Bewaartechnieken
Pasteuriseren: is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten (tot 72 °C). Hierbij wordt de smaak van het product het minst aangetast, maar worden ook niet alle bacteriën gedood.
Inleggen in : het zout/ het zuur/ de suiker/ alcohol zorgen ervoor dat microben hun werk niet kunnen doen.
Steriliseren : is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen. Steriliseren van voedsel gebeurt door sterke verhitting (boven 100°C), of met hoge dosis straling. Hierbij gaat alle bacteriën eraan maar verandert de smaak wel.
Drogen: is het (natuurlijk of kunstmatige) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.
Vacuüm verpakken: in dagelijkse taalgebruik hanteert men ook wel de term luchtledig.
Roken: is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.


|