Nog producenten van groene-energie zijn windmolens.
Windmolens
Windmolens zijn molens die de bewegingsenergie van de lucht (wind) omzetten in rotatie-energie van de wieken, die dan nuttig kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opwekken van elektriciteit (windturbine), het omzetten naar warmte (warmtemolen), het malen van graan (korenmolen) of het verplaatsen van water (poldermolen).
Een paar voordelen van windmolens zijn : ze produceren duurzame energie, ze produceren weinig schadelijke stoffen en de energiebron is onuitputtelijk.
Een paar nadelen van windmolens zijn : windenergie kost meer dan energie uit fossiele brandstoffen, windmolens zijn onbetrouwbaar (omdat het niet altijd waait) en leveren betrekkelijk weinig energie op en windmolens maken veel lawaai.
Kernenergie of nucleaire energie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. Kernenergie komt in alle gevallen beschikbaar in de vorm van warmte, die in een kerncentrale op een gebruikelijke manier (via stoom, turbines en generatoren) in elektriciteit kan worden omgezet.
Een paar voordelen van kern-energie zijn : er is een grote voorraad met uranium, kern-energie is relatief goedkoop en de belangrijkste reden is kern-energie levert bijna geen CO²-uitstoot op.
Een paar nadelen van kernenergie zijn : kern-centrales bouwen zijn heel duur, kernafval is heel gevaarlijk, de gevolgen van een ongeluk zijn langdurig.
Groene-energie, over de hele wereld proberen zo veel mogelijk landen op deze energie te leven, dit omdat groene-energie geen nadelen heeft voor het milieu en toekomstige generaties.
Groene-energie wordt geproduceerd door de kracht van water die turbines laten draaien en zo groene energie opwekken in een stuwdam. Een stuwdam verdeelt 2 gebieden water van bv. een meer.
Naast dat het groene-energie produceert heeft het nog andere voordelen zoals bv. doordat een stuwdam de waterniveaus kan bepalen kan het het water meer bevaarbaar maken voor boten. Maar toch heeft een stuwdam nadelen zoals bv. door het scheiden van gebieden water kunnen sommige vissen niet meer bij soortgenoten om zich voor te planten.
In dit bericht ga ik vertellen over Nikola Tesla. Nikola Tesla (1865-1943) staat bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator en de wisselstroomelektromotor en van nog andere componenten van het elektriciteitsnet. Deze apparaten waren in beginnende vorm al voor zijn ontwikkeld door eerdere ingenieurs. Tesla was al bij zijn leven een bekend en beroemd geleerde maar verloor veel prestige door zijn op latere leeftijd gedane onbewezen beweringen over techniek en wetenschap. Ook werd hijin de Verenigde Staten het toonbeeld van de gekke geleerde.
Tegenwoordig heb je voor veel dingen elektriciteit nodig, maar van waar komt die elektriciteit? In dit bericht zullen we spreken over de thermische centrales en zonnepanelen.
Thermische centrales
Een middel om de generator te laten draaien is deze te koppelen aan een stoomturbine. In een thermische centrale wordt water verwarmd en omgezet in stoom en onder hoge druk door een turbine geperst. Bij elektriciteitsopwekking komt veel warmte vrij die niet volledig benut wordt. Vaak wordt dit door middel van waterkoeling met grote koeltorens in het oppervlakte van een nabije rivier geloosd.
Zonnepanelen
Een zonnepaneel of fotovoltaïsche paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat, met behulp van fotovoltaïsche cellen n het paneel, een deel van de fotonen uit het zonlicht omgezet in elektriciteit. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie. Het op deze wijze opvangen en omzetten van zonne-energie wordt kortweg zon-PV genoemd (PV van photovoltaic cell).
In een van mijn vorige berichten sprak ik over computervirussen, maar gelukkig zijn er oplossingen om te voorkomen dat je een virus op je pc krijgt of om een virus te verwijderen die al op je pc staat, namelijk een antivirus.
Een Antivirus is een software die probeert om computervirussen te identificeren, tegen te houden en te verwijderen.
Antivirussoftware gebruikt daarvoor 2 technieken.
Onderzoeken (scannen) van bestanden om te zoeken naar virussen die overeenkomen met de definities uit een lijst van bekende virussen.
Identificeren van verdacht gedrag door eender welk computerprogramma, wat op een besmetting kan wijzen.
Een aantal voorbeelden van Antivirussoftware zijn AVAST, AVG Technologies, McAfee, Norton...
Een computer is fantastisch voor allerlei zaken maar daarvoor heb je een besturingssysteem nodig. Want zonder een besturingssysteem zouden zelfs de makkelijkste taken zeer moeilijk zijn. Maar wat is een besturingssysteem precies?
Een besturingssysteem (in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten van een computer in het geheugen geladen wordt en de hardware aanstuurt. Het functioneert als een medium tussen de hardware en de computergebruiker met als opzet dat de gebruiker programma's op een gemakkelijke en/of efficiënte manier kan uitvoeren. Voorbeelden van veelvoorkomende besturingssystemen zijn; Microsoft Windows, Apple macOS, Linux...
Een computer is heel handig voor allerlei zaken maar soms moet je dan eens nieuwe programma's downloaden, als je dan een programma downloadt van een onbekende website kan je te maken krijgen met een computervirus, maar wat is een computervirus?
Een computervirus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnenin de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de computer verliezen.
In dit bericht
gaan we het hebben over beeldschermen. Een (hedendaags) beeldscherm of een
monitor is een elektronisch apparaat en wordt gebruikt om bewegende beelden te
tonen. Een beeldscherm bestaat uit allemaal kleine lichtjes die men pixels
noemt. Er zijn enorm veel verschillende beeldschermen met allemaal
verschillende groottes, met verschillende functies zoals: met een webcam,
hoogte verstelbaar, met ingebouwde speaker en nog veel meer. Maar er zijn toch
nog 2 andere belangrijke specificaties (specificatie = opsomming van de afzonderlijke onderdelen van een geheel)die je toch zeker moet bekijken als je je
eigen beeldscherm wil kopen.
Resolutie
De resolutie
wordt gebruikt om te beschrijven hoeveel pixels er op het beeldscherm staan. De
meeste beeldschermen tegenwoordig hebben vaak een resolutie van 1920x1080 (men
noemt dat ook FULL HD) maar de oudere of goedkopere beeldschermen kunnen wel een lagere resolutie hebben. Resolutie is belangrijk voor bv. mensen die logos
maken of fotobewerking, die gaan dan best voor een minimum resolutie van
1920x1080 omdat ze anders hun logos / fotos niet in een mooie kwaliteit
kunnen maken en met meer resolutie heb je ook meer plaats voor bv. een internet
browser. Voor mensen die gewoon hun mails moeten lezen en af en toe een beetje
internetten maakt resolutie minder uit. LET OP! Hoe hoger de resolutie van je
scherm hoe krachtiger je computer moet zijn want als je (bv.) gamet op een zeer
hoge resolutie zal je ook een zeer goede pc nodig hebben.
Beeldverhouding
Beeldverhouding is in de
visuele techniek de verhouding tussen breedte en lengte van een beeld.
Beeldverhouding beïnvloed de resolutie. De meeste hedendaagse monitoren hebben
een beeldverhouding van 16:9 bv. 1920x1080 heeft een beeldverhouding van 16:9.
Maar Ultrawideschermen hebben dan een andere beeldverhouding meestal 21:9. Voor
mensen die hun pc gebruiken op hun werk kan een utrawidescherm heel handig zijn want je hebt dan meer plaats
op je scherm dan een 16:9 scherm, dit kan zo de productiviteit positief beïnvloeden
want je kan dan meer programmas tegelijk naast elkaar openen.
Dit is mijn eerste bericht op www.bloggen.be dus we vliegen er in! Voor we beginnen
met over computers en elektriciteit... te praten, gaan we eerst eens praten
over een man die heel belangrijk was en is voor de computerwereld. We hebben het
namelijk over de oprichter van Microsoft, Bill Gates. Bill gates (64) heeft een
vermogen van 105,7 miljard USD dat is dus 96,2 miljard euro, een enorme som
dus. Maar hij begon niet met zo veel. In april 1975 startte hij samen met Paul
Allen het bedrijf Microsoft op, het bedrijf dat Bill Gates en Paul Allen beiden multimiljardair zou maken.