In Gwalior ligt het indrukwekkende fort op een 3 km lange zandstenen uitloper.De machtige kantelen omsluiten zes paleizen en drie tempels. Nu is er ook een prestigieuze openbare school.
Enkele opmerkelijke dingen: een (Belgische)glazen trap... een eetkamer met een zilveren treintje om drank rond te voeren..een Frans erfstuk van Napoleon...een Canovamarmeren Leda met de zwaan (voor Indiërs chokerend) een kristallen fontein en de twee zwaarste kristallen luchters ter wereld.(ze hebben eerst met olifanten de sterkte van het dak gemeten-echt waar)
Aangekomen in Gwalior vinden we na lang zoeken het Jai Vilas paleis, een van de grootste en aparte 19de-eeuwse relikwieën van India. De laatste maharadja Jayaji Rao Scindia liet het in 1878 bouwen en zijn nakomelingen wonen er nog altijd.
Fatehpur Sikri, tussen 1569 en 1585 gebouwd onder de mogolkeizer Akbar (de papa van Jahan) is maar korte tijd de hoofdstad geweest. Nu is het een spookstad met prachtige gebouwen. De laatste foto is het Rode Fort van Agra waar we dichtbij logeren.
Sjah Jahan liet voor zijn geliefde Mumtaz Mahal die stierf bij de geboorte van haar 14de kind de Taj Mahal als mausoleum bouwen. Deze keer bekeken we hem vanuit de Mehtab Baghtuin aan de overkant van de Yamunarivier. Jahans schoonvader (en eerste minister) kreeg zijn tombe in Itimad-ud-daulah (in de volksmond Baby Taj). Prachtig inlegwerk. Tenslotte het mausoleum van Jahans Perzische dichter Chini-ka-Rauza, een beetje vervallen maar dan ook gratis te bezoeken.
Op weg naar Agra een mooie stop aan het mausoleum van Akbar. In de tuinen er rond grazen herten en springen eekhoorns. Onder het bewind van zijn zoon Sjah Jahan werd de Taj Mahal gebouwd. Akbar zelf was een breeddenkende moslim. Jahan al minder en diens opvolger Aurangzeb was een moslimfanaticus avant la lettre.
Terug in Mathura varen we op de Yamunarivier (dezelfde van Delhi en Agra) en wandelen we terug naar ons hotel door plezante straatjes met typische tafereeltjes. De laatste foto speciaal voor een Gambiakenner.
In Vrindavan, een dorpje op enkele km van Mathura zou Krishna zijn jeugd hebben doorgebracht. Pelgrims van de gehele hindoewereld komen naar hier want het stadje telt tientallen tempels. De straten zijn er zo smal dat we een riksja huren. Er is een processie en overal hoor je Hare Krishna hare hare zingen.
We doen het onverwacht luxueuzer dan gepland: een auto met chauffeur gehuurd, Sentander is zijn naam. En zo reden we naar Mathura met de tempel waar Lord Krishna is geboren. Hier zijn we waarschijnlijk de enigste toeristen en bekijken wij de mensen en de mensen ons...Wel geen internet die twee dagen.
Via de Jama Masjid Moskee naar India Gate - het nationaal Memorial Monument vlak voor het Parlement.(India is de grootste democratie van de wereld). Dan naar het Indira Gandhi Memorial Museum. Hier woonde ze en werd daar in 1991 doodgeschoten door haar (siks) lijfwachten. Een beetje verder naar de plaats waar Mahatma Gandhi (toch geen familie van Indira) door een hindu-fanatieker in 1948 werd vermoord. De zoon van Indira - zij was de dochter van Nehru - werd ook vermoord door een Tamil-madam, maar op die plaats zijn we niet geweest.
Met de metro naar het Rode Fort (1638) door (of onder het regime) van Shah Jahan gebouwd. In de funderingen liggen de onthoofde lichamen van gevangenen-geluksbrengers? Mooie sculpturen maar nog veel restauratiewerk aan gang.
Vandaag hadden we praktische zaken te regelen: treintickets, geld wisselen, taxi regelen...Enkele beelden van de drukte in Delhi, natuurlijk iets van de markten (we logeren aan de main bazar road) en ja hoor ; uw eerste tempeltje (binnengaan langs de Hanumanmuil) met de hindoegoden familie...
Stipt op tijd kwamen we aan in Delhi.Geen ventje van het hotel dus met de prépaid taxi (veel goedkoper) naar Cottage Ganga Inn. En na een hapje onze eerste kennismaking met de metro hier. We testen hem uit naar de Akshardhamtempel waar duizenden mensen aanschuiven. We danken de Heer maar keren rustig terug naar onze Cottage. Nog iets eten en dan...in bed!! Het is hier vijf en een half uur later dan bij jullie.
We kijken er weeral naar uit wat de volgende reis ons zal brengen. Op 5 januari vertrekken we naar Delhi, India.
Hoewel we reeds meerdere malen in India waren zijn er nog altijd streken die we niet bezocht hebben. Op vorige reizen zijn we alle drie al in Delhi en Agra geweest om de hoogtepunten te zien, maar nu nemen we de tijd om de streek iets grondiger te verkennen. In Khajurao nemen we het vliegtuig naar Kolkata en dan nogmaals naar Guwahati. Het hoofdpunt van deze reis ligt op de deelstaten Assam, Darjeeling, West-Bengalen en Orissa. Vanuit Bhubaniswar vliegen we op 27 feb. via Delhi naar huis waar we op 28 feb. landen in Brussel.
Met een gezegende auto reden we comfortabel naar Bhubaneswar, de hoofdstad van Odisha (vroeger Orissa). Het staatsmuseum in een mooie tuin heeft veel interessante zalen en beelden met o.m. Chamunda (8ste eeuw) .Morgen doen we de tempelwandeling.