Hallo allemaal!
Vandaag ga ik vertellen hoe fruitsap gemaakt wordt en welke soorten er op de markt zijn.
stap 1 : bewerken en prepareren
Het fruit wordt schoongemaakt en gesorteerd na het oogsten in het land van herkomst. Het fruit wordt klaargemaakt voor verzending , of direct geperst en geconcentreerd om optimaal gebruik te maken van de transportcapaciteiten. Als de bottelfabriek dichtbij is , kan het sap direct gebotteld worden zonder geconcentreerd en weer verdund te worden.
stap 2 : verdunnen en bottelen
In de bottelfabriek wordt het sap verdund met water tot de juiste concentratie. Dit is meestal de originele concentratie . Verschillende vruchtensappen worden ook gemixt . Tot 15 gram suiker , of meer wordt toegevoegd bij enkele sappen van citrusvruchten. De toegevoegde ingrediënten moeten , als gebruikelijk , op het etiket vermeld worden.
Het fruitsap wordt gepasteuriseerd aan 85°C à 110°C gedurende 15 seconden en vervolgens snel afgekoeld tot 20°C à 25°C . Zo worden de eigenschappen van het fruitsap optimaal bewaard.
Soorten fruitsap in handel
1 Vers fruitsap
Het sap wordt niet geconcentreerd ,maar onmiddellijk na de oogst gepasteuriseerd en verpakt , pas dan getransporteerd , dan staat op de verpakking 'vers geperst fruitsap ' vermeld.
2 geconcentreerd fruitsap
Dit vinden we in België nauwelijks, maar volop in steden zoals de Verenigde Staten en Zweden . In dit geval koop je zelf het concentraat en leng je zelf met water aan.
3 nectar
Bevat minstens 25 tot 50% fruitsap , afhankelijk van het soort vrucht . De twee basisbestanddelen van nectar zijn fruitsap en water. Een nectar is bij gevolg een goede dorstlesser die de eetlust niet remt. Het bevat ook suiker of zoetmaker , kan verrijkt worden met pulp en vitamines.
Dit was het , hopelijk heb je bijgeleerd!
Tot volgende keer!!
|