ZEEP
hoe wordt het gemaakt ? ............
Meet de juiste hoeveelheid korrels af en doe deze in het koude water. Nu even roeren want de korrels kunnen gaan klonteren. Je zal voelen dat het water heel heet wordt!
Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de opgeloste korrels even met rust zodat deze af kan koelen.
Meet het vet of olie af en doe deze in een pannetje en Laat het warm worden tot zo'n 50 °C
Goed. Beide oplossingen zijn nu van goede temp pak je lepel, haal je pannetje van het vuur en giet, terwijl je roert in het pannetje vet dit zijn de eerste sporen van je zeep!
Op dit punt kan je een mixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een mixer wordt het verzepingsproces flink versneld.
Na ongeveer een kwartier (of een uur als je lepelt) wordt het mengsel dik.
 Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. (Dit heet tracing vrijelijk vertaald als 'nasporen'. )
Het is nu ook de juiste tijd om je geurtjes, kleurtjes, kruidjes of zeewier toe te voegen.

Giet het zeeppapje in de mal en wacht vervolgens totdat de zeep hard / taai wordt. Dit kan een dag duren, maar ook drie dagen. Heb geduld, het gebeurt echt!
Giet het zeeppapje in de mal en wacht vervolgens totdat de zeep hard / taai wordt. Dit kan een dag duren, maar ook drie dagen. Heb geduld, het gebeurt echt!
Is de zeep hard / taai geworden dan kan je hem uit de mal halen om de zeep nog een week of drie tot zes te laten rijpen. Dit is om de zeep te laten drogen en de chemicaliën de tijd te geven om volledig te reageren. Bovendien zal de zeep nog harder worden omdat het water langzaam verdampt.
De zeep is klaar! Het is aan jezelf om er mee te doen wat je wil. JJJJJ

|