“Ons Wijnclubje” – opgericht in 2003 - biedt haar leden de gelegenheid hun deskundigheid te vergroten bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijn. Ons motto: Wie beter proeft, geniet meer!
Alle proeverijen hebben een thema en worden door de leden zelf samengesteld. Dat kan een druivensoort zijn, een regio, een jaartal of zelfs wijn van één domein maar met verschillende jaargangen. Of wat dacht u van een champagneavond? We proeven regelmatig blind; omdat de etiketten zijn afgedekt gaat het echt om de kwaliteit van de wijn. Deze proefmethode biedt voortdurend verrassingen, zelfs voor ervaren proevers.
Soms wordt er geproefd met het oog op het samengaan van bepaalde gerechten met bepaalde wijnen.
Ons proefgezelschap heeft veel oog voor kwaliteit en gezelligheid – in de discussie respecteren we de meningen van de proevers.
Ook wordt er tijdens elke degustatie een stukje theorie behandeld. Op die manier stellen we langzamerhand een eigen handboek samen. Publicaties in de pers en oogstverslagen worden aan de leden doorgespeeld en eventueel besproken op de bijeenkomsten.
Elke 3de week van de maand is er een proefavond, aanvangstijd is 20 uur. De kostprijs van de avond wordt gedeeld onder de aanwezige leden. Elke avond worden ongeveer 6 soorten wijn geproefd, vergezeld van de nodige uitleg.
De proeverijen vinden plaats in het S.C.C. De Venne of op privéterein.
Meer genieten? Bijzondere wijnen proeven, toppers leren herkennen, smaak leren beschrijven? Stuur een e-mail naar dirk.dooms@telenet.be en u ontvangt informatie.
Beoordeel dit blog
Zoeken in blog
Vino Berginna
"ons wijnclubje" Uitbergen
06-02-2010
10 februari 2010 Bordeaux
10 februari 2010 Thema: Bordeaux proeflijst in bijlage.
Nieuw Zeeland - Marlborough Villa Maria Sauvignon Blanc 2007 13,5%Vol 16,00
Naam :
VILLA MARIA 'SAUVIGNON BLANC' PRIVATE BIN
Land :
Nieuw Zeeland
Regio :
Marlborough
Producent :
Villa Maria
Soort :
Wit
Bedruiving :
100% Sauvignon Blanc
Inhoud :
0,75 cl
Prijs :
16,00
Jaartal :
2007
Beschrijving :
Crispy Sauvignon met in de neus kruisbes en groene appel. De mond is verrassend fijn : citruszesten en groene appel dicteren hier de wet en worden omzwachteld met een gecontroleerde alcoholdosis. Heerlijke zomerwijn. Begeleid vlot zalm, tomaten en salades
Australië Cloudy Bay Sauvignon 2008 13,5%Vol 30,00
CLOUDY BAY SAUVIGNON BLANC 2008, RELEASED OCTOBER 2008
A superb spring was followed by a long dry summer that delivered a bountiful, Flavoursome crop
TASTING NOTES Scented and summery, the 2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc as deliciously vibrant aromatics that infuse the tropical fragrance of fresh passionfruit and juicy pineapples with garden-fresh basil and the spiciness of crushed tomato leaves. The palate is long and succulent, combining exotic fruits with ripe, red capsicum and a twist of green olive beautifully complemented by crisp natural acidity and a hint of lime zest.
VINEYARD Grapes were sourced from estate and grower vineyards located in the Rapaura, Fairhall, Renwick and Brancott sub-regions of the Wairau Valley. Free draining, stony soils typify the Rapaura and Renwick areas whilst Fairhall and Brancott are predominantly aged alluvial loams containing some clay. The majority of fruit was grown on a vertical shoot positioned (VSP) trellis, and the balance on the divided Scott Henry trellis system. In 2008, average sauvignon blanc yields came in slightly above the target 10 Tonnes/hectare (4.0 Tonnes/acre)
THESEASON Idyllic flowering weather led to excellent set in all varieties, in particular sauvignon blanc, which bloomed into a bountiful crop. A warm summer followed and the season finished close to the long term average in terms of heat summation, sunshine hours and rainfall. The exceptionally dry ripening season was punctuated by two rain events during the second half of harvest, producing many a grey hair and speeding up the picking. All vineyards were picked in just over a month and the vintage was completed earlier than ever before.
