Dag allemaal,
ik zal jullie wat vertellen over 'ergonomie'.
Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties. Als je een slechte houding hebt kan je : - rugpijn - brandende ogen - depressiviteit - pijnscheuten en/of tintelingenin vingers bij typen of muisgebruik hebben.

Deze foto zagen we ook in de les. Het gaat eigenlijk over hoe je moet zitten aan de computer.
Je hebt soorten ergonomies :
Fysieke ergonomie
Fysieke ergonomie: Een heftafel brengt de motorfiets op werkhoogte
Autos, huizen, tafels en stoelen,
heel de wereld is op maat van de
(gemiddelde) mens gebouwd. Deuren vereisen niet te veel kracht om
geopend te worden, winkelkarren verlichten het dragen van boodschappen,
een lange borstelsteel maakt (voor mensen van gemiddelde lengte) bukken
overbodig en fietsen hebben verschillende maten zodat extreme houdingen
vermeden worden. In arbeidssituaties wordt vooral aandacht besteed aan
een correct zitgedrag achter de pc, het heffen en tillen of trekken en
duwen van lasten, aangepaste handgereedschappen om afwijkende
handposities te vermijden.
Cognitieve ergonomie
Informatie
zoals de uren van bussen moet men het liefst snel kunnen vinden, lezen
en begrijpen. Een optimale lees- en begrijpbaarheid is van toepassing in
alle geschreven tekst. Technologische producten zoals een gsm krijgen
steeds meer functies die dan in een menustructuur te vinden zijn.
Belangrijk is dan ook dat gebruikers deze mogelijkheden kennen,
begrijpen en eenvoudig kunnen gebruiken zonder te veel hulp van de
handleiding. Op het werk moet eentonig werk vermeden worden, maar te
veel informatie tegelijk controleren zal ook tot overbelasting leiden.
De mens zal moeten ingrijpen wanneer een computergestuurd proces fout
loopt. Door de evolutie wordt de technologie steeds ingewikkelder,
terwijl de mens minder moet ingrijpen, waardoor hij echter ook minder
getraind is.
Organisatie-ergonomie
Een
keuken is zo ingericht dat koken en afwassen vlot kunnen verlopen en de
loopafstanden beperkt blijven. In arbeidssituaties is de achterliggende
gedachte een goede werksfeer te creëren die zorgt voor tevreden en
productieve mensen. Ook het betrekken van de werknemers bij het
ontwerpen of aanpassen van een nieuwe werkpost resulteert in betere
oplossingen. Een juiste afwisseling van shiften bij ploegenarbeid heeft
ook invloed op het sociale leven en welbevinden van de werknemers.
Dit was de info over ergonomie!
Hopelijk vonden jullie het een leuk bericht!
Groetjes Lotte
|