Hallo, vandaag ga ik jullie meer vertellen over hoe voedsel wordt bewaard.
Soms wordt voedsel gepasteuriseerd. Misschien vraag je je nu af wat pasteuriseren betekent. Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het kort te verhitten (tot 72°). Hierbij wordt de smaak van het product het minst aangepast, maar worden ook niet alle bacteriën gedood.
Je kunt het voedsel ook steriliseren en steriliseren is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en sporen. Steriliseren van voedsel gebeurt door sterke verhitting (boven 100°C), of met een hoge dosis straling. Hierbij gaan alle bacteriën dood maar verandert de smaak wel.
Je kunt voedsel ook drogen. Drogen = is het (natuurlijke of kunstmatige) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.
Vacuüm verpakken is ook nog een andere optie om voedsel te bewaren. Vacuüm verpakken is eigenlijk een verpakking waar alle lucht is uitgehaald zodat het eten langer eetbaar blijft.
Als laatste heb je dan nog roken. Je kunt voedsel dus ook roken maar wat bedoel ik nu met roken? Roken is het bijwerken van voedsel door het in rook van smeulend (brandend) hout te hangen.
|