Hallo iedereen en welkom bij mijn 2de bericht over fruitjuice.
fruit juice is Engels voor Vruchtensap, het is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Met vruchtendrank wordt vaak een vruchtensap bedoeld dat uit meerdere soorten fruit bestaat.
Er zijn drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn:
- vers puur sap
- puur sap
- sap uit concentraat
Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het kneuzen van de vruchten.
Soms wordt het fruit nog behandeld met enzymen om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap tegen te gaan. Bij vruchtendranken en vruchtensappen die helder van kleur zijn, wordt het vers geperste sap eerst nog gecentrifugeerd.
VERS PUUR SAP:
Vers persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten. Nadat het sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn zeer beperkt houdbaar
PUUR SAP:
Een puur vruchtensap is -net zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat uit vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht geperst. Door te pasteuriseren worden de bacteriën onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten (suikers, water) of voedingsstoffen (vitamines, insuline) toegevoegd.
SAP UIT CONCENTRAAT:
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm dampinstallatie bij een temperatuur van 25 °C. Er komt dan een dikke brij tot stand die tot tien keer kleiner in volume is: het concentraat. Dit geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd. Op de plaats van bestemming kunnen er weer water en andere additieven aan worden toegevoegd, zoals suikers en voedingsstoffen. Indien er niet gepasteuriseerd wordt ook conserveermiddelen. Het aanlengen met water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te krijgen. Doordat de transportkosten vanwege het kleinere volume veel lager zijn, zijn deze producten over het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt.
Deze sappen worden in pakken of flessen meestal ongekoeld aangeboden. Sommige merken zijn in het koelvak geplaatst. Deze sappen bevatten geen of weinig conserveermiddelen of zijn niet gepasteuriseerd.
Een ander geconcentreerd sap is diksap. Dit sap moet door de consument zelf worden aangelengd.
SAMENSTELLING:
Om vruchtensap genoemd te mogen worden moet in Nederland en in andere landen aan wettelijke eisen voldaan worden. Vruchtensap heeft de natuurlijke kleur, aroma en smaak van de vrucht. Een vruchtensap bevat geen toevoegingen van suiker of zoetstoffen. Wel bevatten sommige sappen van zichzelf al suikers. Als de drank bereid is uit geconcentreerd vruchtensap dan moet dit op het etiket staan. Vruchtensap bevat naast water vooral oplosbare vitaminen, suikers en mineralen.
GROENTESAP:
Groentesappen bestaan uit het sap van één of meerdere groenten. Tomatensap is het bekendste groentesap. Deze drank wordt verkocht in twee versies. De ene is naturel en aan de andere is zout en peper toegevoegd. Andere voorbeelden zijn bietensap en wortelsap.
Hallo iedereen en welkom bij mijn laatste bericht over fruitjuice.Geniet ervan!
TETRABRIK:
Een tetrabrik heeft drie à 6 lagen.
75% karton:Voor de stevigheid.
5% aluminium:Als bescherming voor licht en lucht.
20% plastic:Voor een goede sluiting en als bindmiddel.
LADDER VAN LANSINK:
Ken jij de ladder van lansink al? ik wel!
Het is dus een trap en je moet proberen zo hoog mogelijk te komen.En het hoogste is voorkomen en het laagste en dus ook het slechtste is storten dus probeer allemaal zo hoog mogelijk te komen!
Zo dat was een mooi afsluitertje tot de volgende keer!Ik hoop dat jullie veel hebben bijgeleerd!
Dat is een zo gezegde trap die zegt dat je de bovenste trap het meest moet gebruiken en dat is
voorkomen dar onder staat hergebruiken.En nog enst mag gebruiken of doen is storten.
Zo nu weet je ook al iets meer over de trap van Lansink.
Tot dan,wanneer ik een nieuw berichtje zal plaatseDat is een zo gezegde trap die zegt dat je de bovenste trap het meest moet gebruiken en dat is
voorkomen dar onder staat hergebruiken.En nog en eens daar onder staat recycleren en verbranden,
maar het laagste trapje dus het gene dat je het minst mag gebruiken of doen is storten.
Zo nu weet je ook al iets meer over de trap van Lansink.
Tot dan,wanneer ik een nieuw berichtje zal plaatse
hallo iedereen en welkom bij mijn eerste bericht over fruitjuice!
Vandaag ga ik een paar dingen bespreken over het bewaren van lekkere fruitsap:
Vers fruitsap kan je minstens 1 dag in je koelkast bewaren dus moet je het meteen consumeren omdat je niet wilt dat micro-organismen het bederven en dat de voedingsstoffen verloren gaan!!
Het enige voordeel aan fruitsap van de supermarkt is, is dat je hem lang kunt bewaren in je koelkast.Het gaat zeker een jaar mee!! Houdbaarheid wordt op twee verschillende manieren meegedeeld op verpakkingen:
- Ten minste houdbaar tot: - Ten minste houdbaar tot:
Maar wat is het verschil?
Dit is het verschil dus!
VERPAKKING VAN FRUITSAP:
Je verschillende soorten verpakkingen voor fruitsap:
- Karton bvb:eieren.
- Plastic bvb:water.
- Aluminium bvb:blikje fanta.
- Glas bvb:fles wijn.
Maar welke verpakking is nu het beste?
1.brik
2.glas
3.plastic
Ik hoop dat jullie weer wat bijgeleerd hebben bloggertjes!