Foto
Inhoud blog
  • Verslagen 2011 tem okt 2012
  • Maandag 19 september 2011: Vacqueyras en Gigondas
  • Data september - december 2011
  • Dinsdag 14 juni La vie en Rosé
  • 18 mei blindproeven: land bepalen
  • 27 april blind proeven: prijs bepalen
  • 22 maart Spanje
  • Maandag 21 februari 2011 Portugal
  • oogstverslagen 2010
  • 20 januari 2011
  • Data 2011
  • Woensdag 15 december Bubbels
  • Dinsdag 9 november 2010
  • 25 oktober 2010 Spaanse wijn
  • Oktober
  • Woensdag 15 september
  • Dinsdag 29 juni: zomerwijn
  • Nieuw lid van het wijnclubje?
  • dinsdag 18 mei: Domaines Paul Mas
  • maandag 19 april 2010 Oostenrijk
  • AFGELASTING
  • 10 februari 2010 Bordeaux
  • Agenda 2010
  • 19 januari 2010: Italie
  • 7 december 2009
  • 26 november 2009
  • 21 oktober 2009
  • 21 september 2009
  • 11 juni 2009
  • 20 mei 2009

    “Ons Wijnclubje” – opgericht in 2003 - biedt haar leden de gelegenheid hun deskundigheid te vergroten bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijn. Ons motto: Wie beter proeft, geniet meer!

    Alle proeverijen hebben een thema en worden door de leden zelf samengesteld. Dat kan een druivensoort zijn, een regio, een jaartal of zelfs wijn van één domein maar met verschillende jaargangen. Of wat dacht u van een champagneavond? We proeven regelmatig blind; omdat de etiketten zijn afgedekt gaat het echt om de kwaliteit van de wijn. Deze proefmethode biedt voortdurend verrassingen, zelfs voor ervaren proevers.

    Soms wordt er geproefd met het oog op het samengaan van bepaalde gerechten met bepaalde wijnen.

    Ons proefgezelschap heeft veel oog voor kwaliteit en gezelligheid – in de discussie respecteren we de meningen van de proevers.

    Ook wordt er tijdens elke degustatie een stukje theorie behandeld. Op die manier stellen we langzamerhand een eigen handboek samen. Publicaties in de pers en oogstverslagen worden aan de leden doorgespeeld en eventueel besproken op de bijeenkomsten.

    Elke 3de week van de maand is er een proefavond, aanvangstijd is 20 uur.
    De kostprijs van de avond wordt gedeeld onder de aanwezige leden. Elke avond worden ongeveer 6 soorten wijn geproefd, vergezeld van de nodige uitleg.

    De proeverijen vinden plaats in het S.C.C. De Venne of op privéterein.

    Meer genieten? Bijzondere wijnen proeven, toppers leren herkennen, smaak leren beschrijven? Stuur een e-mail naar dirk.dooms@telenet.be en u ontvangt informatie.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Vino Berginna
    "ons wijnclubje" Uitbergen
    06-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 februari 2010 Bordeaux
    10 februari 2010
    Thema: Bordeaux
    proeflijst in bijlage.




    Bijlagen:
    2010 02 10 bordeaux.pdf (16.4 KB)   
    Chapelains_PréludeSec2008.pdf (44.7 KB)   
    labatut-rood.pdf (8.7 KB)   

    06-02-2010 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    20-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agenda 2010
    Vastgelegde data 2010

    volgende data zijn bevestigd:
    dinsdag 19/01  Italië
    woensdag 10/02 Afgelasting wegens sneeuw
    donderdag 18/03
    Bordeaux
    maandag 19/4 Oostenrijk
    dinsdag 18/5 Languedoc: Domaines Paul Mas
    woensdag 30/6    DINSDAG 29 juni !!!!!!!
    woensdag 15/9
    zaterdag 2 oktober: kaas/vlees en vooral wijnavond (=leden-etentje)
    donderdag 14/10
    maandag 25/10
    dinsdag 09/11
    ZONDAG 14/11 Week van de smaak: SCC De Stroming: Fieste del Paela. Organisatie Dienst Toerisme Berlare.
    woensdag 15/12

    Voorstellen voor thema's kunnen we bespreken via ons forum (rechter colom).

    Groeten

    20-01-2010 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 januari 2010: Italie


    Vindt hieronder een voorlopig verslag.

