Inhoud blog
  • windturbines
  • waterkrachtcentrale
  • Aardgas
  • De Zon
  • Bill Gates
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    faith's techniek klas

    23-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.windturbines
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag zal ik jullie wat meer vertellen over een windturbine.

    Een windturbine zet de energie van de wind om in een draaiende beweging, die door een generator wordt gebruikt om energie op te wekken.Een windturbine bestaat uit verschillende onderdelen ,namelijk: een fundering, een mast, een gondel met daarin de turbine en ten slotte de wieken (het is van onder naar boven).De fundering: een windturbine moet goed verankerd worden met de grond waarop hij staat. De fundering is gemaakt van beton, en is voorzien van doorvoeren waar de elektriciteitskabel doorheen kan.De mast: een mast van een windmolen moet veel belasting kunnen verdragen. De grootste belasting is de windbelasting daarom is de regel: hoe hoger de mast, hoe breder de voet. De ashoogte van windturbine is met de jaren ook sterk gestegen. Tegenwoordig zijn windturbines gemiddeld 100 meter hoog. De mast kan gemaakt zijn van beton of staal. Afhankelijk van de grootte worden ze ofwel met lieren ofwel met een kraan in elkaar gezet.

    De gondel: in de gondel bevindt zich een generator en tandwielkast. De generator zet de bewegingsenergie van de as om naar elektriciteit en is te vergelijken met een grote dynamo. De meeste windturbines hebben een tandwielkast, deze werkt als een versnellingsbak; de rotatiesnelheid wordt ermee vergroot.

    De wieken; de wieken van een windturbine zijn belangrijke onderdelen. Moderne wieken zijn gemaakt van glasvezel met versterkt kunststof. De maximale bladlengte van moderne windturbines ligt rond de 65 meter bij landgeplaatste turbines en rond de 85 meter bij offshore turbines*.

    *Offshore windturbines hebben meestal een iets ander uitzicht dan de turbines op land. Ze moeten ook aan andere eisen voldoen. Zo moeten offshore turbines bereikbaar zijn per boot. En deze aanmeerplaats moet zowel bij hoogwater als bij laagwater bereikbaar zijn. Daarnaast zijn de wieken van de offshore turbines meestal ook langer dan onshore. (offshore= turbines in de zee)

    Tot de volgende keer

    Groetjes Faith♥

    23-03-2017 om 21:00 geschreven door faith vervaeke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waterkrachtcentrale
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo iedereen,

    Vandaag zal ik jullie iets meer vertellen over de waterkrachtcentrale.

    Waterkracht is energie die wordt ontleend aan water, hetzij door gebruik te maken van een hoogteverschil hetzij door gebruik te maken van de stroomsnelheid van water. Men spreekt soms ook van 'witte steenkool'. Met 'witte' bedoeld men vooral de kleur van het schuimende water en op het schone karakter van dit type energie.Tegenwoordig wordt vrijwel alle waterkracht omgezet in elektriciteit in waterkrachtcentrales, in het verleden werd de opgewekte mechanische energie ook wel meteen gebruikt, bijvoorbeeld om water op te pompen met een watermolen.

    Het gebruik van waterkracht is al eeuwen oud. Reeds in het Oude Egypte en Mesopotamië werd waterkracht gebruikt voor irrigatie. In India en het Romeinse Rijk kende men reeds systemen om molens en wielen aan te drijven met waterkracht. In China werden sinds de Handynastie watermolens op grote schaal toegepast, bijvoorbeeld voor het delven van erts. Tegenwoordig kent men waterkracht vooral van waterkrachtcentrales, waarin stroom wordt opgewekt.Waterkracht kan worden uitgedrukt als he beschikbare vermogen, ofwel energie per tijdseenheid. In grote reservoirs is het vermogen doorgaans een functie van de stijghoogte en de stroomsnelheid.Een bekende waterkrachtcentrale in België is Coo.

    Groetjes Faith♥

    23-03-2017 om 20:57 geschreven door faith vervaeke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardgas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo allemaal vandaag praat ik over aardgas

    Aardgas is een van de fossiele brandstoffen. Het ontstaat bij hetzelfde proces dat tot de vorming van aardolie leidt en vertegenwoordigt de lichtere fractie organische producten van dat proces. Aardgas wordt vaak samen met aardolie gevonden, hoewel soms het gas kans ziet in andere aardlagen door te dringen dan de veel zwaardere olie en er zo een scheiding kan zijn ontstaan.

    In Europa wordt aardgas vooral in en rond de Noordzee aangetroffen onder andere onder het noorden van Nederland . Aardgas van andere winplaatsen heeft vaak een andere samenstelling en bevat soms ook  ‘zuur gas’

    In het verleden is aardgas vaak als een afvalproduct beschouwd van oliewinning en eenvoudigweg 'afgefakkelt'. Ook nu gebeurt dit nog wel als het erg ver van de bewoonde wereld aangetroffen wordt en het transport naar de consument te veel problemen oplevert. Dit is ecologisch gesproken erg jammer omdat van de fossiele brandstoffen aardgas de schoonste soort is. Affakkelen is echter wel beter dan het methaan simpelweg laten ontsnappen naar de atmosfeer omdat de bijdrage aan het broeikaseffect van methaan ca. 25 maal hoger is dan kooldioxide. Nog beter zou het zijn om het gas weer de bodem in te pompen. Dit is bijna altijd mogelijk maar vergt enige extra investering. In arme landen weigeren zowel regeringen als oliemaatschappijen vaak om deze investeringen te doen. Methaan levert bij verbranding dubbel zoveel water als kooldioxide  terwijl steenkool  voornamelijk in kooldioxide wordt omgezet. Bovendien geeft aardgas vrijwel geen roet of as . Het is ook veel gemakkelijker dan steenkool of aardolie te ontdoen van onzuiverheden zoals zwavel met het clausproces

    Dit was het dan over aardgas

    Groetjes Faith ♥

    22-03-2017 om 18:29 geschreven door faith vervaeke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Zon heeft een diameter van 1 392 684 km met een onzekerheid van 130 km. Dit komt overeen met eendiameter van 109 maal die van de Aarde, waarmee de Zon het grootste hemellichaam in het zonnestelsel is.De Aarde past er meer dan een miljoen keer in. De straal van de Zon is bijna twee keer zo groot als de afstand tussen de Aarde en de maan. De oppervlakte van de Zon bedraagt ruwweg 6,1 biljoen vierkante km. Dat is 12 500 maal zoveel als de oppervlakte van de aarde . De Zon is een bijna perfecte bol met een afplatting De Zon is niet vast, maar in plasmatoestand, waardoor verschillende rotatiesnelheden mogelijk zijn: de rotatiesnelheid aan de evenaar is hoger dan aan de polen. De rotatie aan de evenaar is ongeveer 25 dagen en aan de polen 36 dagen. Gezien vanaf haar noordpool draait de Zon, net als de meeste objecten in het zonnestelsel, tegen de klok in. Doordat de Zon in dezelfde richting roteert als de Aarde, lijkt haar omwenteling gezien vanaf de Aarde drie dagen langer te duren 
    Dit was het dan over de zon
    Groetjes Faith♥

    22-03-2017 om 17:44 geschreven door faith vervaeke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 20/03-26/03 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs