Khor Virap betekent "diepe put" en is een klooster aan de voet van de bijbelse Ararat-berg, waar de put ligt waarin rond het jaar 300 de heilige Gregorius dertien jaar als gevangene doorbracht alvorens hij per mirakel het christendom in 301 als staatsgodsdienst kon doen opleggen, wat van Armenië 's werelds eerste christelijke staat maakte. Daarna bezochten wij Noravank, het "nieuw klooster", in een mooie bergvallei. Het smalle trapje duidt erop dat "de weg van het geloof smal is, en het verlaten ervan dodelijk" ... Tenslotte wijzen wij de lezer(es) erop dat de colaflessen langs de weg geen cola bevatten maar alcoholische dranken, ten behoeve van de vele Iraanse vrachtwagenchauffeurs die in Iran geen alcohol mogen invoeren ...
In de kathedraal van de heilige Gregorius de Verlichter en in het bijzijn van de Katholikos (paus) van de Armeens-apostolische Kerk en de Armeense President wonen we (voor een stukje) de Paasdienst bij.
's Namiddags bekijken we in de Nationale Galerij veel schilderijen, waaronder van Chagall, Rubens, Aslamasian, Van Dyck en Botticelli ... probeer ze juist te plaatsen!
De Matenadaran is een van de rijkste museums van oude manuscripten ter wereld. Vóór het museum staat een standbeeld van Mesrop Mashtots, de schepper van het Armeense alfabet met 39 letters asjeblief . 's Namiddags naar de "Vernissage" waar je als toerist juwelen, oude klokken, muzikale instrumenten, faiënce, zilver, email enz. kan kopen. En morgen is het Pasen hier en dat merk je overal!
We beginnen de dag met een bezoek aan de ruïnes van Erebuni, de historische vesting van de Assyriërs die in 782 v C gebouwd werd. Dan met de trolleybus naar het station en dan met de metro naar het Ringpark dat vol beelden staat. We eindigen de dag in de Ararat-cognacdistilleerderij. Schol!
Bezienswaardigheden van Jerevan : het Republieksplein (met 's avonds "zingende fonteinen"), de Blauwe Moskee, de Opera, de indrukwekkende "Cascade" vol moderne beelden, bovenaan dan het panorama met het sovjetbeeld "Moeder Armenië" en een uitzicht op de Araratberg, dan terug beneden in de stad de kathedraal van Gregorius de Verlichter, het Charles Aznavourplein en 's namiddags een ontmoeting met Khatsjik Grigorjan, een Armeens uitgever.
Via de Sevanpas, dwars door het Kleine Kaukasusgebergte rijden we met een taxi naar Jerevan, de hoofdstad van Armenië. De weergoden zijn ons niet gunstig gezind en onder een striemende regenbui laden we uit en trekken we het door ons gehuurde appartement in.
Onze tweede dag brengen we door in Mtskheta (probeer dat eens uit te spreken) en allereerst gaan we naar de kathedraal, een van de oudste van Georgië. Het is hier een echt toeristenstadje met veel souvenirswinkeltjes. Met een taxi naar boven waar de Jvari (kruis) kerk staat boven de samenvloeiing van twee rivieren. Dit is een van de beste exemplaren van oude Georgische architectuur, gebouwd tussen 586 en 604. Cecilia offert een kaarsje voor goed weer want morgen reizen we naar Armenië. De laatste foto's zijn van de nieuwe kathedraal in Tbilisi.
Goed aangekomen in de hoofdstad van Georgië: Tbilisi. De burcht Narikala domineert de stad, maar er is ook heel wat moderne architectuur te zien. Met de kabelbaan naar boven en dan via de botanische tuin afdalen naar de oude stad. Eén van de laatste foto's is geen moskee maar wel een van de vele badhuizen met natuurlijk warm water want tbili betekent warm en doelt op de 30 warmwaterbronnen hier. En op de laatste zie je "liberty square" met waar vroeger Lenins standbeeld stond nu St. Georges die de draak doodt!!!
In april en mei van dit jaar 2019 gaat ons ploegje van vier - Agnes, Cecilia, Georges en Yvan - twee van de drie Kaukasuslanden op de rand van Europa en Azië bezoeken: Georgië en Armenië. Landen met grootse landschappen en met een eeuwenoude cultuur ...
Op 14 april vertrekken wij, en op 5 mei zijn we alweer terug, als alles goed gaat.
Hieronder de "bende van vier" bij onze vorige groepsreis. Hieronder een zicht op de Kazbegi-berg in de hoge Kaukasus. Hieronder de oude Narikala-vesting die boven de Georgische hoofdstad Tbilisi uittorent. Hieronder een zicht van bij het Sevanavank-klooster op het grote Sevan-meer. Hieronder de bijbelse Ararat-berg die boven de Armeense hoofdstad Jerevan uittorent.