Het Groene Punt-logo op een verpakking geeft aan dat de onderneming die het verpakte product op de markt brengt, een bijdrage betaalt aan Fost Plus voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijke verpakkingen. Het logo betekent niet dat de verpakking uit gerecycleerde materialen bestaat, of dat u de verpakking in de blauwe PMD-zak mag aanbieden.
Wat betekent het Groene Punt?
Op veel verpakkingen van producten die u dagelijks gebruikt, vindt u het Groene Punt-logo. Het logo geeft aan dat de onderneming die het verpakte product op de markt brengt, lid is van Fost Plus en daardoor een bijdrage levert aan de selectieve inzameling, sortering en recyclage van de verpakking. De bijdrage van elke onderneming is gebaseerd op de hoeveelheid en de soort verpakkingen die ze op de markt brengt.
De Ladder van Lansink is een standaard op het gebied van afvalbeheer.
De standaard is genoemd naar de NederlandsepoliticusAd Lansink, die in 1979 in de Tweede Kamer een motie voor deze werkwijze indiende. Internationaal wordt het algemene principe achter de Ladder van Lansink vaak aangeduid met de term "afvalhiërarchie".
Het afvalbeleid is erop gericht prioriteit te geven aan de meest milieuvriendelijke verwerkingswijzen. Deze staan bovenaan de 'ladder'. Het beleid van de overheid moet erop gericht zijn zo veel mogelijk afval de Ladder van Lansink te laten 'beklimmen'. In de praktijk betekent dit dat altijd zal worden gekeken of een bepaalde stap gerealiseerd kan worden. Pas indien dit niet het geval is zal een volgende, lagere stap in aanmerking komen.
De Ladder van Lansink is opgebouwd uit de volgende 'treden':
Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen.
Het proces is vernoemd naar de uitvinder, Louis Pasteur.Pasteur en Claude Bernard voerden de eerste pasteurisatie uit op 20 april1862. Een afgeleide term is hogedrukpasteurisatie, waarbij het product onder extreem hoge druk wordt gebracht, maar niet verhit.
Bij pasteuriseren worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen vernietigd. Pasteuriseren heeft tot doel het aantal micro-organismen te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken (bij gekoeld bewaren en verbruik voor de vervaldatum).
Steriliseren is een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten in het gesteriliseerde product door de hoge temperatuur fysische wijzigingen ondergaan. Door deze smaakverandering is sterilisatie een weinig gebruikt systeem bij voedingsmiddelen.