Inhoud blog
  • vitaminen
  • UTH techniek
  • voedsel bewaren vroeger
  • de pasteuriseer techniek
  • de actieve voedingsdriehoek
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    lander@sticker@techniekblog

    15-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vitaminen

    Vitaminen

    Een vitamine is een stof waarvan de mens er per dag maar enkele grammen van opneemt. De mens heeft er maar heel weinig van nodig maar toch zijn ze zeker en vast noodzakelijk! We kunnen zelfstandig  vitamine B3 ontwikkelen en vitamine D door de UV stralen van de zon.

    Er bestaan 13 verschillende  soorten vitaminen door het eten van een gevarieerde en gezonde voeding kunnen we er al een heleboel onbewust opnemen!

    http://www.alleswetenovervitaminen.nl/wp-content/uploads/2014/02/Vitaminen-gekleurde-knikkers.png

     

     


    15-05-2015 om 13:27 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UTH techniek

    UHT verpakken

     

    Iets UHT verpakken betekent dat je het product heel kort verhit om de bactereën te doden.

    De Afkorting van UTH is Ultra Hoge Temperatuur.

    Voedingsmiddelen die het UHT proces zijn ondergaan blijven langer goed.

    Bij UHT steriliseren worden de voedingsmiddelen ongeveer verhit tot 140 graden.

     

     

     

    https://boodschappenboer.nl/wp-content/uploads/2015/01/Volle-Melk.jpg


    15-05-2015 om 13:27 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voedsel bewaren vroeger

    Hoe bewaarden mensen vroeger hun voedsel?

    Nog voor de uitvinding van ijskast een kast waar men letterlijk ijs in legde en zo werden producten ingevroren hiervoor gebruikte de mens technieken als wecken, drogen, pekelen, konfijten.

    Wecken

    De voeding word in een glazen pot met rubberen ring in een weckketel geplaatst met bijna kokend water.

    https://www.foodwelove.nl/content/newsitem_originals/78.jpg

    Drogen

    Drogen is en natuurlijke maar ook kunstmatig proces dat ontstaat door het watergehalte in de voeding flink te laten dalen.

     http://www.naturespride.nl/uploads/tx_npdata/Dried-fruits-header_03.jpg

    Pekelen

    Pekelen wordt ook zouten genoemd dit wil zeggen dat de voeding gezout wordt. Door deze techniek ontstaat ook een lekkere smaak.

    http://www.orangetop.eu/cms/images/fotoalbums/varkensvlees/maskers_800x600.jpg

    Konfijten

    Konfijten is een techniek waarbij het serveren van fruit door het in te leggen met suiker. Na een tijd worden dat dan hogere suikers.

    http://www.france-exquise.com/164-225-thickbox/gekonfijte-uien.jpg


    15-05-2015 om 13:26 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de pasteuriseer techniek

    Pasteuriseren

    Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten aan een temperatuur van 110°, zonder het product te beschadigen.

    Bij pasteuriseren worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen vernietigd. Pasteuriseren heeft het doel het aantal micro-organismen te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken.

    http://ts1.mm.bing.net/th?&id=JN.2V6zBIk8Ap94j3eENexqOA&w=300&h=300&c=0&pid=1.9&rs=0&p=0(melk kan ook gepasteuriseerd worden)

    Steriliseren is een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten in het gesteriliseerde product door de hoge temperatuur chemische wijzigingen ondergaan. Door deze smaakverandering is sterilisering een weinig gebruikt systeem bij voedingsmiddelen.


    15-05-2015 om 13:26 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de actieve voedingsdriehoek

    De actieve voedingsdriehoek

    De voedingsdriehoek is een  veel gebruikt hulpmiddel in vooral in Vlaanderen, en wordt door diëtisten, gezondheidsvoorlichters, scholen etc. gebruikt  om een evenwichtig samengestelde voeding uit te leggen.

    De driehoek is opgebouwd als een piramide met vijf verschillende lagen. De laag onderaan heeft de grootste oppervlakte en is dus de belangrijkste, de top daarentegen is smal en daar moet men dus minder van eten, al is het een essentieel bestanddeel. De lagen zijn (van top naar basis):

    olie/vet

    eiwitten: vlees, vis, eieren, melkproducten, vleesvervangers

    groenten en fruit

    zetmeel of koolhydraten: (brood, aardappels, rijst, pasta etc.)

    drank

    http://static.oefen.be/tmp/files/162165/images/pic004.jpg

     

    In 2005 werd er eerder symbolisch een laag onderaan toegevoegd: sporten en beweging nemen. Dit is geen voedsel, maar wel een essentiële voorwaarde voor gezonde voeding en levenswijze. De voorlichtingdiensten hanteren dus nu de "actieve" voedingsdriehoek.

     


    15-05-2015 om 13:25 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 11/05-17/05 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs