Vandaag vertel ik jullie het verhaal van de grootste kernramp ooit: Chernobyl. In de ochtend van 26 april 1986 werd in kernreactor nummer 4 van het complex een test uitgevoerd. Een test was eigenlijk voorzien voor de dagploeg daags voordien (op 25 april), maar moest worden uitgesteld omdat een andere elektriciteitscentrale uitgevallen was. Daarom moest de avondploeg, zonder voorbereiding, testen of de generator bij uitschakelen van de reactor nog genoeg vermogen gaf om de koelinstallatie te laten werken. Door een bedieningsfout werd de reactor op een gegeven moment onbedoeld vrijwel volledig stilgelegd. Het koelingssysteem werkte zo dus niet meer de brandstof ontplofte hierdoor. Bij de brand en de explosie kwamen 31 mensen om. 33 uur later, op 27 april, kwam de evacuatie van de directe omgeving op gang. Na tien dagen waren circa 135.000 mensen geëvacueerd uit een gebied met een straal van 30 km rond de reactor. Ongeveer 3500 inwoners weigerden het gebied te verlaten. Inmiddels is er volgens een comité die hierover gaat verklaard dat het terug bewoonbaar is. Er zijn nog veel meer mensen dood gegaan aan de straling. Zo kwam ook bekent dat er bij ons zelfs miskramen zijn gebeurd daar door.
Jullie kennen het wel de eindeloze disscussie:"is kernenergie goed of slecht?" Hieronder staan de voordelen en nadelen.
Voordelen: -In een kerncentrale komt geen CO2 vrij. De in de afgelopen eeuw toegenomen uitstoot van CO2 is de belangrijkste oorzaak van de huidige klimaatverandering. -Eén kerncentrale produceert heel veel elektriciteit. -De benodigde grondstof (uranium) is relatief goedkoop.
Nadelen:
Het grootsten nadeel van kernenergie is het radioactieve afval uit een centrale, maar ook het afval van uraniumwinning en het sloopafval na sluiting van een kerncentrale zijn radioactief.
De kans op een ernstig ongeval is weliswaar klein, maar de mogelijke gevolgen zijn groot.
Het duurt zeer lang vooraleer het niet meer radioactief is.