Een
vitamine is een stof waarvan de mens er per dag maar enkele grammen van
opneemt. De mens heeft er maar heel weinig van nodig maar toch zijn ze zeker en
vast noodzakelijk! We kunnen zelfstandig vitamine B3 ontwikkelen en vitamine D door de
UV stralen van de zon.
Er bestaan
13 verschillende soorten vitaminen door
het eten van een gevarieerde en gezonde voeding kunnen we er al een heleboel
onbewust opnemen!
Nog voor de uitvinding van
ijskast een kast waar men letterlijk ijs in legde en zo werden producten
ingevroren hiervoor gebruikte de mens technieken als wecken, drogen, pekelen,
konfijten.
Wecken
De voeding word in een glazen pot
met rubberen ring in een weckketel geplaatst met bijna kokend water.
Drogen
Drogen is en natuurlijke maar ook
kunstmatig proces dat ontstaat door het watergehalte in de voeding flink te
laten dalen.
Pekelen
Pekelen wordt ook zouten genoemd
dit wil zeggen dat de voeding gezout wordt. Door deze techniek ontstaat ook een
lekkere smaak.
Konfijten
Konfijten is een techniek waarbij
het serveren van fruit door het in te leggen met suiker. Na een tijd worden dat
dan hogere suikers.
Pasteuriseren is
een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf
onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten aan
een temperatuur van 110°, zonder het product te beschadigen.
Bij pasteuriseren
worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen
vernietigd. Pasteuriseren heeft het doel het aantal micro-organismen te
verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet
waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken.
(melk
kan ook gepasteuriseerd worden)
Steriliseren is
een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur
waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten in het gesteriliseerde
product door de hoge temperatuur chemische wijzigingen ondergaan. Door deze
smaakverandering is sterilisering een weinig gebruikt systeem bij
voedingsmiddelen.
De voedingsdriehoek is eenveel gebruikt hulpmiddel in vooral in Vlaanderen, en wordt door
diëtisten, gezondheidsvoorlichters, scholen etc. gebruiktom een evenwichtig samengestelde voeding uit
te leggen.
De driehoek is opgebouwd als een piramide met vijf
verschillende lagen. De laag onderaan heeft de grootste oppervlakte en is dus
de belangrijkste, de top daarentegen is smal en daar moet men dus minder van
eten, al is het een essentieel bestanddeel. De lagen zijn (van top naar basis):
zetmeel of koolhydraten: (brood, aardappels, rijst, pasta
etc.)
drank
In 2005 werd er eerder symbolisch een laag onderaan
toegevoegd: sporten en beweging nemen. Dit is geen voedsel, maar wel een
essentiële voorwaarde voor gezonde voeding en levenswijze. De
voorlichtingdiensten hanteren dus nu de "actieve" voedingsdriehoek.