HARVEST Harvest started slightly earlier than usual and was particularly condensed. The sauvignon blanc harvest commenced on the 25th of March under settled conditions, the first fruit coming from the stonier, warmer blocks around the winery. Harvesting continued steadily during the month through the progressively later ripening sites, with the last fruit coming in on the 20th of April. Open canopy management and tight pruning regimes came to the fore in allowing the fruit to reach ripeness before the rains in the later part of harvest. Flavours were superb and all vineyards produced ripe, concentrated fruit of exceptional quality.
VINIFICATION The fruit was machine harvested during the cooler night and early morning temperatures and transported directly to the winery. The grapes were de-stemmed and transferred straight to tank presses. Free run and lightly pressed juice was cold settled for 48 hours then racked and inoculated with neutral yeast strains. The fermentations were carried out in stainless steel tanks; after fermentation the wine remained in contact with yeast lees for around two months, prior to blending in July and subsequent bottling in August. Final wine analysis shows an alcohol of 13.5%, pH of 3.10 and titratable acidity 7.3 g/L.
Cloudy Bay Chardonnay 2006 14%Vol 30,00
TASTING AND TECHNICAL NOTES
CLOUDY BAY CHARDONNAY 2006, RELEASED FEBRUARY 2008
Harvest began earlier than ever before with an idyllic summer and elatively low crop loads delivering ripe fruit with intense aromatics
TASTING NOTES The scent of white flowers and fresh citrus fruits - lemons, limes and grapefruit - all temptingly mingled with the savoury complexity of toasted nuts and oatmeal. The silky palate shows lively citrus flavours and seamlessly integrated spicy French oak. Cloudy Bay Chardonnay 2006 depicts the combination of natural yeast fermentation and vibrant Marlborough fruit in a wine that will age gracefully over the next five to seven years.
VINEYARD The grapes are predominantly the Mendoza clone sourced from Cloudy Bay Estate and grower vineyards located throughout the Wairau and Brancott Valleys. Soils vary from the silty gravels found in Rapaura, to the fine silty loams of Renwick, and the aged alluvial gravels of the Brancott Valley. Mendoza is a typically modest cropping chardonnay clone with a high incidence of small, currant-sized berries that have a high skin-to-juice ratio, hence it produces very concentrated flavours. The vineyards are planted at a density of 1,850 vines per hectare and most vines are trained to the vertical shoot position (VSP) trellis system. Low temperatures at flowering naturally resulted in a very low yielding year, with crops averaging 4.8T/ha.
THE SEASON The season got off to a relatively warm, frost-free start with budburst occurring almost three weeks earlier than normal. Ideal growing conditions prevailed throughout the spring, but with December came wet and windy weather. The unsettled conditions affected the flowering period, resulting in incomplete berry set and consequently low crop levels. The warmth returned early in the New Year and conditions during the remainder of the summer were idyllic. The combination of an early spring, low crops, and warm sunny weather brought on the ripening and - for the first time ever - harvesting commenced at the end of February. Fruit quality was superb and picking was hurried as all vineyards ripened rapidly, but two dumps of rain in late March slowed things down and put a cloud of apprehension over the vintage. Fine weather with low humidity followed the rain, leaving the fruit unscathed and picking resumed in earnest.
HARVEST The chardonnay harvest commenced on the 9th of April and finished on the 30th of April. The settled April weather allowed each block to fully ripen. Fruit composition averaged 23.5 Brix, pH 3.25 and titratable acidity 9.6g/l.
VINIFICATION The majority of the crop was hand-picked and loaded directly into tank presses to minimize fruit handling and enhance palate structure. The remainder of the fruit was machine-harvested into small bins and pressed in the same fashion. After settling, the majority of the juice was transferred directly to barrels and allowed to ferment using indigenous yeast strains before going through malolactic fermentation. The rest of the juice was transferred to stainless steel tanks and inoculated with a cultured yeast strain, before being transferred to barrel to complete fermentation. The individual components were blended after one full year in French oak barrels (a low proportion of which were new) and the wine remained on yeast lees for a further period prior to a light fining for clarification, then bottling in July 2007 (under screwcap). Final analysis shows an alcohol of 14.0v/v, pH 3.27 and acid of 6.7g/l.
ROOD
Australië - Riverina De Bortoli Shiraz 2006 9,25
Naam :
DE BORTOLI 'SHIRAZ'
Land :
Australie
Regio :
Riverina
Producent :
De Bortoli Wines
Soort :
Rood
Bedruiving :
100% Shiraz
Inhoud :
0,75 cl
Prijs :
9,25
Jaartal :
2006
Alcohol :
13,5%Vol
Beschrijving :
Rijpe pruimen en zwarte bessenaromas ondersteund door toastgeuren en koffie.Het hout en de rijpe tannines verrijken de wijn.
Appearance Crimson red with purple hues Bouquet Pepper and spice with lifted plum fruit aromas Palate Clean varietal character showing generous plum and underlying cassis/spice. Well integrated toasty oak and fine grained tannins. Vintage Conditions Drought conditions led to an earlier vintage than previous years. Dry weather and warm sunny days with low crop levels resulted in wines with great flavour intensity. Winemaking Fruit was sourced from vineyards that produce the desired flavour profile with fresh berry and plum characters identified as desirable attributes. Fermentation occurred on skins for an average of 7 days with fermentation temperatures ranging from 22°C to 25°C. A portion of the blend was aged on American and French oak. Cellaring Made for current enjoyment Suggested Cuisine Enjoy wirh meat, veal or pasta dishes General Characteristics Dry Medium Bodied
Australië - Victoria
Brown Brothers Shiraz 2004 14% Vol 15,45
2008 Shiraz (National Release), Release date 1st October 2009
The Wine Showing the vibrant magenta colour of youth, this medium-bodied wine has fantastic lifted aromas of red berry fruits, dried herbs, pepper and an alluring floral note. These aromas follow through to the palate which has generous juicy fruit and a fine tannin structure. This supple medium-bodied Shiraz drinks well now but cellaring for 3 to 5 years from vintage will add complexity.
The Grape Variety Shiraz, the Australian name for the Syrah grape, is one of the oldest known grape varieties. Shiraz is responsible for many of the Rhone Valleys best known and highly acclaimed red wines. It has also made itself very much at home within the wide range of soils and climates of Australias diverse viticultural regions. Although once considered the workhorse of the Australian wine industry, Shiraz is now treasured and revered for the wonderful, generously flavoured wines it produces and its distinctive rich, berry flavours and silky tannins.
Technical Information The grapes for this wine were harvested from mid February to late March at baumé levels ranging from 13.5º to 15.0º. Small portions were barrel fermented in new American oak puncheons and barriques to help integrate the oak flavours. Following malolactic fermentation, the wine spent 18 months in new (13%) to two year old American oak barriques and puncheons as well as 2% French oak. It was bottled with an alcohol of 14.5%, a pH of 3.33 and an acid level of 6.4 g/L.
Serving Suggestion This juicy Shiraz would be perfect with eye fillet of beef and a spicy red wine jus. Also try it with a tuna steak that has been encrusted with cracked black pepper and pan seared rare on a light green salad.
Nieuw Zeeland - Marlborough
Villa Maria
Pinot Noir 2006
14%Vol
21,80
Naam :
VILLA MARIA 'PINOT NOIR' CELLAR SELECTION
Land :
Nieuw Zeeland
Regio :
Marlborough
Producent :
Villa Maria
Soort :
Rood
Bedruiving :
100% Pinot Noir
Inhoud :
0,75 cl
Prijs :
21,80
Jaartal :
2006
Alcohol :
14%Vol
Beschrijving :
Aromas van donkere kersen, pruimen met een toets van kaneel op de achtergrond. Dezelfde fruitbende in de mond met elegante tannines. Fijne Pinot Noir met een genereuze structuur.
De wijn kan onmiddelijk genuttigd worden maar kan 5 tot 8 jaar verder rijpen op fles.
Is heerlijk bij rood en wit vlees zoals lam, rund, eend, konijn en wild.
Saint-Emilion , Grand Cru Château Lagarde Bellevue, Cuvée Pendary 2006
Saint-Estèphe, Château Sérilhan 2007
Haut-Médoc, Château Dasvin-Bel-Air 2006
Médaille d'or Paris 2008
Châteauneuf-du-Pape
Réseve Des Mages, 2008 Listrac, Château FourcasHosten 2006
Margaux,Cru Bourgeois Château d'Arsac 2007
Besluit:
Hier kunnen we kort zijn. Alle wijnen hadden een zwakke niet en ook de smaak was nogal vlak. Het meest opvallende was dat ze alle zes hetzelfde donkere, naar bruin neigende kleur hadden.
Grote namen, niet echt goedkoop voor de winkelketen maar compleet ondermaats.
Elaboration: (1st) in stainless steel tanks at a controlled temperature of 16ºC 18ºC. (2nd) in bottle using the Traditional Method. Minimum ageing of 12 months in bottle.
Gastronomy: Recommended for serving alone at any time or to accompany light meals. Serve between 5ºC and 6ºC.
Prijs: 7,20
Jaume Serra
Winery: BODEGAS JAUME SERRA
Style of wine: Brut nature
Type of wine: Reserva
Bottle: Champagne-type 75 cl
Alc. vol.: 12°
Grapes: Xarel.lo o Xarello 25%, Macabeo 50%, Parellada 25%
Prijs: 8,00
Codorniu Brut Seleccion Reventos
Winery: Codorniu
Alc. vol.: 11,5°
Prijs: 8.49 DelHaize
Roig Ollé Brut de Brut
Winery: MARIA CASANOVAS I ROIG, S.L.
Style of wine: Brut nature
Type of wine: Reserva
Production (bottled): 25,000
Bottle: Champagne-type 75 cl
Alc. vol.: 12°
Grapes: Macabeo, Parellada, Xarel.lo o Xarello
Prijs: 8,95
María Casanovas
Winery: MARIA CASANOVAS I ROIG, S.L.
Style of wine: Brut nature
Type of wine: Gran Reserva
Production (bottled): 10,000
Bottle: Special 75 cl
Alc. vol.: 12°
Grapes: Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel.lo o Xarello
Zoals u al meermaals in de pers kon lezen, wordt 2005 als een schitterend wijnjaar bestempeld. Vooral de Bordeaulaise heeft pareltjes opgeleverd. Daarom koos ik voor onze eerste proeverij van het nieuwe jaar het thema:
12030
Of anders gezegd 6 x 2005.
Ons proefpakket:
Domaines des Jeantels
AOC Faugères
Rijping op eik
13%vol 5,50
Château Labatut-Bouchard
AOC Premières Côtes de Bordeaux
Frédéric Méhaye, Saint-Maixant (Gironde)
12,5 %vol 6,90
Château des Chapelains, Les temps modernes
AOC Sainte Foy Bordeaux
Château des Chapelains, Saint-André et Appelles (Girondes)
14%vol 9,90
Cuvée Merlot, Domaine du Cantonet
AOC Berérac
Domaine du Cantonnet, Razac-de-Saussignac (Dordogne)
12,5%vol 10,00
Domaine de Cartujac
AOC Haut-Médoc
Vignobles Bruno Saintout, Saint Laurent du Médoc (Girondes)
15 december 2003 (03): Thema: Vervolg op schuimwijnen en champagnes Allerlei:
Wijnen: Australische schuimwijn en Champagne. Theorie:
2003 3de bijeenkomst. Maandag 15 decmeber 2003.
Omdat er iets te vieren viel, had ik wat kazen mee genomen. De zes aanwezigen hadden geluk, we konden samen 4 flessen kraken.
De wijnen:
Wijn 1: Hardy's Stamp of Australia, 6,49 Colruyt . Pinot Noir - Chardonnay. Lekker, licht parelend met lichte afdronk Een eerlijke prijs.
Wijn 2: Champagne Paques Brut Grand réserve, 16,50 bij producent . 70% Chardonnay, 30 % Pinot Noir. Een speciale cuvée samengesteld uit de laatste 5 jaren. Goudkleur met prachtige parel.
20 oktober 2003 (01): Thema: Kennismaking Allerlei: Eerste bijeenkomst, praktische afspraken. Wijnen: Welkoms-bubbels, 3 witte en 3 rode mono-cépages. Theorie: Hoe proeven, degustatiefiches, hoe maakt men wijn
2003 1ste bijeenkomst. Maandag 20 oktober 2003: om 20 uur zijn we er dan aan begonnen, onze eerst bijkomst degustatie was een feit. Petra, Gerda, Marijke, Annemie, Greet, Frank, Wim, Mark, Philip en Dirk toastten op de start van een hopelijk lange reeks van plezante, leerrijke en smakelijke bijeenkomsten. Kan men feestelijker beginnen dan met bubbels? Kan men mystieker beginnen dan een blindproeverij? Dat het geen champagne was, bleek voor de meeste nogal voor de hand te liggen, met reden. Dat het om een Franse schuimwijn (Mousseux Français) ging werd door meer dan de helft juist geraden. Zelfs de schatting van de prijs zat verdraaid dicht bij de waarheid. Roger de Vermont, brut aan 6,80 was de juiste oplossing. De rest van de avond was geen blindproeverij maar zes monocépages om verschillende druiven naast elkaar te leggen, een paar uitersten te zoeken en vooral de basis van het proeven te oefenen. Verder meer over de wijnen. Tussendoor hebben we volgende afspraken gemaakt:
We gaan proberen maandelijks bijeen te komen op maandagavond. Volgende data zijn al geopperd: (uitzonderlijk) vrijdag 14 november en maandag 15 december. Deze dagen leken het best voor de grootste meerderheid van de groep.
We gaan op het einde van elke avond de kosten delen onder de aanwezigen. Na nieuwjaar zullen we dit systeem evalueren.
De volgende degustatie zal in het teken staan van de nakende feestdagen. Philip zal van zijn champagne meebrengen, ik zorg voor een Duitse Sekt (schuimwijn), Philip ging ook navragen of we niet aan een Cava kunnen geraken.
De wijnen: Na de blindproeverij van de schuimwijn (zie hoger) had ik 3 witte en 3 rode wijnen voorzien.
Wijn 1: Oude Kaap, Chenin Blanc 2003, Zuid-Afrika, 3,85. Groen-geel van kleur, schitterend met een lage viscositeit. Een fruitige, aangename neus. Fris in de mond met uitgesproken zuren welke het gevolg zijn van de jongheid van de wijn: amper een half jaar geleden geoogst. Een voldoende lange afdronk.Een frisse, fruitige wijn die best zo gedronken kan worden of met vis of wit vlees. Voor de prijs moeten we het niet laten. De nadrukkelijk aanwezige zuren zouden wel best eerst wat verzachten. Nog een paar maanden wachten lijkt hierbij aangewezen.
Wijn 2: Jean dAlibert, Sauvignon, 2001, VD Pays dOc, 4,25. Licht-geel van kleur, lage viscositeit. De fruitaromas worden verstoord door een onaangename chemische geur. Sommigenherkenden er lijm in. Verder geuren van citrus, appel en bloemen. Het zuur ligt meer in balans. De wijn is meer mondvullend en heeft een voldoende afdronk.
Wijn 3: 8,00 Licht gele kleur, met lage viscositeit. Toetsen van bloemen, perzik, kaas en citrus. Een wijn die de mond volledig vult, vet en lange afdronk.
Wijn 4: Jean dAlibert, Cabernet Sauvignon 2001, VDP dOc, 4,25 Donkerrode wijn die geuren ontwikkelt van vanille, kruiden (peper), rode bessen en hout. Merkbare taninnes die zullen verminderen mits rijping.
Wijn 5 Jean dAlibert, Merlot 2001, VDP dOc, 4,25 Donker van kleur met paarse schijn. Cassis en hout zijn de herkenbare geuren. Evenwichtig van smaak met merkelijk zachtere taninnes dan bij de Cabernet Sauvignon.
Wijn 6: Torus 2000, A.O.C. Madiran, 8,00 Donker van kleur. Volle neus, de aromas zijn merkelijk meer nadrukkelijk aanwezig dan bij de voorgaande wijnen, Gist-aromas, vanille en kruidnagel zijn de belangrijkste. Dat de Tannin vooral gekend is voor zijn taninnes wordt al snel duidelijk bij het proeven. De wijn blijft heerlijk plakken op de tanden. Ook de afdronk is lang en heerlijk. Een wijn die bij velen enorm in de smaak viel.