    Zie ook volgende link:

    http://www.italiaansewijnwijzer.nl/

    Veel leesplezier
    Dirk

    Bijlagen:
    2010 01 19 Italië.doc (646.5 KB)   
    vino_2010_01_achter.jpg (496.9 KB)   
    vino_2010_01_voor.jpg (105.4 KB)   

    19-01-2010 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 december 2009

    Maandag 7 december 2009

     

    Maandag 7 december is het traditioneel weer de beurt aan de bubbels.


    Onderaan staat het word-document in bijlage.
     

    Australië - Jacobs Creek, Blanc de blanc Brut Cuvée

    100% Chardonnay

    Colruyt € 7,99 - 11,5%Vol

    Fruitig

     

    Villa Antonini - Prosecco extra dry

    Colruyt € 8,25 - 11%

    Minder lekker, niet droog

     

    Barza - CAVA brut

    Colruyt € 8,49

    Zwakke pareling, skuëne flas

     

    Crémant D’Alsace - Arthur Metz

    Pinot blanc-Pinot noir

    Marc € 8 ter plaatse

    Mooi

     

    Champagne Louis Delder Brut - Bruxeuil France

    12% - € 9,95 delhaize

    Schitterend

    70% pinot noir 10% pinot menier 20% chardonnay

     

     

    Champagne Th. Petit Grand cru

    12% Carte d’or - € 15,50

     

    Bijlagen:
    2009 12 07.doc (24 KB)   

    07-12-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 november 2009

    donderdag 26 november 2009

    Oceanië (Nieuw-Zeeland en Australië)

    Proefpakket:

    WIT

    Nieuw Zeeland - Marlborough
    Villa Maria
    Sauvignon Blanc 2007
    13,5%Vol
    € 16,00

    Naam :

    VILLA MARIA 'SAUVIGNON BLANC' PRIVATE BIN

    Land :

    Nieuw Zeeland

    Regio :

    Marlborough

    Producent :

    Villa Maria

    Soort :

    Wit

    Bedruiving :

    100% Sauvignon Blanc

    Inhoud :

    0,75 cl

    Prijs :

    € 16,00

    Jaartal :

    2007

    Beschrijving :

    ‘Crispy’ Sauvignon met in de neus kruisbes en groene appel. De mond is verrassend fijn : citruszesten en groene appel dicteren hier de wet en worden omzwachteld met een gecontroleerde alcoholdosis. Heerlijke zomerwijn.
    Begeleid vlot zalm, tomaten en salades


     

    Australië –
    Cloudy Bay
    Sauvignon 2008
    13,5%Vol
    € 30,00

    TASTING AND TECHNICAL NOTES

    CLOUDY BAY SAUVIGNON BLANC 2008, RELEASED OCTOBER 2008

    A superb spring was followed by a long dry summer that delivered a bountiful, Flavoursome crop

    TASTING NOTES
    Scented and summery, the 2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc as deliciously vibrant aromatics that infuse the tropical fragrance of fresh passionfruit and juicy pineapples with garden-fresh basil and the spiciness of crushed tomato leaves. The palate is long and succulent, combining exotic fruits with ripe, red capsicum and a twist of green olive … beautifully complemented by crisp natural acidity and a hint of lime zest.

    VINEYARD
    G
    rapes were sourced from estate and grower vineyards located in the Rapaura, Fairhall, Renwick and Brancott sub-regions of the Wairau Valley. Free draining, stony soils typify the Rapaura and Renwick areas whilst Fairhall and Brancott are predominantly aged alluvial loams containing some clay. The majority of fruit was grown on a vertical shoot positioned (VSP) trellis, and the balance on the divided Scott Henry trellis system. In 2008, average sauvignon blanc yields came in slightly above the target 10 Tonnes/hectare (4.0 Tonnes/acre)

    THE SEASON
    Idyllic flowering weather led to excellent set in all varieties, in particular sauvignon blanc, which bloomed into a bountiful crop. A warm summer followed and the season finished close to the long term average in terms of heat summation, sunshine hours and rainfall. The exceptionally dry ripening season was punctuated by two rain events during the second half of harvest, producing many a grey hair and speeding up the picking. All vineyards were picked in just over a month and the vintage was completed earlier than ever before.

    HARVEST
    Harvest started slightly earlier than usual and was particularly condensed. The sauvignon blanc harvest commenced on the 25th of March under settled conditions, the first fruit coming from the stonier, warmer blocks around the winery. Harvesting continued steadily during the month through the progressively later ripening sites, with the last fruit coming in on the 20th of April. Open canopy management and tight pruning regimes came to the fore in allowing the fruit to reach ripeness before the rains in the later part of harvest. Flavours were superb and all vineyards produced ripe, concentrated fruit of exceptional quality.

    VINIFICATION
    The fruit was machine harvested during the cooler night and early morning temperatures and transported directly to the winery. The grapes were de-stemmed and transferred straight to tank presses. Free run and lightly pressed juice was cold settled for 48 hours then racked and inoculated with neutral yeast strains. The fermentations were carried out in stainless steel tanks; after fermentation the wine remained in contact with yeast lees for around two months, prior to blending in July and subsequent bottling in August. Final wine analysis shows an alcohol of 13.5%, pH of 3.10 and titratable acidity 7.3 g/L.

    Cloudy Bay
    Chardonnay 2006
    14%Vol
    € 30,00

    TASTING AND TECHNICAL NOTES

    CLOUDY BAY CHARDONNAY 2006, RELEASED FEBRUARY 2008

    Harvest began earlier than ever before with an idyllic summer and elatively low crop loads delivering ripe fruit with intense aromatics

    TASTING NOTES
    The scent of white flowers and fresh citrus fruits - lemons, limes and grapefruit - all temptingly mingled with the savoury complexity of toasted nuts and oatmeal. The silky palate shows lively citrus flavours and seamlessly integrated spicy French oak. Cloudy Bay Chardonnay 2006 depicts the combination of natural yeast fermentation and vibrant Marlborough fruit in a wine that will age gracefully over the next five to seven years.

    VINEYARD
    The grapes are predominantly the Mendoza clone sourced from Cloudy Bay Estate and grower vineyards located throughout the Wairau and Brancott Valleys. Soils vary from the silty gravels found in Rapaura, to the fine silty loams of Renwick, and the aged alluvial gravels of the Brancott Valley. Mendoza is a typically modest cropping chardonnay clone with a high incidence of small, currant-sized berries that have a high skin-to-juice ratio, hence it produces very concentrated flavours. The vineyards are planted at a density of 1,850 vines per hectare and most vines are trained to the vertical shoot position (VSP) trellis system. Low temperatures at flowering naturally resulted in a very low yielding year, with crops averaging 4.8T/ha.

    THE SEASON
    The season got off to a relatively warm, frost-free start with budburst occurring almost three weeks earlier than normal. Ideal growing conditions prevailed throughout the spring, but with December came wet and windy weather. The unsettled conditions affected the flowering period, resulting in incomplete berry set and consequently low crop levels. The warmth returned early in the New Year and conditions during the remainder of the summer were idyllic. The combination of an early spring, low crops, and warm sunny weather brought on the ripening and - for the first time ever - harvesting commenced at the end of February.
    Fruit quality was superb and picking was hurried as all vineyards ripened rapidly, but two dumps of rain in late March slowed things down and put a cloud of apprehension over the vintage. Fine weather with low humidity followed the rain, leaving the fruit unscathed and picking resumed in earnest.

    HARVEST
    The chardonnay harvest commenced on the 9th of April and finished on the 30th of April. The settled April weather allowed each block to fully ripen. Fruit composition averaged 23.5 Brix, pH 3.25 and titratable acidity 9.6g/l.

    VINIFICATION
    The majority of the crop was hand-picked and loaded directly into tank presses to minimize fruit handling and enhance palate structure. The remainder of the fruit was machine-harvested into small bins and pressed in the same fashion. After settling, the majority of the juice was transferred directly to barrels and allowed to ferment using indigenous yeast strains before going through malolactic fermentation. The rest of the juice was transferred to stainless steel tanks and inoculated with a cultured yeast strain, before being transferred to barrel to complete fermentation. The individual components were blended after one full year in French oak barrels (a low proportion of which were new) and the wine remained on yeast lees for a further period prior to a light fining for clarification, then bottling in July 2007 (under screwcap). Final analysis shows an alcohol of 14.0v/v, pH 3.27 and acid of 6.7g/l.

    ROOD

    Australië - Riverina
    De Bortoli
    Shiraz 2006
    € 9,25

    Naam :

    DE BORTOLI 'SHIRAZ'

    Land :

    Australie

    Regio :

    Riverina

    Producent :

    De Bortoli Wines

    Soort :

    Rood

    Bedruiving :

    100% Shiraz

    Inhoud :

    0,75 cl

    Prijs :

    € 9,25

    Jaartal :

    2006

    Alcohol :

    13,5%Vol

    Beschrijving :

    Rijpe pruimen en zwarte bessenaroma’s ondersteund door toastgeuren en koffie.Het hout en de rijpe tannines verrijken de wijn.

    Appearance
    Crimson red with purple hues
    Bouquet
    Pepper and spice with lifted plum fruit aromas

    Palate
    Clean varietal character showing generous plum and underlying cassis/spice. Well integrated toasty oak and fine grained tannins.
    Vintage Conditions
    Drought conditions led to an earlier vintage than previous years. Dry weather and warm sunny days with low crop levels resulted in wines with great flavour intensity.
    Winemaking
    Fruit was sourced from vineyards that produce the desired flavour profile with fresh berry and plum characters identified as desirable attributes. Fermentation occurred on skins for an average of 7 days with fermentation temperatures ranging from 22°C to 25°C. A portion of the blend was aged on American and French oak.
    Cellaring
    Made for current enjoyment
    Suggested Cuisine
    Enjoy wirh meat, veal or pasta dishes
    General Characteristics
    Dry Medium Bodied

    Australië - Victoria

    Brown Brothers
    Shiraz 2004
    14% Vol
    € 15,45

    2008 Shiraz (National Release), Release date – 1st October 2009

    The Wine
    Showing the vibrant magenta colour of youth, this medium-bodied wine has fantastic lifted aromas of red berry fruits, dried herbs, pepper and an alluring floral note. These aromas follow through to the palate which has generous juicy fruit and a fine tannin structure. This supple medium-bodied Shiraz drinks well now but cellaring for 3 to 5 years from vintage will add complexity.

    The Grape Variety
    Shiraz, the Australian name for the Syrah grape, is one of the oldest known grape varieties. Shiraz is responsible for many of the Rhone Valley’s best known and highly acclaimed red wines. It has also made itself very much at home within the wide range of soils and climates of Australia’s diverse viticultural regions. Although once considered the “workhorse” of the Australian wine industry, Shiraz is now treasured and revered for the wonderful, generously flavoured wines it produces and its distinctive rich, berry flavours and silky tannins.

    Technical Information
    The grapes for this wine were harvested from mid February to late March at baumé levels ranging from 13.5º to 15.0º. Small portions were barrel fermented in new American oak puncheons and barriques to help integrate the oak flavours. Following malolactic fermentation, the wine spent 18 months in new (13%) to two year old American oak barriques and puncheons as well as 2% French oak. It was bottled with an alcohol of 14.5%, a pH of 3.33 and an acid level of 6.4 g/L.

    Serving Suggestion
    This juicy Shiraz would be perfect with eye fillet of beef and a spicy red wine jus. Also try it with a tuna steak that has been encrusted with cracked black pepper and pan seared rare on a light green salad.

    Nieuw Zeeland - Marlborough

    Villa Maria

    Pinot Noir 2006

    14%Vol

    € 21,80

    Naam :

    VILLA MARIA 'PINOT NOIR' CELLAR SELECTION

    Land :

    Nieuw Zeeland

    Regio :

    Marlborough

    Producent :

    Villa Maria

    Soort :

    Rood

    Bedruiving :

    100% Pinot Noir

    Inhoud :

    0,75 cl

    Prijs :

    € 21,80

    Jaartal :

    2006

    Alcohol :

    14%Vol

    Beschrijving :

    Aroma’s van donkere kersen, pruimen met een toets van kaneel op de achtergrond. Dezelfde fruitbende in de mond met elegante tannines. Fijne Pinot Noir met een genereuze structuur.

    De wijn kan onmiddelijk genuttigd worden maar kan 5 tot 8 jaar verder rijpen op fles.

    Is heerlijk bij rood en wit vlees zoals lam, rund, eend, konijn en wild.

    Totaal € 122,50

    Bijlagen:
    2009 11 26.doc (1 MB)   

    26-11-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 oktober 2009

    Woensdag 21 oktober 2009

    Feestwijnen van Aldi

    Saint-Emilion , Grand Cru
    Château Lagarde Bellevue, Cuvée Pendary 2006

    Saint-Estèphe,
    Château Sérilhan 2007

    Haut-Médoc,
    Château Dasvin-Bel-Air 2006

    Médaille d'or Paris 2008

    Châteauneuf-du-Pape

    Réseve Des Mages, 2008

    Listrac,
    Château Fourcas  Hosten 2006

    Margaux,  Cru Bourgeois
    Château d'Arsac 2007

    Besluit:

     

    Hier kunnen we kort zijn. Alle wijnen hadden een zwakke niet en ook de smaak was nogal vlak. Het meest opvallende was dat ze alle zes hetzelfde donkere, naar bruin neigende kleur hadden.

    Grote namen, niet echt goedkoop voor de winkelketen maar compleet ondermaats.

    Hier volgt het word-document in bijlage


    Bijlagen:
    2009 10 21.doc (667 KB)   

    21-10-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    21-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 september 2009

    maandag 21 september 2009

    Vakantiewijn? 

    Proefpakket:

     

    Sicilië - Lixus 2008

    Druiven: Insolia-Chardonnay

    13% vol  - € 5,25

     

    Johan meegebracht:

    Frankrijk - Poully Fumée 2006

    Domaine Champeau, Saint-Andelain

    12,5%vol - € 11,10

     

    Reine Diden 2004 - Cabernet-Syrah

    12,5%vol - € 4,39

     

    Griekeland - Halbidikan 2006

    Limnio-Merlot

    12%vol - € 5,25

     

    Feudi Sicalio - Kémona 2008

    Nero d’Avola-Shiraz

    13%vol - €5,25

     

    Frankrijk Ventoux - Les Ventelles 2007

    13% vol - €5,59

     

    Johan :

    Frankrijk - Domaine de l’Echevin

    Côtes du Rhônes Villages Saint Mauria

    Visan - 14%vol - €9,00

    Bijlagen:
    2009 09 21.doc (25.5 KB)   

    21-09-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 juni 2009

    Donderdag 11 juni 2009

    Cava

     

    Delapierre Brut

    Winery:  Coniusa, Sant Sadurni D’Ancia

    Alc. vol.: 11,5°

    Prijs: € 3,99 Delhaize

     

    MVSA de VALLFORMOSA BRUT

    Winery: VALLFORMOSA

    Varietals:  35% Macabeo, 30% Xarel·lo, 35% Parellada

    Vineyards: Alt Penedès

    Elaboration: (1st) in stainless steel tanks at a controlled temperature of 16ºC – 18ºC. (2nd) in bottle using the Traditional Method. Minimum ageing of 12 months in bottle.

    Gastronomy: Recommended for serving alone at any time or to accompany light meals. Serve between 5ºC and 6ºC.

    Prijs: € 7,20

     

    Jaume Serra

    Winery: BODEGAS JAUME SERRA

    Style of wine: Brut nature

    Type of wine: Reserva

    Bottle: Champagne-type 75 cl

    Alc. vol.: 12°

    Grapes: Xarel.lo o Xarello 25%, Macabeo 50%, Parellada 25%

    Prijs: € 8,00

     

    Codorniu Brut Seleccion Reventos

    Winery: Codorniu

    Alc. vol.: 11,5°

    Prijs: € 8.49 DelHaize

     

    Roig Ollé Brut de Brut

    Winery: MARIA CASANOVAS I ROIG, S.L.

    Style of wine: Brut nature

    Type of wine: Reserva

    Production (bottled): 25,000

    Bottle: Champagne-type 75 cl

    Alc. vol.: 12°

    Grapes: Macabeo, Parellada, Xarel.lo o Xarello

    Prijs: € 8,95

     

    María Casanovas

    Winery: MARIA CASANOVAS I ROIG, S.L.

    Style of wine: Brut nature

    Type of wine: Gran Reserva

    Production (bottled): 10,000

    Bottle: Special 75 cl

    Alc. vol.: 12°

    Grapes: Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel.lo o Xarello

    Prijs: € 16,50

    Bijlagen:
    2009 06 11.doc (28 KB)   
    d_o_cava.pdf (181.4 KB)   
    MUSA-BRUT.pdf (125.4 KB)   

    11-06-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 mei 2009

    Woensdag 20 mei 2009

     

    Vlaanderen Feest 2009 op 11 juli te Uitbergen.

     

    Vandaag bespreken we de praktische regelingen ivm deze manifestatie. Maar proeven we uiteraard ook de wijn die we zullen schenken.

    Zie bijlage voor meer uitleg

    Bijlagen:
    2009 05 21.doc (46.5 KB)   

    20-05-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 april 2009
    Dinsdag 21 april 2009:
    Combinatie wijn-kaas
    Zie bijlage

    Bijlagen:
    2009 04 21.doc (1.5 MB)   

    21-04-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 maart 2009

    Maandag 16 maart 2009

     

    Belgische wijn
     

    Proefpakket

    Wenst u graag enkele Belgische wijnen te proeven maar u kan moeilijk een keuze maken...Bestel dan eens een BelgianWines- proefpakket.

    6 verschillende wijnen om kennis te maken met de Belgische wijnbouw.


    Schuimwijn

    Chardonnay Meerdael Brut
    Mooie en frisse Belgische schuimwijn. Belgische topwijn! Ideaal met oesters en als aperitief.

    Prijs per fles (bij aankoop van 6 flessen): 15,31 euro


    Witte wijn

    Kluisberg - Pinot Gris
    Frisse en fruitige Pinot Gris. Zeer mooie licht zoete witte wijn. Aanbevolen als aperitief en mosselen.

    Prijs per fles (bij aankoop van 6 flessen): 8,33 euro

    Genoels Elderen - Blauw
    Ronde en fruitige witte wijn. Mooie Chardonnay van "Bourgondische" stijl. Belgisch TOPproduct! Verkozen tot "Beste Belgische wijn 2007" door Professionele Vlaamse Sommeliers.

    Prijs per fles (bij aankoop van 6 flessen): 12,57 euro

    Pietershof Pinot Blanc
    Een droge, frisse fruitige wijn van 80% Pinot Blanc en 20 % Auxerrois.

    Prijs per fles (bij aankoop van 6 flessen): 11,50 euro

    Domaine du Chenoy - Fontaine aux Carpes
    Frisse witte wijn met aroma's van citrusvruchten. Fijne en fruitige wijn.

    Prijs per fles (bij aankoop van 6 flessen): 7,00 euro

    Rode wijn

    Kapittelberg- Edelrood

    Prijs per fles (bij aankoop van 6 flessen): 8,60

    Totale prijs: 63,31 euro

    Bijlagen:
    2009 03 16.doc (416 KB)   

    16-03-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 februari 2009

    donderdag 19 februari 2009

    Zuid-Amerika: Chili en Argentinie.

     

    Proefpakket:


    wit

     

     

     

    Montgras

    Chili

     

     

    Chardonnay

    2007

    14,5%Vol

    € 8,00

    Reserve

     

     

     

    Alta Cima

    Chili

     

     

    Chardonnay

    2005

    13,5%Vol

    € 8,50

     

     

     

     

    Altas Cumbres

    Argentinie

     

     

    Sauvignon Blanc

    2007

    13,2%Vol

    € 8,00

     

     

     

     

    rood

     

     

     

    Martin Fierro

    Argentinie

     

     

    60% Bonarda - 40% Malbec

    2006

    12,7%Vol

    € 6,00

     

     

     

     

    Montgras

    Chili

     

     

    Carmenere

    2007

    14,5%Vol

    € 8,00

    Reserve

     

     

     

    Montgras

    Chili

     

     

    Cabernet Sauvignon/Carmenere

    2005

    14,5%Vol

    € 10,65

    Antu Ninquen

     

     

     


    Bijlagen:
    2009 02 19.doc (81 KB)   

    19-02-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 januari 2009
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 21 januari 2009

    Zoals u al meermaals in de pers kon lezen, wordt 2005 als een schitterend wijnjaar bestempeld. Vooral de Bordeaulaise heeft pareltjes opgeleverd. Daarom koos ik voor onze eerste proeverij van het nieuwe jaar het thema:

     

     12030

    Of anders gezegd “6 x 2005”.

     

    Ons proefpakket:

     

    Domaines des Jeantels

    AOC Faugères

    Rijping op eik

    13%vol                        € 5,50

     

    Château Labatut-Bouchard

    AOC Premières Côtes de Bordeaux

    Frédéric Méhaye, Saint-Maixant (Gironde)

    12,5 %vol        € 6,90

     

    Château des Chapelains, Les temps modernes

    AOC Sainte Foy Bordeaux

    Château des Chapelains, Saint-André et Appelles (Girondes)

    14%vol                        € 9,90

     

    Cuvée Merlot, Domaine du Cantonet

    AOC Berérac

     Domaine du Cantonnet, Razac-de-Saussignac (Dordogne)

    12,5%vol         € 10,00

     

    Domaine de Cartujac

    AOC Haut-Médoc

    Vignobles Bruno Saintout, Saint Laurent du Médoc (Girondes)

    13%vol                        € 9,00

     

    Château Tour Des Termes

    AOC Saint-Estèphe, Cru Bourgeois

    Jean Anney, Saint-Estèphe (Gironde)

    13,5%vol         € 21,00

    Bijlagen:
    2009 01 21.doc (692 KB)   

    21-01-2009 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 maart 2008

    Thema:
    Zuid-Westen


    Château Calabre – A.O.C. Montravel Blanc – 2006

    13%vol – Sauvignon 50%, Sémillon 40%, Muscadelle 10%

    Wijnen Dirk Dooms - € 5,50

     

    Château Calabre – A.O.C. Bergerac Rouge – 2006

    13% vol – Merlot 60%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20%

    Wijnen Dirk Dooms - € 6,05

     

    Odé d’Aydie – A.O.C. Madiran – 1996

    13% vol

    Wijnen Dirk Dooms - € 8,05

     

    Le Théron – A.O.C. Cahors – 2001

    13% vol – Malbes (Auxerrois)

    Wijnen Dirk Dooms - € 14,80

     

    Château d’Aydie – A.O.C. Madiran – 1997

    13% vol –

    Wijnen Dirk Dooms - € 12,05

     

    Domaine Chiroulet – V.D.P. Des Côtes De Gascogne – 2004

    13,5 % vol – Merlot-Tannat

    Wijnen Dirk Dooms - € 14,40

    Bijlagen:
    De wijnen van het Zuidwesten.doc (32 KB)   

    19-03-2008 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 januari 2008

    maandag 21 januari 2008:
    Thema:
    Loire

    Domaine Du Pré Baron 2006 13%
    AOC Touraine Sauvignon € 7,40 Wijnen Dirk Dooms
    Heel lekker, fruitige neus, levendige frisheid.

    Domaine Aubuisières 1999 13%
    AOC Silex Vouvray € 9,90 Wijnen Dirk Dooms
    Donkere kleur, lijkt aan de oude kant te zijn.

    Domaine A.Cailbourdin, Les Cris 2006 12,5%
    Pouilly-Fumé € 12,80 Wijnen Dirk Dooms
    Schitterende wijn.

    Domaine A.Cailbourdin, Triptyque 2003 13,5%
    Pouilly-Fumé € 20,50 Wijnen Dirk Dooms
    Heel goed maar in vergelijking met voorgaande te duur.

    Domaine Vacheron 2006 13%
    Sancerre € 19,45 Wijnen Dirk Dooms
    Zoals we van een sancerre verwachten.

    Domaine Vacheron 2006
    Sancerre Rouge € 21,30 Wijnen Dirk Dooms
    Mmmm, mooie wijn, lekker soepel.

    Bijlagen:
    DOMAINE VACHERON.doc (27 KB)   
    du Pré Baron .doc (19.5 KB)   
    POUILLY–FUME.doc (56 KB)   

    21-01-2008 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    15-12-2003
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 december 2003

    15 december 2003 (03):
    Thema:
     
    Vervolg op schuimwijnen en champagnes
    Allerlei:
      
    Wijnen:

      Australische schuimwijn en Champagne.
    Theorie:

     

    2003 3de bijeenkomst.
    Maandag 15 decmeber 2003.

    Omdat er iets te vieren viel, had ik wat kazen mee genomen. De zes aanwezigen hadden geluk, we konden samen 4 flessen kraken.

    De wijnen:  

    Wijn 1:
    Hardy's Stamp of Australia, € 6,49 Colruyt .

    Pinot Noir - Chardonnay.
    Lekker, licht parelend met lichte afdronk Een eerlijke prijs. 

    Wijn 2:
    Champagne Paques Brut Grand réserve, € 16,50 bij producent .
    70% Chardonnay, 30 % Pinot Noir.
    Een speciale cuvée samengesteld uit de laatste 5 jaren. Goudkleur met prachtige parel. 

    Wijn 3:
    Champagne Bernard Gaucher, Brut Réserve, € 11,00 bij producent.
    Zacht, vlot drinkend. 

    Wijn 4:
    Champagne Paques, Rosé Brut, €12,90

    Totale kostprijs van de avond: € 9,465 per persoon 

    Bijlagen:
    2003 12 15.doc (24 KB)   

    15-12-2003 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-11-2003
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 november 2003
    14 november 2003 (02):
    Thema:
        Champagne, schuimwijnen, crémant, sekt, cava, .........
    Allerlei:
      Afspraken ivm volgende bijeenkomsten.
    Wijnen:
      Cava, Sekt, Crémant d'Alsace, Champagne
    Theorie:
        Hoe wordt champagne gemaakt, champagne algemeenheden.

