbaar.
Een puur vruchtensap is -net zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat uit vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht geperst. Door te pasteuriseren worden de bacteriën onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten (suikers, water) of voedingsstoffen (vitamines, insuline) toegevoegd.
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm dampinstallatie bij een temperatuur van 25 °C. Er komt dan een dikke brij tot stand die tot tien keer kleiner in volume is: het concentraat. Dit geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd. Op de plaats van bestemming kunnen er weer water en andere additieven aan worden toegevoegd, zoals suikers en voedingsstoffen. Indien er niet gepasteuriseerd wordt ook conserveermiddelen. Het aanlengen met water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te krijgen. Doordat de transportkosten vanwege het kleinere volume veel lager zijn, zijn deze producten over het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt.
Deze sappen worden in pakken of flessen meestal ongekoeld aangeboden. Sommige merken zijn in het koelvak geplaatst. Deze sappen bevatten geen of weinig conserveermiddelen of zijn niet gepasteuriseerd.
Een ander geconcentreerd sap is diksap. Dit sap moet door de consument zelf worden aangelengd.
Hallo iedereen vandaag zal ik het hebben over sinaasappelsap,
Sinaasappelsap is een vruchtensap verkregen door het binnenste van een sinaasappel uit te persen. Sinaasappelsap is in de winkel te koop met en zonder vruchtvlees. Vers sinaasappelsap heeft over het algemeen een fruitig-zure smaak. Soms kan het ook een erg zoete smaak hebben, als er suiker aan toegevoegd wordt, en het is ook afhankelijk van hoe rijp de sinaasappel is. Het bevat veel Vitamine C (ascorbinezuur). Men kan sinaasappelsap ook zelf maken door met een citruspers sinaasappels uit te persen. Door verse sinaasappels te gebruiken en het sap binnen een dag op te drinken, gebruik je vers sap.
De grootste exporteur van sinaasappelsap is Brazilië, gevolgd door de Verenigde Staten (voornamelijk Florida) en Spanje. Voor de Europese markt komt 90% van het concentraat uit Brazilië. Voor transport wordt vrijwel al het water uit het sap verdampt zodat een concentraat ontstaat.
De smaakstoffen worden bovendien gescheiden van het fruitpulp, deze concentraten worden diepgevroren, gescheiden vervoerd.
Op de plek van bestemming worden de concentraten met water verdund tot de originele samenstelling.