Android is een opensourceplatvorm en besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablet-PC's, camera's en meer, gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-programmeerplatform.
In april 2013 werden er meer dan 1,5 miljoen Android-telefoons per dag
geactiveerd en Android is daarmee het meest verkochte besturingssysteem
op mobiele telefoons. In totaal zijn er in mei 2013 meer dan 900 miljoen Android-apparaten geactiveerd.
Android is ontwikkeld door Android Inc., een bedrijf dat in 2005 werd overgenomen door Google. Later werd het bedrijf door Google ondergebracht in de Open Handset Alliance (OHA). Het originele idee achter Android was het ontwikkelen van een besturingssysteem voor camera's met een ingebouwde ondersteuning voor cloud-mogelijkheden. Android wordt nu voornamelijk gebruikt voor smartphones en tablets.
Met de vrijgave van het Android-platform op 5 novembet 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd. Dit samenwerkingsverband bestond bij de oprichting uit 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen. Het opensourceplatform is beschikbaar onder de Apachelicentie.
De eerste fabrikanten van mobiele telefoons die gebaseerd waren op Android waren Motorola, HTC, Samsung, LG, Sonny Ericsson, en Acer. Android stond tot aan de lancering ervan bekend onder de naam gPhone.
Om Android als platform te presenteren moesten er apps worden ontwikkeld. Om dat proces te ondersteunen is een Software development kit (SDK) vrijgegeven. Hiermee wordt het ook voor anderen dan Google mogelijk hun bijdrage te leveren. Om dit proces te versnellen heeft Google in 2008 een wedstrijd, de Android Developer Challenges, uitgeschreven waarbij prijzengeld beschikbaar werd gesteld voor de beste applicatie. In augustus 2008 heeft de Nederlander Eric Wijngaard de eerste prijs gewonnen met het programma Picsay, waarmee het mogelijk werd foto's op een Android-apparaat te bewerken.
Applicaties kunnen verspreid worden via de Google Play Store (vroeger de Android Market). Via de Play Store kunnen eindgebruikers games, applicaties, films en boeken downloaden of kopen. De mogelijkheden verschillen per land. Op 26 juni 2013 kreeg Belgiƫ toegang tot Google Play Books, Nederland volgde op 18 juli in hetzelfde jaar. Ontwikkelaars kunnen de Play Store gebruiken om hun software te verspreiden. Via de Play Store kunnen zowel gratis als betaalde applicaties worden verspreid, een en ander wel afhankelijk van het land van de gebruiker, de versie van Android op het mobiele apparaat, de aanbieder van de software en of het gratis of een betaalde applicatie is, en de telecomaanbieder.
|