    Bijlagen:
    2003 11 14.doc (23 KB)   

    14-11-2003 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-10-2003
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 oktober 2003
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    20 oktober 2003 (01):
    Thema:
        Kennismaking
    Allerlei:
        Eerste bijeenkomst, praktische afspraken.
    Wijnen:
        Welkoms-bubbels, 3 witte en 3 rode mono-cépages.
    Theorie:
        Hoe proeven, degustatiefiches, hoe maakt men wijn

     

    2003 1ste bijeenkomst.
    Maandag 20 oktober 2003: om 20 uur zijn we er dan aan begonnen, onze eerst bijkomst – degustatie was een feit.
    Petra, Gerda, Marijke, Annemie, Greet, Frank, Wim, Mark, Philip en Dirk toastten op de start van een hopelijk lange reeks van plezante, leerrijke en smakelijke bijeenkomsten. Kan men feestelijker beginnen dan met bubbels? Kan men mystieker beginnen dan een blindproeverij?
    Dat het geen champagne was, bleek voor de meeste nogal voor de hand te liggen, met reden. Dat het om een Franse schuimwijn (Mousseux Français) ging werd door meer dan de helft juist geraden. Zelfs de schatting van de prijs zat verdraaid dicht bij de waarheid. “Roger de Vermont, brut” aan €6,80 was de juiste oplossing.
    De rest van de avond was geen blindproeverij maar zes monocépages om verschillende druiven naast elkaar te leggen, een paar uitersten te zoeken en vooral de basis van het proeven te oefenen. Verder meer over de wijnen.
    Tussendoor hebben we volgende afspraken gemaakt:

    We gaan proberen maandelijks bijeen te komen op maandagavond. Volgende data zijn al geopperd: (uitzonderlijk) vrijdag 14 november en maandag 15 december. Deze dagen leken het best voor de grootste meerderheid van de groep.

    We gaan op het einde van elke avond de kosten delen onder de aanwezigen. Na nieuwjaar zullen we dit systeem evalueren.

    De volgende degustatie zal in het teken staan van de nakende feestdagen. Philip zal van “zijn” champagne meebrengen, ik zorg voor een Duitse Sekt (schuimwijn), Philip ging ook navragen of we niet aan een Cava kunnen geraken.

    De wijnen:  
    Na de blindproeverij van de schuimwijn (zie hoger) had ik 3 witte en 3 rode wijnen voorzien. 

    Wijn 1:
    Oude Kaap, Chenin Blanc 2003, Zuid-Afrika, €3,85.
    Groen-geel van kleur, schitterend met een lage viscositeit. Een fruitige, aangename neus. Fris in de mond met uitgesproken zuren welke het gevolg zijn van de jongheid van de wijn: amper een half jaar geleden geoogst. Een voldoende lange afdronk.Een frisse, fruitige wijn die best zo gedronken kan worden of met vis of wit vlees. Voor de prijs moeten we het niet laten. De nadrukkelijk aanwezige zuren zouden wel best eerst wat verzachten. Nog een paar maanden wachten lijkt hierbij aangewezen. 

    Wijn 2:
    Jean d’Alibert, Sauvignon, 2001, VD Pays d’Oc, € 4,25.
    Licht-geel van kleur, lage viscositeit. De fruitaroma’s worden verstoord door een onaangename chemische geur. Sommigen  herkenden er lijm in. Verder geuren van citrus, appel en bloemen. Het zuur ligt meer in balans. De wijn is meer mondvullend en heeft een voldoende afdronk. 

    Wijn 3:
    € 8,00
    Licht gele kleur, met lage viscositeit. Toetsen van bloemen, perzik, kaas en citrus. Een wijn die de mond volledig vult, vet en lange afdronk. 

    Wijn 4:
    Jean d’Alibert, Cabernet Sauvignon 2001, VDP d’Oc, €4,25
    Donkerrode wijn die geuren ontwikkelt van vanille, kruiden (peper), rode bessen en hout. Merkbare taninnes die zullen verminderen mits rijping. 

    Wijn 5
    Jean d’Alibert, Merlot 2001, VDP d’Oc, €4,25
    Donker van kleur met paarse schijn. Cassis en hout zijn de herkenbare geuren. Evenwichtig van smaak met merkelijk zachtere taninnes dan bij de Cabernet Sauvignon. 

    Wijn 6:
    Torus 2000, A.O.C. Madiran, € 8,00
    Donker van kleur. Volle neus, de aroma’s zijn merkelijk meer nadrukkelijk aanwezig dan bij de voorgaande wijnen, Gist-aroma’s, vanille en kruidnagel zijn de belangrijkste. Dat de Tannin vooral gekend is voor zijn taninnes wordt al snel duidelijk bij het proeven. De wijn blijft heerlijk plakken op de tanden. Ook de afdronk is lang en heerlijk. Een wijn die bij velen enorm in de smaak viel. 

    Bijlagen:
    2003 10 20.doc (31 KB)   
    220.pdf (297.1 KB)   
    227.pdf (115.9 KB)   

    20-10-2003 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    forum
  • Bordeaux
  • Nieuwsbrief, december 2009
  • Februari 2010

    Reageer in ons forum


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs